Ultima actualizare: azi, 21:38

Locale

Peste 10 medici au plecat din Satu Mare în anul pandemiei

Peste 10 medici au plecat din Satu Mare în afara ţării, în anul pandemiei, 2020, arată datele centralizate de către Hotnews.

Potrivit sursei citate, 18 medici au solicitat în anul 2019 certificate care să le ateste dreptul să profeseze iar anul trecut au fost  11 asemenea solicitări.

2.173 de medici români, medici stomatologi și farmaciști au solicitat, în anul 2020, primul an al pandemiei, eliberarea de certificate de conformitate (documente care le permit să profeseze în afara țării), arată datele obținute de HotNews.ro de la Ministerul Sănătății. 2.173 de medici într-un an înseamnă o medie de 5,95 de medici pe zi – aproape un medic la fiecare 4 ore.

Datele obținute de HotNews.ro arată că numărul medicilor care au solicitat documentele necesare pentru a lucra în afara țării în 2020 este similar cu cel din 2018 (tot o medie de aproximativ 6 medici pe zi) și în scădere cu aproximativ un sfert față de anul 2019 – când media a fost de 8,2 medici pe zi – un medic la 3 ore.

Practic, în 2019 și în 2020, exodul medicilor români a continuat, în ciuda creșterilor salariale substanțiale din anul 2018.

România are aproximativ 63.000 de medici în total, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică, publicate în anul 2020.

Toate informaţiile le găsiţi pe Hotnews.

7 comentarii

  1. radical2 Răspunde

    Bravo lor. Ce sa faca aici ? Pe langa ca sunt inconjurati de multi incompetenti si nu au materiale, standardul de viata din Satu Mare este printre cele mai scazute asa cum am mai mentionat si prin alte articole. Acesta este efectul si rezultatul politicilor atat gvernamentale , dar mai ales de la nivel local. Doamne fereste sa ajungi la spital in Satu Mare. Asa ca , cine poate , cel mai bine pentru el si familia lui, este sa plece. Macar sa vada cum este altundeva sa iasa din aceasta bula. Sa vada ca se poate mult mai bine.

  2. ombre Răspunde

    pleaca probabil care sunt mai inimosi,ca ceilalti raman, un caz ce mi s-a intamplat anul trcut in 30iulie 2020:mama in varsta de 75 ani ,criza de fiara si rinichi dintr-o data, fugim urgent la medicul de familie,hop in concediu, fugim la privati (3 la nr )hop in concediu, la ora 12.30 ne hotaram mergem la urgenta, suntem luati dupa o ora in caldura torida suntem poftiti afara din curtea spitalului,4,5 ore nu stim nimic despre mama, la ora 18 vedem ca iese condusa de portar o intreb apa ai primit , raspuns negativ biata era mai mult lesinata decat vie , cu un calmant pe reteta ,noroc cu farmacista care ne-a mai ajutat(multumiri),sunt si medici f buni dar noi in aceea zi n-am avut noroc sa-i intalnim in rest sanatate tuturor!

    • radical2 Răspunde

      Poi raman cei mai nepriceputi. Ca aia nu se descurca dincolo. Raman cei ce nu se dedica meseriei, ci mai degraba cei care se gandesc in primul rand la bani si mai putin la pacienti. E valabil si pentru asistente. Calificarea de dr se obtine destul de usor in Romania, trebuie sa ai niste bani pusi deoparte. SI nu ma refer neaparat la mita. Daca ai bani , in 10 ani poti sa-ti iei examenele invatand catusi de putin. Pe langa asta , sa prinzi un post bun nu depinde de competente. Un medic priceput care a studiat realmente zi si noapte , a facut practica nenumarate ore sa aiba aceeasi sansa la angajare ca un individ (ca dr nu stiu daca poate fi numit) care a trecut prin facultate si rezidentiat doar cu gandul la a-si lua examenele si sa prinda un post bun prin alte metode decat cele ce tin de competenta.Deci e un intreg sistem defect cand vorbim de medici. Pe langa asta, poti sa-ti dai seama de diferenta dintre un medic bun si unul ce nu merita aceasta titulatura di faptul ca prima categoria sufera pentru lipsa de materiale si nu pot profesa corect si moral. Iar categoria din urma, careia nu ii pasa de aceste aspecte. Pentru ei doar cat baga in buzunar e important. DIn pacate asta e sistemul, asta e mentalitatea 🙂

  3. ... Răspunde

    @ombre. Eu am o vorbă. Noi în oraș nu prea avem medici. Avem doar cetățeni cu diplomă de medic cu drept de a prescrie medicamente. Degeaba îi și aplaudăm inclusiv acum pe pandemie pentru că materialul uman este execrabil (cu rare excepții). Mulți se duc să facă medicină pentru că miroase a mulți bani. Asta e valabil și pentru cei care se duc la drept. De jurământul lui Hyppocrate nici nu mai pomenesc. Aroganță fără limită și dorință de avuție.

  4. Altu Răspunde

    Păi, normal că au plecat. Anul trecut șpaga a fost mică,rudele interzise în spitale, operații amânate. Au câștigat doar spitalele covid,restul au făcut foamea au trăit doar din salariu. Și cum salariile la bugetari sunt mici față de privat, normal că au plecat.

  5. Gigi Răspunde

    Șpagă ….. șpagă…. șpagă….. Romania țară din lume a treia……. Poate și acolo sunt condiții mai bune….!!!!!
    Ne meritam soarta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.