Ultima actualizare: azi, 22:15

Locale

Un an şi bani pierduţi pe “comunicare dificilă”. Mutarea Bibliotecii Judeţene va începe în curând

Mutarea Bibliotecii Judeţene va începe în curând. Consiliul Judeţean Satu Mare a votat în şedinţa de astăzi transferul fostului mall Ankora din propietatea sa în proprietatea Bibliotecii Judeţene pentru ca această instituţie să se poată muta aici. Transferul vine la un an de când a fost achiziţionată clădirea, timp în care nu s-a realizat mare lucru.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Pataki Csaba, a declarat că au fost probleme de comunicare cu conducerea Bibliotecii Judeţene şi că de acum va începe procesul de mutare, care constă în trei etape. În tot acest an, Biblioteca Judeţeană a plătit chirie în continuare pentru spaţiul în care funcţionează acum, dar nici nu a mai încasat bani de la cei care aveau chirii în mall-ul Ankora.

Transferul clădirii a fost votat de către consilierii judeţeni.

“Vor fi trei etape. Pentru prima am alocat 150.000 de lei pentru a revizui tot ce înseamnă reţele, aerisire, în funcţie de planul de amenajare deja, să vedem unde avem acces la curent, unde punem noi aparate de aer condiţionat, suflante, unde ce grad de umiditate trebuie. Partea administrativă se poate muta săptămâna viitoare şi astfel se eliberează spaţiul închiriat. Din chiria respectivă putem investi în noua clădire deja. A doua etapă este reevaluarea rafturilor existente, care vor trebui transportate, care vor trebui casate şi vor trebui noi rafturi. În total este nevoie de 11.000 de metri liniari de raft. Ultima etapă este mutarea efectivă a cărţilor. Aici a început deja împachetarea, dar va fi nevoie de externalizarea parţială a lucrării pentru transport, cărarea greutăţilor, găsirea unei soluţii tehnice”, a declarat Pataki.

Cel mai probabil mutarea cărţilor nu va fi terminată în acest an.

“Noi încercăm ca anul acesta să fim în plin proces de mutare. Eu m-aş bucura să terminăm procesul de mutare în acest an dar sunt unele aspecte care nu depind de noi. Cel mai important lucru, unde lucrăm cu un grup de arhitecţi, este avizarea de la ISU. Depinde ce ni se recomandă”, a afirmat Pataki.

El a pus întârzierea mutării pe o “comunicare dificilă” între specialiştii din Consiliul Judeţean şi conducerea Bibliotecii, de la care ar fi aşteptat un plan.

“Eu am aşteptat un plan de la Bibliotecă. Am văzut că scârţâie. Noi suntem proprietarii şi ei beneficiari. Acum le dăm în administrare directă, să nu mai avem niciun impediment, să ia decizii. În acest sens le-am dat în administrare, ca să impulsionez procesul. Directorii noştri arătau cu degetul spre Bibliotecă, ei arătau înapoi. A fost comunicare dificilă. Acum ei administrează direct şi iau decizii. Noi o să-i urmărim, o să-i monitorizăm strict, îi vom ajuta cu specialiştii şi le vom asigura şi finanţarea necesară”, a mai spus Pataki.

Consiliul Județean a cumpărat imobilul cu suma de 11,9 milioane de lei, proiectul privind achiziția clădirii fiind aprobat de consilierii județeni în cadrul ședinței ordinare a lunii iulie 2020.

 

7 comentarii

  1. 😎 Europol 😎 Răspunde

    În sfârdit se va termina si aceasta telenovelã si biblioteca va avea un loc mai spatios si decent.
    Multumim UDMR! 🏆
    Chiar de ei am avit nevoie sã se rezolve aceastã problemã??!?!? DA!

  2. Detektiv Răspunde

    Mai avem Bibliotecă? Nu am mai auzit nimic de câțiva ani buni de instituția asta!

    • 007 Răspunde

      Tu cand ai fost ultima data la biblioteca? Sau ai fost vreodata…?

      • Salmonela Răspunde

        La care Bibliotecă? La aia care trebuia deschisă acum un an? Sau la aia veche unde s-a plătit în continuare o chirie uriașă și nimeni nu poate justifica jaful ăsta de bani publici?

  3. Atlantik Răspunde

    Îi bine! Dar oare cineva o să fie tras la răspundere pentru paguba asta? As vrea sa stiu cati bani s-au risipit cu porcaria asta? Eu cred că e caz penal. Dar nu aude nimeni, nimic, nu se sesizează nimeni deși e vorba de tare multi bani duși pe apa Sîmbetei! Nu facem nimic, e bine așa!

  4. Agarici Pogonici Răspunde

    Pun pariu că nu o sa se întâmple nimic! A sărit si deputatul Cristescu că va ieși cu dezvăluiri incendiare despre cumpărarea noului sediu al Bibliotecii, comisioane,chestii, șpăgi dar s- a fâsâit toată treaba! Nu-i pasă la nime!

  5. Jules Verne Răspunde

    Bine ca e scandal, macar asa am aflat ca avem o bibliotecă! Scumpa, inutilă și jalnică. De fapt, asta se si vrea! Cat despre uriașă risipă de bani, unde e DNA ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.