Ultima actualizare: ieri, 21:59

Locale

Apel la acțiune! Sătmărenii, chemați să ajute la mutarea cărților în noul sediu al bibliotecii

Biblioteca Județeană Satu Mare se mută la casă nouă, iar activitățile ocazionate de mutarea în noul sediu de pe Strada Iuliu Maniu nr. 2 a colecțiilor și a întregului patrimoniu sunt în plină desfășurare.

În acest context, conducerea și întregul colectiv al instituției cărții lansează un apel public la acțiune și implicare prin care cheamă întreaga comunitate sătmăreană să participe, în regim de voluntariat, la acțiunile și activitățile întreprinse de bibliotecă.

Prima acțiune se va desfășura pe durata cuprinsă între 9 și 31 august și constă într-o campanie prin care toți sătmărenii sunt invitați să se înscrie la bibliotecă și să împrumute la domiciliu cât mai multe din publicațiile gestionate de Secțiile de împrumut, urmând a le restitui în perioada imediat următoare datei la care se vor redeschide serviciile pentru public, în noul sediu. Permisul de intrare este gratuit și se obține de la Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr”.

În acest sens, a fost aprobată modificarea Regulamentului intern destinat serviciilor pentru public, astfel încât acesta să permită împrumutul unui număr de maxim 10 publicații, în loc de trei, fără ca nerestituirea acestora în termen de 14 zile să atragă după sine aplicarea penalităților pentru întârziere.

Această campanie vizează atât degrevarea personalului din bibliotecă de o mică parte din munca pe care o implică împachetarea, transportul și manipularea publicațiilor ce trebuie mutate de la un sediu la altul, cât și dorința de a oferi utilizatorilor posibilitatea de a împrumuta la domiciliu un număr mai mare de unități de bibliotecă din colecțiile uzuale, pentru o perioadă mai îndelungată, fapt ce va conduce la satisfacerea, cel puțin parțială, a nevoii de lectură și informare a publicului cititor.

După data de 31 august, toate serviciile pentru public furnizate prin secțiile de pe Strada Decebal nr. 2 vor fi suspendate, etapizat.

În spiritul ideii că biblioteca publică este a comunității și că întreaga ei activitate este orientată înspre a servi intereselor comunității, îi chemăm pe sătmărenii care apreciază activitatea și serviciile bibliotecii ca în următoarea perioadă să se implice activ, atât cât pot și le permite timpul, în activitățile pe care le presupune mutarea colecțiilor din actualul sediu în cel nou.

Apelul nostru este adresat și agenților economici, mediului de afaceri, unităților comerciale, asociațiilor, ONG-urilor, fundațiilor și altor organizații care pot sprijini biblioteca în baza unor contracte de sponsorizare. Orice contribuție este binevenită: cutii de carton pentru împachetarea și transportul cărților; role de bandă adezivă; markere; vopsele și alte materiale pentru zugrăvit; detergenți, săpunuri, ustensile și aparatură de curățenie; lucrări de zidărie; servicii de transport cu autocamionete etc.

Biblioteca Județeană Satu Mare deține în gestiunea secțiilor și compartimentelor din actualul sediu un număr de peste 380.000 de publicații, care măsoară aproape 8.000 de metri liniari de carte și cântăresc peste 191.000 de kilograme.

 

27 comentarii

  1. H&R Răspunde

    Nu mai avem asistati social?

    • Milițianul Răspunde

      Da asistații sociali știu să citească?
      Întreb asta pentru că aici e vorba să ști a citi măcar titlul cărții pentru a ști unde e repartizată cartea, pe care raft….

      • H&R Răspunde

        M-am gandit sa mute cartile mai repede. Nu stiu daca stie sa citeasca, dar daca toata ziua stau si ei pe FB cred ca au mai invatat ceva. Daca petrec ziua pe TikTok atunci nu mai este valabil 🤣🤣🤣

        • R&H Răspunde

          Pentru H&R
          Nu știu cine ce știe dar tu sigur nu cunosti conjugarea verbelor in limba romana😢😢😢

  2. Radical2 Răspunde

    Poi nu are biblioteca destui angajați?

  3. Horotan Paula Răspunde

    Actualmente, în cadrul bibliotecii își desfășoară activitatea puțin peste 30 de angajați. Mutarea colecțiilor reprezintă principala noastră prioritate, însă această activitate nu este una singulară și exclusivă. La aceasta se mai adaugă o sumedenie de alte responsabilități și activități curente fără de care nicio instituție publică nu poate funcționa în condițiile prevederilor și normativelor impuse de nenumărate legi, regulamente și proceduri.
    Dacă ați citit cu atenție întregul material și i-ați înțeles mesajul, puteți aprecia cu obiectivitate efortul, complexitatea și volumul de muncă pe care îl presupune pregătirea, transportul, manipularea și depozitarea colecțiilor publice (mă refer la cărți și alte tipuri de publicații, nu la anvelope, cauciucuri ori saci cu reziduri menajere!)
    Înțeleg că nu intenționați să dați curs apelului nostru, dar nu-i nicio supărare! Suntem siguri de faptul că mulți alți sătmăreni – care înțeleg rostul și importanța bibliotecii publice în comunitate – vor fi alături de noi.

    • ... Răspunde

      @Horotan Paula. Eu aș avea o singură remarcă și nici nu doresc discuții în contradictoriu. În prealabil aș specifica faptul că virgulă cunosc foarte bine din interior diverse instituții ale statutului și cum funcționează ele. Prea mulți ani am avut ocazia să le admiri fantastica capacitate de a inventa fel de fel de hârtii ori dovezi, certificate sau adeverințe ca ei să se acopere între ei cu hârtii pu să nu facă hernie de la muncă. De un an și jumătate acest “minunat” stat își bate joc de cetățenii săi onești, plătitori de taxe și impozite și din păcate pot da chiar prea multe exemple în acest sens.
      Mutarea bibliotecii județene deja începe să semene cu epopeea Ghilghameș sau seamănă leit cu un #never ending story veritabil și neaoș sătmărean. Să apelezi la bunăvoința cetățenilor de rând să ajute la mutare când tu știi că de un an ai o altă locație și până mai deunăzi s-a dormitat pe speța asta mi se pare nesimțire.
      Sincer știi care este impresia mea? Că acum vicele Beșeni a primit ukaz sau s-a trezit că expiră contractul acela prea costisitor de chirie și musai trebuie evacuată vechea locație. Pentru că, draga mea, este strigător la cer cum s-au gestionat banii noștrii publici și așa prea puțini pe speța asta! Oarcă acei euroi cresc în copaci și nu ai trebuie să le culegi! Dar în mod interesant nu aud ca să cerceteze ceva organe abilitate acest aspect!?!?
      Și este strigător la cer ca în 2021 Anno Domini în Românica în continuare să tot dai de apeluri umanitare pentru salvarea vieții unor copiii bolnavi. Copiii care ar trebui tratați ori operați din banii de la CAS și nu din bani strânși de la cetățenii onești. Este de o nesimțire crasă cum sunt cheltuiți banii pe sedii pi structuri stufoase, multe ineficiente iar dacă se întâmplă ceva tot la cetățeanul de rând se ajunge. Până când? Tu știi câți au pierdut locul de muncă în județ pe perioada stării de urgență sanitară iar voi ați stat închiși cu lunile că e pandemie dar salariile vi le-ați luat integral? Nu văd din partea structurilor bujetare nici cel mai mic gest de solidaritate. Asta de un an și jumătate! Nu crezi că acest simț civic ar trebui să fie reciproc?

  4. Anca.O Răspunde

    Radical2: dacă biblioteca are 30 de angajați, cărțile și publicațiile cântărind 199.000 kg, ar însemna ca un singur angajat sa manevreze circa 6360 kg( 6 tone) in doua săptămâni! ( cred ca v-ați descurca foarte bine dacă acum ați fi angajat al bibliotecii 😁😁. Dacă 10000 de cetățeni ar împrumuta cărți ar însemna pt fiecare circa 19 kg! Ar fi o diferența, sau?

    H&R: este mai simplu sa împingem pe alții , sa punem vina pe alții decât sa punem mâna de la mâna ! Apoi strigam ce prost merge România . Dar, arătam cu degetul înspre Germania ce bine sunt organizați ! Sa știți ca nu statul face tot!!! Sunt sute de mii de voluntari in diferite organizații!
    Va dau un exemplu : cu siguranța ați văzut la tv inundațiile din Germania , și ați văzut oamenii in albastru și mașinile albastre , pe scurt THW, sa știți ca aceasta instituție consta doar din voluntariat . 80.000 de voluntari! Pompieri sunt 22.000 voluntari , Malteser 50.000, și ar mai fi multe exemple !!! Spiritul civic lipsește in România ,din păcate … arătam mereu înspre ceilalți și urlam sa facă statul , ca doar noi plătim contribuții ! Credeți ca germanii nu platesc? Chiar foarte mult ! Și totuși au un spirit civic extraodinar! Oare nu ar fi bine sa ii luam ca exemplu? Nu costa nimic, doar poate 1 ora din timpul nostru !

    • Horotan Paula Răspunde

      @Anca.O, mulțumesc pentru susținere! 🤗

    • cârcotaş Răspunde

      Ei, Ancuţa, Ancuţa…, cum loveşti tu în fibra noastră naţională… Aşa am răzbit în istorie şi ne-a mers. Tactica nu se schimbă atâta timp cât avem rezultate!😁

    • H&R Răspunde

      Draga Anca. O (nu stiu de ce ai pus punctul dupa Anca si nu dupa O dar acum nu despre asta este vorba) ai scris ca sunt 199.000 kg de carti. OK. 199.000/365/30 iese 18,17 kg pe persoana. Deci ar fi fost mai bine decat asa dupa calculatiile tale cu 19 kg. Timp ati avut in veselie. Niciodata nu am comparat DE cu RO, este alta mancare de peste, nu se poate compara. DE comanda, RO executa, cam asta este situatia.
      Primaria din Berlin in 2017 a avut 207 angajati la 3.46 milioane locuitori, Bucurestiul 860 angajati la 1.88 milioane locuitori. Nu cred ca SM ar sta mai bine.
      Si cum a scris mai jos Satmaresn “angajații statului care au salarii nesimțite și se poarta mizerabil cu contribuabilii” este adevarat. Daca le dai ciubuc si/sau mita reusesti orice IN GENERAL, sunt si cazuri mai aparte. Daca ai rudenie pe acolo. Normalul este de 1%.

      • Anca.O Răspunde

        H&R: interpretați calcul meu diferit de ceea ce am vrut eu sa spun. Nici o problema , fiecare vede din al său punct de vedere.
        Fiecare face cum dorește. Eu și copiii mei o sa împrumutam cărți, și știți de ce? Pt ca, copiii mei sa învețe ce înseamnă spiritul civic, sa învețe sa ajute fără sa critice sau sa arate înspre alții ! Sa învețe ca, o fapta buna adusă unei persoane sau societății ii dă in primul rând lui ca om o anumită satisfacție, apoi celui căruia i-a venit in ajutor.
        Toate cele bune.

  5. Satmaresn Răspunde

    dacă toți asistații sociali cei ce primesc ajutor de șomaj ar fi obligați sa pună mana sa ajute ar fi deja gata treaba. Dar ei doar primesc bani. Cat despre comparația cu Germania hai sa o las.balta. Si eu as ajuta bucuros dacă am avea spatele din Geania școlile din Germania , drumurile din Gdrmania, curățenia orașelor din Germania…… Dar atata timp cât în tara asta statul NU face nimic pt cetățenii de rand ci numai.pt angajații statului care au salarii nesimțite și se poarta mizerabil cu contribuabilii, care sunt toți angajati pe pile și merg la servici la cate vor ei și stau cât vreau ei n-au decât sa-si mute cărțile. Se știa de mult timp ca se vor muta. De ce nu s-au pregătit din timp sau au fost luați prin surprindere de mutare asa cum în fiecare iarna autoritățile sunt luate ori surprindere de zăpadă? Puneți mana ai munciți ca salarii aveti. Ce pot face 30 de angajați la biblioteca Satu Mare ?? Poate sunt cititori de cărți. Altfel.nu-mi explic unde este nevoie la o biblioteca de 30 de angajați. Poate ma.lamuriti cei din conducerea bibliotecii ce posturi ocupa cei 30.

  6. Garuboz Răspunde

    @… Ai tot respectul meu pt. comentariu .S-a apeleze la colegii lor din primarie ,prefectura CJ, finante etc si alti n+1 bugetari ca au timp berechet.

    • ... Răspunde

      @Garuboz. Mersi. Dar nu de aceea am scris să primesc aplauze. Am vreo 30 de ani lucrați în structuri bujetare. Nu recomand nimănui să intre în discuții în contradictoriu pentru că ce am scris nu este nici măcar vârful icebergului. Între timp “ei” atât de bine ne protejează că rămânem cu toții “ologi”.
      Nu NOI suntem pentru EI ci EI pentru NOI!

      • Gheorghe Răspunde

        Susțin necondiționat ideea de a implica comunitatea locală în această acțiune!
        Eu și familia mea vom răspunde pozitiv la această solicitare!
        Asta ne-ar mai lipsi că timp de câteva luni de zile orașul să fie blocat din punct de vedere administrativ, din cauza faptului că bugetarii, și așa foarte puturoși, sunt chipurile ocupați cu mutarea cărților bibliotecii în noul sediu!
        Fiind o acțiune pe bază de voluntariat, cine vrea vine, cine nu, să stea acasă, dar măcar să-și țină gura!

        • ... Răspunde

          @Gheorghe, cu asta în schimb sunt de acord. Dar să-ți pregătești Emetiralul (antivomitiv) de rigoare când vei vedea că la final la inaugurare se vor da în spectacol că mamă-mamă ce efort au fost asta din partea lor! Spor la treabă și spor și celorlalți care ajută.

          • ...+

            Ya fking drunk? Scrii de parca esti un eminent… in a fi agramat. Iti rocomand cu caldura sa treci pe la biblioteca si sa citesti niste carti.

  7. Jules Verne Răspunde

    Este un adevărat dezastru! De un an de zile de când au cumpărat noul sediu, nimeni nu a mutat macar o singură carte! DE CE????? Cine își bate joc de banii contribuabililor si de ce incompetentele instituții de control nu mișcă un deget să stabileasca valoarea pagubelor ( undeva, la 200.000 de euro)!
    Oare menajera șefă de la Biblioteka nu ar fi cazul să plece dracului? Ce treabă are nefericita asta cu cartea, cu mișcarea literară????? Si plătim noi pentru incompetenta managerială și lene?
    De ce tac angajații care stiu multe? Ce se va întâmpla cu cartea veche?
    Circul va începe la 1 ianuarie 2022, când se dublează chiria! Sa vedem cine va da cu subsemnatul! Unii spun că nimeni si vom plăti 25.000 de euro pe lună! Vinovat?

    • hai hai Răspunde

      Hai. hai, te-ai apucat si tu sa te bagi in seama…, prin frustrarea: ca nu au reusit udmr sa schimbe directorul. Actuala, luand nota buna la evaluare.

  8. La crima de la Bibliotecă Răspunde

    Nu cred! Dacă asta e adevărat, cineva ar trebui să facă pușcărie!

  9. x-ulescu Răspunde

    sa doneze consilierii ,indemnizatiile de sedinta , sa plateasca mutarea cartilor ,invitand si asistatii sociali sa puna mana ( la propriu ) pe carti

  10. Gheorghe Răspunde

    Susțin necondiționat ideea de a implica comunitatea locală în această acțiune!
    Eu și familia mea vom răspunde pozitiv la această solicitare!
    Asta ne-ar mai lipsi că timp de câteva luni de zile orașul să fie blocat din punct de vedere administrativ, din cauza faptului că bugetarii, și așa foarte puturoși, sunt chipurile ocupați cu mutarea cărților bibliotecii în noul sediu!
    Fiind o acțiune pe bază de voluntariat, cine vrea vine, cine nu, să stea acasă, dar măcar să-și țină gura!

  11. ... Răspunde

    @…+, ca să citești cât am citit eu ai foarte mult de tras. Asta spun fără să te cunosc. Am greșit, da dar m-am grăbit. Plus că am reformulat comentariul de vreo 2 ori de aia a ieșit așa. Îmi cer scuze dar nu știam că primesc notă.🤔😱🤯🤮

    • Stalin Răspunde

      N-are Biblioteca Sătmarului câte cărți ai citit tu, idiotule…

      • ... Răspunde

        Ocupă-te de lecturile tale inexistente. Iar apare unul care dezvoltă ceva obsesii. Idiot e care spune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.