Ultima actualizare: azi, 11:56

Locale

IMAGINI RARE. Defilare de 23 august, la Satu Mare. Chipul lui Ceaușescu, pe Hotelul Dacia

Mai multe imagini rare cu defilare de 23 august, de pe vremea regimului comunist, au fost făcute publice de către reprezentații Muzeului Județean. Imaginile sunt din anul 1983 şi prezintă defilarea muncitorilor prin Piaţa Libertăţii. Oamenii purtau o fotografie cu chipul dictatorului Nicolae Ceauşescu, imagine care a fot afişată şi pe hotelul Dacia.

Redăm imaginile, cu descrierea făcută de către reprezentanţii Muzeului Judeţean.

Imagini ale defilărilor din 23 august,  în județele Satu Mare și Maramureș

– Ziua de 23 august a fost adoptată drept sărbătoare de stat în anul 1944, purtând inițial numele de Ziua insurecției armate antifasciste, începutul revoluției populare în România, marcând ziua în care România a întors armele împotriva Germaniei naziste şi s-a alăturat Coaliţiei Naţiunilor, dar și arestarea guvernului condus de Ion Antonescu.
– 23 august a fost Ziua națională a României între anii 1948 – 1989, inițial (sub presiunea prezenței armatei sovietice pe teritoriul României) sărbătorindu-se „ziua eliberării României de către glorioasa armata sovietică şi a doborârii dictaturii fasciste antonesciene de către forțele patriotice conduse de Partidul Comunist”.
– Treptat, în special după ce Nicolae Ceaușescu își consolidase puterea, semnificaţia zilei s-a pierdut, “insurecţia armată antifascistă” devenind “revoluţia de eliberare naţională şi socială, antifascistă şi antiimperialistă”, actul istoric de la 23 august fiind prezentat ca o realizare exclusivă a Partidului Comunist Român, iar sărbătoarea din 23 august fiind acaparată în totalitate de comunişti, pentru a marca cu fast “propăşirea comunismului” şi “idealurile muncitoreşti” ale poporului român, dar şi pentru a omagia “conducătorii iubiţi”.
– Data de 23 august a fost ulterior asociată cu Ziua naţională a României comuniste, fiind organizate an de an manifestări sociale de amploare.

Defilare de 23 august

– Actul de la 23 august 1944 a fost însă sărbătorit chiar din anul următor, fapt reflecat în presa vremii, amintind aici ziarul “Democratul”, ce prezenta modul de organizare a sărbătorii: munca câmpului, munca din ateliere, magazine, fabrici şi birouri va fi suspendată. În fiecare sat, alături de steagul României democrate, casele vor fi împodobite cu steagul roşu, simbolul libertăţii. În toate bisericile se va oficia Te-Deum care va fi urmat de manifestaţii populare şi petreceri organizate în comun pentru toate neamurile conlocuitoare”.
– Observăm că acest ”tipar” organizatoric s-a păstrat pe parcursul celor 44 de ani în care s-a sărbătorit 23 august, dar, așa cum se știe, în ”Epoca de Aur” s-a transformat tot mai evident într-o manifestare de proslăvire a partidului unic, dar mai ales a cuplului conducător, Nicolae și Elena Ceaușescu. Din ceremonialul inițial a fost exclusă cu desăvârșire Biserica.
– Trebuie să precizăm că prima aniversare a zilei de 23 august, cea din 1945, a stat sub semnul grevei regale, Regele Mihai şi prim – ministrul Petru Groza boicotându-se reciproc, în condițiile în care Regele ceruse demisia cabinetului, iar Groza refuzase, fapt nemaiîntâlnit până atunci în istoria monarhiei române.
– Revenind la perioada comunismului, în fiecare an, ziua de 23 august a fost marcată prin parade fastuoase, demonstraţii ale Armatei, oamenilor muncii, materiale de propagandă, cântece pioniereşti, marşuri militare sau spectacole omagiale. Pregătite cu câteva luni înainte, activităţile dedicate sărbătorii s-au transformat într-un omagiu adus conducătorului mult iubit, Nicolae Ceauşescu (vezi și Dănuț Pop, Cum sărbătoreau românii 23 august în comunism).

Defilare de 23 august

– Exacerbarea sărbătorii în Epoca de aur s-a manifestat în special prin defilările grandioase ce se organizau anual de către organele de partid și de stat, la care erau obligați să participe militarii, gărzile patriotice, oamenii muncii, scoși din producție, angajații din instituții, artiști, instructori culturali, ansambluri folclorice, detașamentele de elevi PTAP (Pregătirea Tineretului pentru Apărarea Patriei), studenți, pionieri, şoimii patriei.

– Erau trasate sarcini de partid pentru realizarea unor adevărate regii și scenarii, care alegorice, dansuri tematice, costume, purtate de tineri sau sportivi, coloanele de defilare fiind alcătuite inclusiv din muncitorii întreprinderilor din oraş și angajații din diferite sectoare de activitate, purtând tablouri cu portretele ”conducătorilor iubiți” Nicolae şi Elena Ceauşescu, pancarte cu diferite lozinci, steaguri roşii şi tricolore, eşarfe și flori.
– Lor li se adăugau corurilor reunite ale cadrelor din învăţământ, veteranilor de război, întreprinderilor din oraş, recitalurile grupurilor vocale, soliști de muzică populară.
– Pregătirile pentru defilare începeau cu multe luni înainte, întotdeauna printr-o ședință mare ce avea loc la ”județeana de partid”, unde erau convocați președinții BOB (biroul organizației de bază), responsabilii cu probleme de propagandă, primarii, directori de instituții, ai unităților de învățământ, secretari UTC etc. Apoi aceștia transmiteau în teritoriu ”sarcinile de partid”, având obligația de a organiza în detaliu întreaga defilare. Din data de 1 august începeau repetițiile, astfel încât pasul de defilare să fie cât mai uniform, iar momentul trecerii prin fața tribunei oficiale să fie perfect! Exista o reală competiție între întreprinderile ce defilau, fiecare încercând să se remarce fie prin costumație, fie prin pancartele ce le purtau.

Defilare de 23 august

– În mentalul colectiv seminificația acestor defilări se păstrează și este valorizată în raport cu vârsta și funcția persoanelor implicate. În marea lor majoritate, cei care au participat la defilări, se află azi la vârsta senectuții, deci acei ani sunt priviți cu nostalgia amintirilor tinereții pierdute. Iată câteva mărturii orale: ”era foarte frumos, eram tineri, defilam iar apoi eram liberi și mergeam la bere și mici…”. ”Eram tineri, fără prea multe griji şi încet-încet ne-am obişnuit cu astfel de manifestări propagandistice. La un moment dat, chiar începuse să ne placă. Era o distracţie generală”. În orașul Satu Mare, după defilare, oamenii mergeau la Ștrand, ziua de 23 august transformându-se într-o serbare câmpenească, augmentată cu bere și mici.
– Cei ce dețineau funcții de conducere și responsabilitatea pregătirii oamenilor pentru defilare, aveau mari emoții pentru ca totul să iasă foarte bine! Altfel erau în pericolul de a-și pierde locul de muncă! ”O să me cheme la partid și o să mă de-a afară”!
– În 23 august, orașul Satu Mare, ca de altfel toate localitățile din țară, era în straie de sărbătoare. “Toată lumea trebuia să participe cu trup şi suflet la acest manifestări”, îşi aminteşte un pensionar, fost activist al Partidului Comunist Român. Toate străzile importante din oraş, în special zonele din centru, erau pregătite cu câteva zile înainte: ”spălate, curăţate de gunoaie, se plantau flori proaspete în spaţiile verzi şi se dădeau indicaţii oamenilor din zonă: să arboreze steaguri”.

Defilare de 23 august

În sate era obligatoriu ca oamenii să-și pună steagul Republicii Socialiste România la poartă. Mai sunt și azi sate în județul Satu Mare unde oamenii fac la fel, spunând: ”a fost mai bine atunci! Era ordine, disciplină, toți aveam case și servici! Azi e debandadă!”
– De la repetiţiile obositoare pentru spectacolele mult îndrăgite de Ceauşescu, nimeni nu lipsea. “Nu aveai voie să lipseşti pentru că imediat erai trecut pe lista “neagră”. Nu exista nicio scuză, toată lumea trebuia să fie prezentă. Defilările se pregăteau cu multă vreme înainte, se făceau repetiţii plictisitoare şi, uneori, ajungeam să nu ne mai putem ţine pe picioare din cauza căldurii”.
– La Satu Mare defilarea începea chiar din fața Întreprinderii 23 august, dar coloanele și carele alogorice se încolonau în fața gării, pe o distanță de cca. 1km. Tribuna oficială era amenajată în centrul orașului, în fața hotelului Dacia (simbolul arhitectural al orașului, construit în stil secession între anii 1901 – 1902). Responsabilul cu munca organizatorică întocmea ordinea în care urmau să defileze cei prezenți, iar fiecare secretar de partid din fabrică sau instituție se ocupa de așezarea propriului grup în coloană.
– De la tribuna oficială, la megafon, erau citite numele fabricilor, instituțiilor, ansamblurilor etc. care defilau în dreptul oficialităților, scandând lozinci.
– Fotografiile pe care le prezentăm sunt documente istorice, imagini ale defilările din anii 1983, 1984 (an în care s-a sărbătorit cea de-a 40 aniversare a revoluției antifasciste, fapt reflectat și în textele înscrise pe panourile și pancartele de propagandă ce apar în fotografii).
În tribuna oficială, în centru, se afla tovarășul Ioan Foriș – prim secretar al Comitetului Județean Satu Mare al Partidului Comunist Român, alături de membri ai Comitetului Central al PCR, ”trimiși în teritoriu” de la București, și de numeroși alți activiști de partid ce dețineau diferite funcții la nivel local sau județean.

Defilare de 23 august

– Dintre întreprinderile care au defilat, imaginile surprind:
– Întreprinderea 23 August ( fosta fabrică Princz, numită după 1990 SAMUS, azi Electrolux – celebră nu doar prin aparatele de gătit pe care le produce, ci și prin numeroasele greve organizate recent de către muncitorii nemulțumiți de salarizare și condițiile de muncă!).
– Întreprinderea de vagoane, construcții de mașini și utilaje metalurgice UNIO (cea mai mare întreprindere sătmăreană din anii comunismului, ce avea secții și în jud. Maramureș, la Baia Mare).
-IPL – Întreprinderea de prelucrare a lemnului
-Fabrica de confecții Mondiala
-Întreprinderea Tricotex
-Fabrica Solidaritatea
-IMPP – Întreprinderea de morărit și panificație Satu Mare
-IPSUIC Satu Mare – Întreprinderea de piese de schimb și utilaje pentru industria chimică
-IIL – Întreprinderea de industrializare a laptelui Satu Mare
-Întreprinderea de bere
-IJPIPS (Întreprinderea de Producţie Industrială şi Prestări Servicii)
-Întreprinderea de piele Drum nou Satu Mare
-Întreprinderea Textilă Ardeleana
-Întreprinderea Integrata de in și cânepă Negrești
-Filatura de bumbac din Carei
-Întreprinderea Ardealul din Carei, producea uleiuri comestibile
-Întreprinderea de sticlărie Victoria Muncii din Poiana Codrului.

Defilare de 23 august

LOZINCI inscripționate pe pancarte și panouri de propagandă:
– Trăiască 23 august – ziua eliberării patriei de sub jugul fascist!
– Trăiască 23 august- sărbătoarea națională a poporului român
– Trăiască Partidul Comunist Român în frunte cu secretarul său general, tovarășul Nicolae Ceaușescu!
– Stima noastră și mândria, Ceaușescu – România!
– Să triumfe cauza socialismului, a progresului, independenței și păcii în întreaga lume!
– Poporul, Ceaușescu, România!
– Tot înainte! – deviza pionierilor.

Defilare de 23 august

– Alături de imaginile defilărilor din orașul Satu Mare prezentăm și câteva fotografii de la defilările din Baia Mare, realizate de celebrul artist – fotograf Ioniță G. Andron, în anul 1960.
– Fotografiile defilărilor din anii 1983, 1984 au fost făcute de fostul nostru coleg Mircea Zelea.
– Toate imaginile fac parte din colecțiile Muzeului Județean Satu Mare.
– Cu certitudine există multe persoane care au luat parte la defilările din ziua de 23 august, în anii comunismului, și care vor putea întregi tabloul sărbătorii cu alte informații sau fotografii.
Articol realizat de dr. Daniela Bălu și Diana Kinces, prezentat în cadrul conferinței cu tema ”Actul de la 23 august. Mit și adevăr”, organizată de Academia Română, Institutul Național pentru Studierea Totalitarismului și Muzeul Maramureșan.

31 comentarii

  1. Fasz Răspunde

    Vremuri memorabile, foarte frumoase, fericite!

    • c-block Răspunde

      Asta poate ție. Că restul trăgeau greu ca ție sau altor viitori speciali să le fie cât mai bine.😱😭😨😲🤮🤮🤫🤫😫😫😩🥶😖
      Nu vă săturați de evocarea iepocii de haur apuse? Tot mai aveți chef de “o, tempora”???😱😪🥴🥱🥱🥱😞😢 Când dispăreți odată?

    • Fără petale Răspunde

      Doru Stanculescu, a adus pe vremea aceea multă bucurie în sufletul românilor. Azi a murit! Să – i fie țărâna ușoară!

  2. Figo Răspunde

    Comuniștii plâng după vremurile ăla….

    • Sîca Răspunde

      Țzoki man, atunci trebuia să muncești pramatie ,nu să intinzi mâna,și jmangleală,cum faceți unii acum..

  3. Rrrr Răspunde

    macar lumea se socializa.
    Erau vremuri tampite , dar si frumaoase.
    nu se mincau oamenii intre ei.

  4. unu Răspunde

    sigur era greu ca ce , nu te ai dus in egypt sau nu stiu unde , toti ati primit apartamente salar bun, cati ati murit de foame, in aceste poze ati vazut un om obez, va zic eu ca nu si nu pt ca nu avea ce manaca si se manca sanatos.

  5. Gheorghe Răspunde

    c-block,sunt si sunt muuuulti si vor mai fi care viseaza vremuri demult apuse regretand si stand in vesnica contemplare ca,,ce bine era oarecand”oi doamne ce mai faceam noi si dregeam….ma pramatii numa de un lucru imi parte rau de pe vremea aceea ma,unul singur …stiti care?ca nu-s la fel de tanar,ca nu mi-e mitraliera la fel de voinica….in rest al dracului cu ceasca al vostru olteanu dracului care vo indobitocit pana la sclavie,mei….ati lins si stunci cur la partid ati invatat sa furati si sa mintiti,ca se fura si se mintea la greu.Stiu pentru ca le-am trait si mie sa nu-mi spuna nimenui cum a functionat partidul-strat-politienesco-securist in romanica.

  6. Gheorghe Răspunde

    …..De atunci so invatat doctorii cu mita,…da da nu aveai ce cauta la doctor fara kentane,cafea,dolari si marci…cate unul mai de omenie se multumea si cu o damigeana palinca(buna nu de oricare) sau o gaina …..sa nu ziceti ca no fost asa!!!!La scoala tot la fel era cu invatatorii,profesorasiii…ii stim noi.Si la permisele auto se practica exact ca si acuma….ce nu stiti ,nu aveti cunostinte care si-au rezolvat carnetul????Fiecare traia(FURA) de unde muncea,si acum sunt vreo cativa ramoliti de pensionari care-i vad la vechituri cu fiare si scule furate de la unio,ipsuic,etc,etc.Le-o carat ani de zile furate de prin fabrici si inca nu o castigat nimic pe ele.
    In fabrici fiecare sefut avea favoritii si favoritele lui,secretarase tinere si….ce sa mai zic de curvasaria care se practica la greu.El inginer cuplat cu vreo fufa adusa in birou direct de la strung si sotia lui tot inginera in biropu la alta sectie cuplata cu vreun vlajgan strungar tare in os??!!…da despre bufetele clandestine care functionau pe langa fiecare fabrica unde se bea tot felul de ozn-uri(o zeama neidentificata)….multi se mira ca si-au distrus ficatul de la barul lui Mori sau alte bauturi contrafacute ce se vindeau pe vremea aceea la greu.Ce sa mai zic de abator,fabrica de bere,textila,tricotext,mondiala……gaseai totul ,,pe sub mana”se fura in draci si va mai mirati ca societatea nostra urmase ale acelor,,activisti-securisti-politisti-pupincuristi-profitori-lingai”functioneaza asa cum o vedem?Io nu ma mir deloc…raul se perpetueaza,se specializeaza si societatea noastra va ajunge la o si mai mare decadenta pentru ca au ajuns in functii de conducere la orice nivel indivizi iresponsabili pe care nu-i doare nicazieri de omul de rand.
    40% din fabrici erau chiulai,sportivi,auxiliari si multi erau trecuti pe statul de plata ca si cum ar munci ca pe masini dar ei nici nu stiau nimic de meserie doar luau leafa,mult mai buna decat cel care muncea in productie….a si sa nu uit de celebrul 23 august….o fatarnicie fara margini,o megalomanie,o dracovenie inventata de ceasca&company ca sa poata rade de ,,sobolanii”cum le zicea leana muritorilor de rand…..pregatiri cu luni de zile inainte,ore de nemunca,chiuleala,pileala,si,,noi ne facem ca muncim,ei se fac ca ne platesc”…da,da chiar asa.Sa va mai spun cum se proceda cand seful de la personal si-o facut casa din banii de la fabrica,cu muncitori platiti din fabrica si lucrand luni de zile la casa lui personala….lasati-ma mai cu toate vaicarelile voastre.

  7. Gheorghe Răspunde

    Ia priviti mai bine in poze si vedeti cum era asfaltul in centru(ca ce bine era atunci)varza,carpela cu toate ca nu erau masini nici 5% cate sunt acuma…de acolo ni se trage,cei care ne conduc azi sunt urmasii celor care stau in tribun care nu au simptit greul,,epocii de aur”…la cantina partidului se manca bine,se duceau pachete acasa cu tot felul de bunatati….

    • c-block Răspunde

      Mda. Adevăr ai grăit. Ei sunt urmașii celor din linia a doua, a treia șamd. Se și vede pe rezultat!

      • .... Răspunde

        Ajungeți voi la MONA cioflingarilor….voi din ce linie sânteți .?….din cea care are șansa de-a ajunge sub pod….?

    • cârcotaş Răspunde

      Bine Gheorghe! Ai uitat chintesenţa: bucuria de a plăti de 3 ori preţul unui congelator, frigider sau televizor color luate pe sub mână. Pentru că, dacă reuşeai, obţineai un statut în proprii ochi, una la mână că ai fost băgat în seamă, doi la mână puteai tăia liniştit porcul (si acela scump dacă-l cumpărai). A mai fost bucuria pensionarilor care stăteau la coadă la lapte de la 4 dimineaţa. S-a dus şi aia, ne dă Zu-Zu lapte cât vrem.

      • c-block Răspunde

        A se menționa și ‘bucuria’ ce te apucă când exact înaintea ta se termină laptele după o coadă infernală. Apoi ești ‘tocmai bun’ să spui asta acasă la consoartă și să te duci la serviciu să ‘contribui’ să clădești pe ‘culmi nebănuite’ orânduirea știi tu care. Cum s-a descurcat ea cu moștenitorul fomist că nix lapte iarăși e altă treabă.😱🤯😲

      • Gheorghe Răspunde

        Cârcotașule,un engenieur coleg de-al meu ,,si-a aranjat”un TV color pe vremea aceea.Erau doua tipuri,unul rusesc și altul…românesc.Si-a cumpărat unul românesc….știi câți lei a dat pe el?….tine-te bine sa nu cazi!!!
        ..21.000 de lei(rusesc era 18.000),pe bune.Se credea mnezo,ca el are TV color…..la prețul acela putea sa cumperi mobila pentru un întreg apartamentul.Nu lo ținut mult că intr-un an o sucombat(tv-ul national).

    • Fasz Răspunde

      Mă Gheorghe, nu te mai uita la drumuri, uită – te la cum arătau femeile atunci, ca niște flori, ce siluetă aveau. Azi, nesatule cum sunt, ies din casă și aleargă la fast food, înnebunesc când le văd indopandu-se pe stradă ca niște nesimțite.

    • Fasz Răspunde

      Mă Gheorghe, nu mai privi în jos, ridică țeasta și privește în jur. Centrul nou, cartiere, spitale, poduri, totul a fost construit atunci! Nu ai tu multă școală dar poți să calculezi cu ceva cât valorează toate acestea acum, o simplă garsonieră 15 000 euro, valoare etalon. Nu poți nici măcar estima, este inestimabil!

  8. Fasz Răspunde

    Sunteți vânduți occidentului, nu mai aveți nici o șansă, când vor pleca americanii de la Deveselu, oricând, vom avea soarta afganilor, nu femei, nu bautură, nu carne de porc! Atunci o să vreți să sărbătoriți 23 August!

    • c-block Răspunde

      Iar tu te vei ‘delecta’ de carne din ăla exact cum zice numele tău!🤮

    • Gheorghe Răspunde

      Nu te teme ca și pe occidentali îi doare hăpt unde-l durea pe ceașcă și pe coana(codoi)leana de noi!!!știi unde?…..
      Nu-mi pun eu increderea în nimeni(fie occidentalii sau estici,rusi)tot ce am realizat am realizat cu sudoare multă și cu ajutor de sus(nu de la partid).
      Ca sa găndesti ca dacă pleacă hamericanu om muri de foame apoi tare beteag tre sa hii.Mă nene dacă nu este porc o sa mănânc curcan,fazan,iepure,urs sau orice este comestibil,chiar ceapa cu clisă,ori pita cu oloi!Pricepuți vere ca nu depind de nimeni!!!!

      • Fasz Răspunde

        Da’ pește nu mănânci? De exemplu un caras bărbos?

        • Gheorghe Răspunde

          Fasz-ule,adidașii,supa pe oase,varza acră,salamul cu barbă și pestele cu barbă vi le las vouta ,ăstora care încă mai bociti după nea ceașcă olteanu pitic,ca vouă va plăcea mult acele vremuri glorioase când stăteai în casa fără lumina,fără căldură și cu vana plina de apa ca să ai sa te speli în orele de program în care nu curgea la robinet.Chiar ma mir ca nu ați ieșit ieri sa mărșăluiti prin oraș cu plancarde și cu poza ,,marelui vizionar impreUna cu codoi(CO2)”adevărații fii ai neamului….oltenesc!!!
          Cat despre femei ce sa zic?….eu vad și acum femei frumoase,zvelte,tinere și stilate.Vad ca zici numai de femei de rău dar bărbații cum sunt?….ei sunt mai breji?intre barbati nu sunt căzături ca și între femei?…io cred ca mai mulți bărbați sunt grași și expirați decât femeile.

        • c-block Răspunde

          Da’ ce număr avea carnetu’ tău de partid tavarișci??? Pomenești că ceva număr mic, fruntaș adică?
          Când citesc asemenea comentariu începe să îmi pară rău că la noi nu s-a aplicat deloc legea lustrației ca în alte țări prietene și vecine. Adică să vedeți și voi ce e aia să fii pus cu botul pe labe și mucles to’arăș. Adică să te apleci și să dai din al tău pentru treburi de subzistență nu ca tu să primești că ești ștab. Măcar niște ani, nu 50 dar măcar 5, că de o vreme începeți să deveniți prea obraznici iar. Între timp ați făcut pui iar unii pui se afișează că cică ei ne-ar salva !? Păi de voi cine ne salvează, nesimțiților ordinari?
          Dar măcar de un lucru puteți fi mândri! Puii voștri au reușit în pandemia asta ce voi nu ați reușit nici în 50 de ani! Adică să interziceți o vreme mersul la biserică. Felicitări!🤔😱😤🤯🤮😲😫🥴💩💩💩

  9. Eu Răspunde

    Faine vremuri!!!! Sa dai la roman libertate a fost cea mai mare prostie ever!!!! Romanu’ e prost ca noaptea, necioplit, needucat!!! Degeaba a fost comunism in Romania ca tot nu s-a reusit educarea multora…au ramas primitivi si asa vor muri…pe vremea aia mai stiau ce inseamna un loc de munca si spirit civic…astia de azi, urmasi lu’ mortu’ de Iliescu au ramas bivoli ca el…in epoca de aur numai boii si hotii nu s-au descurcat!!

  10. c-block Răspunde

    Văd că unii în continuare suferă de memorie selectivă. Asta pe lângă cei puțini pentru care chiar a fost bine.
    Nu știu pentru unii cum li se poate pare normal să obții ‘repartiție’ pentru un covor mai de dă Doamne sau ceva mobilă ori electrocasnic necesar. Adică să stai, să aștepți și să ‘împingi’ unde trebuie ca să se aprobe? Pentru că altfel nu le poți achiziționa.

  11. HH Răspunde

    Sa plangi dupa acele vremuri, tre sa fii batut in cap.
    Clar, ca, cei, pe linie de partid, au avut de toate.

  12. Nyznaiu Răspunde

    Oameni frumosi si sanatosi.
    Olimpiada Los Angeles 1984 Romania locul 2. Eram mandru ca sunt roman.
    Olimpiada Tokyo 2021 Romania locul 41. Acuma nu prea.

  13. c-block Răspunde

    Deci @Fasz pomenești că te-am nimerit unde te doare? Îți recomand să încerci TU numărul acela recomandat. Dar singur!!! Cum reușești să te suporți zilnic? Bou, țăran, necioplit și nesimțit. Crema societății!😱🤮💩💩💩

    • Gheorghe Răspunde

      c-block,te-ai prins.Cam asa functiona și inainte,asa este și acuma.Cand ți se aduc argumente,când vorbești la subiect și dai exemple de netăgăduit vei primi doar jigniri.Târâtoarele,lingăii și păduchii de atunci mai exista și azi și fac ceea ce știu ei mai bine.Nu merita continuata discuția cu aceste specimene,ei te vor jigni făcând ceea ce au învățat intr-o viata de sclav!Coloana îndoită,capul jos și spatele la dispoziția tovarășului ilici-ceasca&company.
      Lasă lumea cum e ea,
      N-o face din bună rea……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.