Ultima actualizare: azi, 11:56

Locale

PREVIZIUNE. Medic cercetător: Satu Mare, primul oraş care poate intra în scenariul roşu, în valul 4

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma atrage atenţia, într-o postare pe Facebook, că valul patru va aduce foarte multe cazuri noi de infectare cu versiunea Delta a coronavirusului. El arată, într-o simulare bazată pe creşterea procentuală din ultimele săptămâni, că judeţul Satu Mae poate intra în scenariul roşu începând cu 14 septembrie, când rata de infectare poate fi de 4 la mie. 

Redăm în continuare explicaţiile cercetătorului:

Valul 4 a intrat in a 5-a saptamana de crestere accelerata. Stim ca vaccinarea este un esec, stim ca nu vom avea masuri de preventie pana la finalul lunii septembrie si prin urmare stim ca evoluta pandemiei va fi neingradita in urmatoarele 6 saptamani.

Singurele necunoscute pentru parinti (dar si elevi) si afacerile care angajeaza parinti sunt:

1. rata de infectare in saptamna deschiderii scolilor
si
2. ce vor face autoritatile cand incidenta va depasi pragurile 1 si 3 la mie.

Pentru HORECA necunoscuta este ce vor face autoritatile cand rata de infectare va depasi 1.5 si 3 la mie.

In acest tabel aveti o prognoza directa simpla a cresterii saptamanale in fiecare judet. Am plecat de la rata curenta de crestere, aplicand ipoteza optimista ca rata de crestere va scadea cu 10% saptamanal. Acest tip de prognoza este precisa pe termen scurt si progresiv mai imprecisa cu fiecare saptamana.

Nu am adaugat ipoteza ca deschiderea scolilor va mari rata de infectare, dimpotriva, am pastrat rata de scadere. Prognoza este deci optimista si situatia reala va fi probabil mai grava desi nu putem exclude nici miracole naturale sau artificiale.

Asa cum se vede, imaginea de ansamblu este de tipping point, in care incidenta va bascula rapid din zona verde in zona galbena si rosie imediat dupa deschiderea scolilor.

Este acum aproape o certitudine ca Bucuresti si Ilfov vor fi in scenariu galben la deschiderea scolilor cu valori intre 1.5 si 2.5 la 1000. Si alte judete vor fi in scenariu galben cu mare probabilitate dar incidenta depinde de rata de testare si alocare a cazurilor deci nu este exclus sa vedem abateri majore intre incidenta standard si incidenta oficiala.

Nu putem subestima nici interferenta politica in raportarea incidentei deci luati acest tabel cu rezerva de rigoare.

=================
Anexa: Discutie pe marginea deschiderii anului scolar
=================

In iulie parea destul de sigur anul scolar se va deschide in scenariu verde si nimeni nu isi punea problema calitatii invatamantului online sau a necesitatii sa protejam participantii la scoala la fel de bine ca pe cei de la festivaluri. Acum suntem aproape siguri ca incidenta nationala va intra in scenariul galben in preajma deschiderii scolilor si devine necesar sa stim cum se va desfasura scoala in timpul valului 4 (Delta).

Nu avem inca o certitudine daca scolile se vor deschide/inchide dupa scenariile din februarie, care au fost de altfel destul de bine gandite pentru contextul in care testarea preventiva in scoli era inca o masura asumata de guvern. Dupa ce medicilor li s-a permis sa continue sa interactioneze fizic cu pacientii chiar daca nu sunt vaccinati sau testati, putem presupune ca si profesorilor nevaccinati li se vor acorda aceleasi privilegii.

Spre deosebire de pacienti, care pot opta pentru un medic vaccinat daca nu le convine riscul de infectare la care ii expune medicul, elevii nu au aceasta optiune. Stim deci ca elevii vor fi obligati sa isi asume riscul de infectare involuntar dar solidar cu profesorii lor. Acest conflict fundamental intre dreptul adultilor si obligatiile copiilor nu va putea fi rezolvat atat de usor ca in cazul relatiei medic-pacient. Ma astept sa escaladeze in saptamanile urmatoare, tocmai pentru ca avem un guvern foarte grijuliu cu relaxarea si distractia, dar mult mai neglijent cu scoala si educatia.

Personal detest scoala online, insa si mai tare detest boala COVID-19. Daca sunt silit sa aleg, voi alege siguranta pentru ca e mai usor sa recuperez niste lectii pierdute decat niste sechele cronice sau, Doamne fereste, un parinte pierdut (cum avem deja in clase). Dar eu am crescut in epoca de aur in care elevii erau trimsi cate 2 luni sa culeaga recolta in fiecare an si tot am invatat sa scriu, sa citesc si sa socotesc. Acum copiii cresc in epoca meditatiilor din clasa a 4-a si scoala produce un de procent mare de analfabeti fuctionali, dar tot ne preocupa mai mult prezenta in scoala decat ce invata in scoala.

Din fericire mai avem inca 1 luna pana la deschiderea scolilor si inca se mai poate face ceva atat in privinta campaniei de vaccinare in randul elevilor, parintilor si profesorilor cat si in marirea gradului de siguranta in scoli.

Putem avea scoala in siguranta indiferent de rata de incidenta insa pentru asta trebuie ca scoala si educatia sa devina o prioritate nationala nu doar o lozinca de campanie.

UPDATE: Grafic actualizat in 17 august.

27 comentarii

  1. Golf Răspunde

    Comedie bună, prostalăul ăsta psihopat face simulări de valuri… Coco jumbo.

  2. Norik Răspunde

    Foarte bine. Sa inchida granita cu vecinii.

  3. AziNu Răspunde

    Nu stiu de ce , nu apare comentariul. Ori o sa apara de 3 ori , ori ma blocheaza ca l-am deconspirat pe “doftor”

  4. AziNu Răspunde

    Cautati pe google : Adevărul despre Octavian Jurma, apostolul lockdown-ului în România: Nu este epidemiolog, nici medic cu drept de practică și nici cercetător științific
    Pentru speriati

  5. AziNu Răspunde

    mai cautati si asta pe Google ca nu ma lasa sa pun link : Apostolii terorii: medicii care au panicat populatia pe timp de pandemie cu mesaje apocaliptice

  6. 🤔🤔🤔 Răspunde

    Să mori tu??? Măi copiii, eu știam că ducem de o lipsă acută de epidemiologi? De decenii abia formăm câte un specialiști sau două pe promoție că nimeni nu vroia specializarea asta nebănoasă! De unde apar acum ăștia ca ciupercile?🤔😱😲🥴

  7. Nimeni Răspunde

    Simularea aceasta nu e rea, macar ne face o idee cu ce ne confruntam. Restul depinde de factorii decizionali cum vor gestiona situatia.

    • 🤔🤔🤔 Răspunde

      Da. Dar te rog înainte de asta verifică ce a prezis acest așa zis cercetător anul trecut. Vă va fi vai și amar de noi și vom avea peste 1000 de morți pe zi de Crăciun. Așa se întâmplă când lași așa zișii cercetători care de fapt nu sunt cercetători să debiteze la liber ce le trece prin cap. Între timp nevastă sa ducea la greu și tot atunci turiștii prin Zanzibar ori Maldive. Mă gândesc că preventiv, antiepidemic.😱🤔😲

    • @Nimeni Răspunde

      @Nimeni, simularea asta ți s-a pregătit expre’ ție și celor din clubul tău pentru că s-a constatat la forurile de speriat superioare că de prea mult timp stați liniștit și lejer. Spor la stress!🤔😱🥴🥶
      Dacă nici după un an și jumate nu te-ai săturat înseamnă că pe puțin ești sadomaso. Săracu’ de tine!

  8. gogu Răspunde

    “Se anticipa această creștere, am transmis că din estimări, având în vedere implementarea relaxărilor și faptul că varianta Delta devine dominantă există această probabilitate de creștere. Considerăm că e foarte probabil să ajungem la final de august la peste 900 de cazuri pe zi și în septembrie, a doua parte, peste 1500 – 1600 de cazuri”, a spus Gheorghiță.

    Medicul, care este coordonatorul campaniei de vaccinare în România, a subliniat că indicatorul legat de severitatea cazurilor de Covid-19 este cel important, de care trebuie să se țină cont și a subliniat că doar prin vaccinare se poate obține o protecție mai bună față de formele severe de boală.

    • @gogu Răspunde

      Singura problemă în ecuația dată este că tipul din poză nu are nici o competență și specializare nici măcar atâtat în domeniu. Oftalmoloaga aia de Pop e mai specialistă în domeniu decât ăsta! Ce îl recomandă în afară de faptul că spune exact ce trebuie? Studii din părți, CV plin cu semiminciuni și omisiuni. Între timp jumătatea lui face exact invers tot ce propovăduiește dumnealui! Adică ceilalți să se dea la o parte ca dumneaei să aibă loc să facă bani!!! Dacă nu vrei să observi îți spun eu.

  9. Atti Răspunde

    Aveți voi specializări in toate !!!deontologilor!!las ca vedem la finalul anului la 5000 de cazuri pe zi!!!tu.va oculta și capul vostru de balcanici cocalari!!!

    • @Atti Răspunde

      @Atti, aia ce pomenești e în capul tău.

    • AziNu Răspunde

      Cauta in plm pe net sa vezi cine e ala. Nici nu e doctor . Dar toti vaccinatii il venereaza

      • Petrezselymes Rozi néni a sarokról Răspunde

        Exact. Și are un CV tipic userist din ăla plin de omisiuni și adevăruri parțiale, adică studii ori publicații proprii, premii etc. Astea tot minciună se cheamă! Noi nu știm să prețuim astfel de gânditori de Hamangia. Nici nu-i merităm! Eu i-aș trimite peste graniță la restul pe capul lui WHO. Să se spele pe cap cu ei! Chiar aș propune să-și înființeze o țară proprie – Lockdownia! Fiecare cu gaura lui de șoarec și nimic mai mult. Că de un an și ceva ne omoară încet-încet.

  10. ... Răspunde

    Pe mine ma inteleg ca postez de dimineata pana seara dar voi nu aveti de lucru? Se duce tara de rapa.

  11. Nimeni Răspunde

    @@Nimeni. Privitor la covid se pare ca toti suntem grozavi, unul mai cunoscator ca celalalt. Eu sunt disponibil sa invat si de la tine numai sa fie ce, orice castig este binevenit tinand cont ca suntem niste biete victime sigure atat cei vaccinati cat si cei nevaccinati. Ma gandesc la acel papa din perioada ciumei cum se apara de ea, cu multa credinta in Dumnezeu dar si cu izolare fata de ceilalti intr-un cerc de foc, nu in ultimul rand decimand pisicile incriminandu-le ca tramsmit ciuma (cica fiind mesagerele Satanei). O zi buna la toata lumea care comenteaza.

    • pentru @Nimeni Răspunde

      @Nimeni, eu de felul meu nu-s religios. Nu că asta ar fi un atribut pozitiv ori negativ al omului. Îl caracterizează și atât. Atât am vrut să specific că individul ăsta nu este specialist cum ar vrea el și fie. Ce a prevăzut ca un Nostradamus mondern anul trecut nu s-a adeverit dar deloc!!! Din fericire. Filtrați-vă informațiile, eu atât am zis. De aia avem bostanul ăla pe gât ca să-l folosim nu numai să consumăm fără număr meniuri mek sau chaefsi. Pentru că altfel tot am rămas la regnul animal în continuare. O seară bună la toți!
      La nivel de 5 milioane de vaccinați în ipoteza oficială că vaccinurl te apără de formele grave noi iarna asta nu ar trebui să avem decât maxim 1000 de cazuri pe zi. Zic și eu cum zice expertul ăsta autoproclamat. Mă joc cu cifrele. Vezi ce simplu este? Ce mă costă?
      Fiți măcar puțin optimiști, încercați măcar pentru că pe mulți negativismul ăsta continuu îi omoară!

  12. Norik Răspunde

    S-a ca cat pe el asta sau de ce se uita asa crispat?

  13. H&R Răspunde

    1. judetul Alba si judetul Harghita, ne mutam acolo, ca acolo nu se va intampla nimic pana la urma. Nu stiu cum au iesit la aista calculele.
    2. medicul asta este doctor, doctor honoris causa, academician, profesor, inginer, medic, aproape ca Elena Ceausescu asa vad, si tot acolo a obtinut si diplomele.

  14. H&R Răspunde

    Recunosc, Elena a fost febletea mea, un fel de dragoste neimplinita. Ar fi fost frumos.

    • H&R Răspunde

      @H&R fals. De aceea ai tu bataturi in palma. Incearca si tu cu vaselina, ceri de la careva mecanic auto. Daca nu ai bani pentru o piranda de pe Calea Traian, sau de langa Gradina Romei de undeva.

  15. Nicusor Răspunde

    Pentru toti fatalaii care cred in Covid. Nu a existat niciodata acest “virus mortal”

  16. H&R Răspunde

    Din cate vad eu din lista asta, Satu Mare va fi capitala Romaniei in octombrie. Poate-poate, cine stie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.