Ultima actualizare: azi, 15:55

Locale

Strigătul disperat al unei sătmărence alergică la ambrozie: „Nesimțire curată și nepăsare jalnică”

Strigătul disperat al unei sătmărence alergică la ambrozie. O femeie din municipiul Satu Mare a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care își exprimă disperarea cu care se confruntă din cauza ambroziei. Anca S. B. spune că din cauza faptului că ambrozia nu este defrișată, se confruntă cu simptome grele ale alergiei, având, din această cauză, tratament costisitor timp de 6 luni.

Redăm integral mesajul femeii:

„Alooo?? Autoritățile sătmărene!!!
Ați auzit și dvs de legea 62/2018? A fost demult..e adevărat! Între timp, mai marii noștri au modificat-o, mai exact prin Hot17 27/01/2021, ca să vă împrospăteze atribuțiile.
Anul trecut, în aceeași perioadă postam tot pe aici în speranța ca na.. rețelele de socializare au mai mare efect și vor ajunge strigătele mele de ajutor acolo unde trebuie. Au ajuns? Vă răspund tot eu: NU. Mi-am cărat cu greu simptomele la nenorocita asta de ambrozie până pe la sfârșitul lunii octombrie 2020. Și când spun că e greu, vă rog să mă credeți pe cuvânt pentru că altfel nu-i cum.
Nu prea cred ca există printre dvs (“cei mai mari”) vreun alergic (probabil, acum respiram și eu mai bine).
Pozele care le atașez vor spune TOT ,dar simt nevoia să vă detaliez puțin… Le-am făcut chiar acum, la câțiva metri de casa mea. Anul trecut, era o pajiște. Ambrozia noastră (dați-mi voie să o numesc așa pentru că suntem cu toții de vină, dar suferim doar unii) creștea nestingherită și a rămas așa până a dat zăpada pe ea. Anul acesta, s-a parcelat acest teren (str. Doina). Frumos! Proprietarii și-au împrejmuit proprietățile cu gard nou-nouț. Frumos si aici! Dar ce să vezi? Pentru că de văzut ai ce vedea…”CULTURĂ DE AMBROZIE”… Strigător la cer!!!!!!!
Nu a pus-o nimeni acolo. Nici nu spun asta! Dar să o lași mândră, verde și frumoasă, când la tv se tot vorbește despre asta mi se pare nesimțire curată din partea proprietarilor si nepăsare jalnică din partea autorităților.
(Str. Doina si str. Axente Sever, deocamdată)
Să nu mai vorbim de costurile unui astfel de tratament pe care-l fac si câte 6 luni pe an, ca de’… nu-i cât o cutie de paracetamol
P.S.: Pentru cei alergici iertareeee! Ai simptome doar să privești pozele!
Vor urma și alte locații. Promit!”

Ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta contine multiple fragmente extrem de alergizante. Este suficienta o concentratie de polen in aer de sub 30 graunciori de polen/m3 pentru a induce o reactie alergica. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 graunciori de polen/m3.

Simptome

Simptomele alergiei la ambrozie sunt similare cu cele ale alergiei la alte polenuri:

  • Stranut
  • Congestie nazala (nas infundat)
  • Rinoree (secretie nazala apoasa)
  • Cefalee
  • Ochi iritati
  • Senzatie de mancarime in gat

Sfaturi sa gestionezi alergia la ambrozie

Daca ai fost diagnosticat cu alergie la ambrozie, incepe sa iei medicamente cu doua saptamani inainte sa inceapa sezonul de polenizare. Cere sfatul medicului despre momentul potrivit pentru a lua medicamentele. Pe langa tratamentul recomandat de medicul alergolog, incearca urmatoarele sfaturi pentru a gestiona cat mai bine alergia:

  • In timpul sezonului de ambrozie, nivelurile de polen sunt cele mai ridicate dimineata. Evita expunerea la polen in acest moment al zilei.
  • Expunerea la polen mai poate fi redusa prin utilizarea aparatelor de aer conditionat cu filtre, prin inchiderea ferestrelor tot timpul si prin diminuarea timpului petrecut in aer liber in cursul sezonului polinic.
  • Nu uita ca polenul poate fi adus in casa prin intermediul hainelor, parului sau poate fi transportat de animalul de companie – schimba-te cum intri in casa, fa dus inainte de culcare, spala-te pe maini dupa ce ingrijesti animalul de companie care a petrecut mult timp afara.

9 comentarii

  1. Mae Răspunde

    Rezolvi problema singură !!! Dale foc !!!

  2. Matei Răspunde

    Suna la politia locala!
    Am un vecin miserupist care a curatat dupa ce a fost amendat!

    • Cori Răspunde

      Politia locala nu-si face datoria ! chiar la sosea pe str.Soimoseni si terenurile din imprejurimi sunt pline , gara cfr este bine fata de alti ani, s-au luat masuri , deci unde se vrea se poate

  3. Marius Răspunde

    Așa e nu-i pasa nimănui!!! Din păcate am auzit că există la fiecare primărie un angajat care este plătit că sa gestioneze problemele cu ambrozia, să facă avertismente persoanelor care nu taie ambrozia,sau sa de-a amenzi, dar din păcate în jud Satu mare persoanele astea i-au Salvat Degeaba!! Rușine să le fie!!!!😣

  4. Marius Răspunde

    Așa e nu-i pasa nimănui!!! Din păcate am auzit că există la fiecare primărie un angajat care este plătit că sa gestioneze problemele cu ambrozia, să facă avertismente persoanelor care nu taie ambrozia,sau sa de-a amenzi, dar din păcate în jud Satu mare persoanele astea i-au Salar Degeaba!! Rușine să le fie!!!!😣

  5. radical2 Răspunde

    Pe ce raq ia firma de salubriyare asa multi bani de la primarie ca serviciile sunt jalnice. Domnul Primar si echipa sa de ce tace pe acest subiect?

    • cazma Răspunde

      ba ridicolule 2 sunt de acord cu tine si la mine acasa e plin de praf ca nu vine tziganca de la florisal sa aspire desi eu platesc florisal pentru trei persoane dar suntem sase. Sun pe primar sa vina cu echipa

      • @cazma Răspunde

        Dacă ești alergic la polen personal nu poți intervine chiar dacă ai vrea pentru că într-un timp foarte scurt nu vezi din cauza reacțiilor puternice alergice! Aici trebuie să intervină cei nealergici pentru că intervenția și eliminarea mecanică a plantei este mult mai ieftină decât tratamentul medical!

      • radical2 Răspunde

        Suna-l sa vina :)) Sa faca si el ceva util macar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.