Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

VIDEO. Sezonul nunților în Țara Oașului. Miresele stau la coadă pentru dansul la ciupercă

Nunțile sunt în plin sezon în Țara Oașului, dovadă fiind numărul mare de nunți care se desfășoară zilele acestea. Nu mai puțin de șase nunți au avut loc, astăzi, în localitatea Gherța Mică din Oaș. Șoseaua principală a fost arhiplină de nuntași, iar miresele, nevrând să neglijeze tradiția, au stat la rând pentru a dansa la ciupercă.

La sărbători importante, dar și la nunți, oamenii se îmbracă în port tradițional și dansează în centrul ciupercii, așa cum au învățat de la bătrânii satului.

Oșenii au reușit într-un mod aproape spectaculos să transmită din generație în generație cele mai de preț valori ale comunității lor: de la portul popular până la datinile strămoșești. Arta, muzica, dansul, portul i-au făcut renumiți pe oșeni până peste hotare, ajungând să se situeze astfel între figurile autenticității din Transilvania.

Nunta oșenească reprezintă una dintre cele mai spectaculoase elemente ale culturii populare din nord-vestul Transilvaniei, iar în centrul atenției este întotdeauna mireasa, ce este un simbol al frumuseții și al autenticității la un astfel de eveniment.

”Fiecare mireasă din satele Oașului ascunde sub cununa ei gestul străvechi al părului împletit și dezvăluie, în egală măsură, o frumusețe aparte, prin culorile mărgelelor care-i împodobesc chipul, dar și prin luminile din priviri și zâmbet, podoabele cele mai prețioase ale sufletului. Înșirate în feluri diferite, de la un sat la altul, de la o împletitoare la alta, mărgelele de pe cunună și coadă reprezintă tot atâtea moduri în care gingășia statuară a oșencei poate fi admirată, savurată și contemplată”, spune Mihaela Grigorean.

Îmbrăcarea unei rochii de mireasă oșenești reprezintă o adevărată provocare. Cu cât veșmântul este mai frumos și mai bogat, cu atât greutatea lui este mai mare. Uneori miresele trebuie să suporte greutatea a zeci de kilograme de straie pentru a arăta impecabil în ziua nunții.

7 comentarii

  1. covid 21 Răspunde

    Mă gândesc că se respectă absolut topate măsurile prevăzute. Nu de alta dar mai este foarte puțin și toată populația din zonă în curând va lua din nou calea pribegiei. Cu tot cu stocul de viruși împrospătați! Că așa se poartă la o nație liberă și responsabilă!?!?🤔😱🤯😤
    Acum se mai pune întrebarea oare de ce nu se mai termină fenomenul covid niciodată!?!?

    • Antille Răspunde

      Da de ce ma-ta de petrecerile hunilor in gradina romilor sau alte petreceri gen oteloaia si cacat nu te legi , si ti.ai gasit sa zici ca se pride virusul de aia in Oas. Se prinde si in Oas cum se prinde si printre petrecerile hunilor si prin codru.
      Sugi mucii tu cu masurile tale.

      • covid 21 Răspunde

        Un lucru este să participi la un eveniment în aer liber și sp circului în zonă și altceva este să stai grămadă peste ai tăi invitați sau peste ai altora și muuult peste capacitatea ciupercii dansând ca niște sardele acolo. Nu am pretenția să sesizezi diferența! Ești prea ocupat cu altceva! La cât mai mult covid, că văd că numai așa vă potoliți!

  2. oșan Răspunde

    După weekendul ăsta petrecut la greu sper să am viruși pentru tot alfabetul grecesc. Că mă duvc înapoi și nu se poate să mă duc cu mâna goală !!! Ceva cadou, atenție, un kappa-lambda-epsilon-psi măcar! Iota nu că pe ăla duce prietenul.

  3. Atti Răspunde

    Las ca vedem noi numărul de cazuri Covid peste o luna!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.