Ultima actualizare: azi, 14:26
Locale

Vom avea un curs de formare Erasmus în ciuda pandemiei!

Este o aventură un pic îndrăzneață să organizezi orice eveniment chiar în mijlocul unei pandemii. La fel este și în cazul proiectelor Erasmus+, însă față de cursurile de formare organizate la nivel local, acestea prezintă o dificultate în plus, și anume că participanții vin din mai multe țări. Cu toate acestea, Asociația Culturală pentru Tinerii din Satu Mare (SZAFKE) a decis să organizeze proiectul de mobilitate, inițiat încă din octombrie 2020. Despre detaliile acestui proiect am discutat cu Őri-Pákay Franciska, vicepreședinta asociației, care se ocupă cu proiecte internaționale din 2013.

De mai bine de trei ani nu am câștigat niciun proiect. Înainte de asta am avut o serie de proiecte câștigătoare, căci trei dintre propunerile noastre au fost aprobate, la una dintre ele am câștigat chiar două proiecte, printre care una dublă, o parte din care s-a realizat la Satu Mare, iar cealaltă în Muntenegru. După aceea am avut o inspecție mai serioasă din partea biroului național din București, după care ajutoarele parcă au fost tăiate. Totuși, nu ne-am dat bătuți, întotdeauna ne-am corectat propunerile pe baza recomandărilor primite, mai ales în ceea ce privește partea profesională, iar la sfârșitul lui 2020 a venit vestea că am reușit din nou. În februarie am primit majoritatea sumei acordate pe contul asociației, după care s-a ivit cea mai proastă situație posibilă: pandemia nu s-a atenuat, au venit restricțiile, incertitudinea” – ne-a explicat managerul de proiect al SZAFKE, după care a adăugat că ar fi avut posibilitatea de a organiza evenimentul sub formă de cursuri online, prin zoom, așa cum au procedat și alte asociații. Biroul național ar fi permis acest lucru, doar ar fi trebuit să se modifice durata, de la șapte la zece zile, fiindcă online nu există posibilitatea de a participa o zi întreagă. Însă echipa de proiect al SZAFKE – dat fiind că oricum au plănuit proiectul pentru începutul toamnei – au fost optimiști și au optat pentru prezență fizică. Înainte de asta au trebuit să coordoneze cu toți cei șapte parteneri, căci la curs au așteptat nu doar tineri din România, ci și din Ungaria, Turcia, Spania, Polonia, Olanda, Lituania și Italia, câte cinci din fiecare țară. Au încercat să țină cursul mai devreme, în perioada verii, care părea mai sigură, însă doi dintre parteneri nu au fost de acord, așa că proiectul s-a realizat conform planului inițial, în septembrie.

Proiectul Enter @ Work! își propune ca prin politica și activitatea de tineret să dezvolte răspunsurile tinerilor la situațiile de excluziune, discriminare și violență care îi afectează, în special în regiunile defavorizate, multiculturale. Proiectul promovează accesul tinerilor la drepturile sociale ca mijloc de incluziune și participare socială. Formarea răspunde în primul rând dezechilibrelor sociale și economice pe mai multe niveluri, care îi împiedică pe tineri să-și acceseze drepturile sociale. Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a adoptat în 2015 o recomandare privind accesul la drepturile sociale pentru tinerii din cartierele defavorizate, care propune elaborarea unor politici care să țină cont de situația și nevoile specifice ale tinerilor din regiunile defavorizate. Astfel de politici ar trebui să vizeze prevenirea și eradicarea sărăciei, discriminării, violenței și excluziunii în rândul tinerilor. Scopul general al proiectului propus de SZAFKE este de a dezvolta abilitățile și competențele lucrătorilor de tineret și ale liderilor, pentru a sprijini accesul tinerilor la drepturile sociale la nivel local și internațional. Mai precis, cursul a analizat sprijinul pentru prevenirea părăsirii timpurii a școlii și accesul tinerilor la locuri de muncă prin proiecte locale de tineret și schimburi de tineret, așa cum este propus în programul Erasmus+.

Trainerii noștri formați pe proiecte internaționale ne ajută în continuare să ne atingem obiectivele, singura întrebare este cât de abili vor fi partenerii noștri. Nici de la ei nu ne așteptăm la o minune, căci se schimbă practic în fiecare săptămână cine poate călători în România fără restricții, dar să sperăm că va fi bine. Experiența noastră ne-a ajutat să trecem prin dificultățile de până acum, sperăm că așa va fi și în continuare” – a declarat Őri-Pákay Franciska, care a mai adăugat că, dată fiind situația, un trainer din Ungaria și unul din Oradea pregătesc cursul de o săptămână bazată pe metode non-formale, care ar avea loc în prima săptămână a lunii septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.