Ultima actualizare: azi, 11:56

Locale

HARTĂ. Carantină zonală în Țara Oașului. Șapte localități intră în izolare

După ce a luat act de conținutul și recomandările analizei de risc întocmită de Direcția de Sănătate Publică, prefectul Altfatter Tamas a convocat astăzi o ședință cu primarii din cele șapte localități unde se pune problema carantinării, deoarece carantinarea zonală este măsura care poate duce cel mai rapid la scăderea incidenței îmbolnăvirilor cu coronavirus. Înainte de această întâlnire, prefectul a avut o ședință de lucru cu șefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne pentru a analiza capacitatea de mobilizare în dispozitiv pentru asigurarea aplicării măsurilor specifice în zonele carantinate.

Conform Analizei de risc în zona de focar zonal activă în județul Satu Mare, respectiv în șapte localități din Țara Oașului, în Bătarci, Bixad, Călinești-Oaș, Cămărzana, Gherța Mică, Târșolț și Turț au fost depistate în intervalul 25.08.2021 – 07.09.2021 un număr de 239 pacienți confirmați cu COVID-19. Această zonă însumează o populație de 34035 persoane. Studiul Direcției de Sănătate Publică relevă că din totalul îmbolnăvirilor, 154 sunt în rândul persoanelor din grupele de vârstă 20-39 de ani și 40-59 de ani și 33 în rândul tinerilor cuprinși între 0-19 ani. Repartiția pe sexe arată preponderența femeilor, cu 56,48% comparativ cu bărbații 43,52%.

Incidența crescută s-a înregistrat ca urmare a unui cumul de factori care au acționat începând de la mijlocul lunii august după revenirea în țară a persoanelor rezidente în străinătate și participarea acestora la diverse evenimente sociale și  familiale. Cu toate ca s-au luat măsurile de limitare în focar, în multe familii au apărut cazuri multiple ca urmare a cazurilor asimptomatice de la tineri. Evenimentele cu număr crescut de persoane au dus la anchete epidemiologice cu număr crescut de contacți identificați și cu număr crescut de cazuri pozitive pe link epidemiologic.

În aceste condiții, Direcția de Sănătate Publică Satu Mare a solicitat aviz pentru carantinare zonală,  solicitare transmisă Centrului  Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile  (CNSCBT) din București.

Aceste date au fost prezentate de prefect în cadrul întâlnirii cu primarii din cele șapte comune și s-a căzut de acord că instituirea măsurii de carantinare zonală este cea mai bună soluție pentru scăderea numărului de îmbolnăviri și  protejarea sănătății. Au mai fost discutate în linii mari măsurile specifice și acțiunile care vor fi desfășurate de efectivele Ministerului Afacerilor Interne, dar și măsurile imediate care pot fi luate de autoritățile locale pentru limitarea răspândirii boli și prevenție (informare corectă privind avantajele vaccinării, măsurile de protecție individuală, distanțare socială).

Dacă avizul CNSCBT este pozitiv, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Satu Mare va transmite către Departamentul pentru Situații de Urgență  din cadrul MAI propunerea de carantinare zonală, dispoziția urmând a fi publicată în Monitorul Oficial.

Prefectul Altfatter Tamas consideră că dată fiind amploarea și consecințele grave ale numărului mare de infectări, se va institui carantina zonală în cel mai scurt timp, respectiv pe raza unităților administrativ-teritoriale Bătarci, Bixad, Călinești-Oaș, Cămărzana, Gherța-Mică, Târșolț și Turț pentru o perioadă de 14 zile, în baza dispoziției departamentului de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

În ceea ce privește desfășurarea activităților școlare, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Satu Mare va adopta mâine hotărârea privind scenariul de desfășurare a activităților didactice pentru fiecare școală din județ, pragul care va decide desfășurarea în sistem clasic sau online fiind incidența de 6 infectări la mia de locuitori.


Sursa: Instituția Prefectului Satu Mare

18 comentarii

  1. 🤔🤔🤔 Răspunde

    … și uite așa dacii liberi și-au proclamat aproape automomia! Sper ca pe perioada asta nu rămân fără zamă de prună! Mai nașpa e cu cei care acum vroiai să ducă borhotul de cubă!😱🤔😲🤮 Își merită soarta! Dar ar trebui legați cu toții de glie, inclusiv cu ăia care au fugit înapoi!

  2. Altu Răspunde

    Pe oșeni îi doare fix acolo. Nu i-au subjugat ungurii,nu i-au colectivizat comuniștii și acum se împiedică ei de un amărât de virus ( trebuie să te testezi să știi că îl ai ), periculos rău. Nu le purtați voi de grija, gândiți-va mai bine cum plătiți fracturile la iarnă

  3. Satmarean 1 Răspunde

    Sper sa- i carantineze pana la primavara pe toti.

  4. ... Răspunde

    Mda, dar mă uit pe hartă și mă întreb ce fac în situația dată cei din Tarna Mare? Zboară peste?

    • H&R Răspunde

      Ies la Tarna Mica si intra pe la Halmeu. Cu una alta in porbagaj.

      • ... Răspunde

        @H&R.E și asta o realizare NEdemnă de secol 21 ca trebuie să ai la tine pașaportul ca să vii în oraș cu treburi sau să cumperi o pită!?!? Oare cei care au instituit blocada asta s-au gândit o secundă la tărneni??? Nu era mai ușor să-i călărească pe oșeni și să-i verifice în sezonul de nunți și atunci poate nu se ajungea în halul ăsta? Mari specialiști ai lui pește prăjit!🤔😱🤮💩💩💩 Cineva nu răspunde cu capul pentru că nu și-a făcut treaba? Sau asta s-a și vrut?

    • H&R Răspunde

      Hottentotten idioten, carantina inseamna ca poti să treci prin localitate, dar nu poti opri si apoi sa iesi!
      Bubuie prostia-n voi!

      • ... Răspunde

        Și de-a lungul și de-a latul întregului perimetru stai și verififi fiecare mașină ca nu cumva să se oprească și să intre în contact cu careva din Batarci ori Turț? Tu auzi ce spui? E foarte mare perimetrul. Așa că e fix pix măsura cum a fost pentru oșeni fix pix și pe perioada de dinainte și când au făcut meganunți. Au făcut ce au vrut. Cum verifici sute de km pătrați și cum implementezi măsura când pe ei îi doare exact în pluă??? Toți oșenii, cei rămași acasă vin la Satu Mare cu treburi plus au case ba prin Botiz, ba prin Vetiș, ba prin Odoreu. Scuze dacă am omis vreo localitate. Așa că știi ce vine, nu?

        • H&R Răspunde

          tot perimetrul repsectiv se reduce la 3 DJ-uri + 1 DN

          • ...

            Aia încerc să explic că unul care nu e de acolo și doar tranzitează zona oriunde poate opri, cu oricine poate vorbi, intra în contact pentru că nu stă poliția după fiecare. De fapt și chiar davă ar sta tot degeaba ar fi. Oșenii s-ar descurca și atunci. Așa ni cherestul păstă heghi și imediat e afară. Oricare se poate opri, chiar să înnopteze la careva după care ziua următoare să plece fără nici o restricție că vezi Doamne el doar tranzitează. Nimeni nu poate controla asemenea perimetru mare. Iar aia cu conștiința civică și conduita corectă sunt povești. De aia s-a ajuns aici că nici până acum nu s-a respectat nimic.

          • H&R

            Ultimele 2 comentarii nu-mi apartin. Ceva mare sportiv, care practica sportul national putea sa fie. Asta este. ROMANIA MARE CINE FURA ARE!

  5. Roman Răspunde

    Prefectura si Dsp ul sa faca controale la toate salile de nunti din satu mare, cluburi, localuri, nu sa stea sa comunice cazuri si focAre, prefectul sa si faca treaba

  6. Satmarean 1 Răspunde

    @Roman. Nu face nimeni nici un control .Nici la nunti nici in magazine.E mai simplu sa iei masuri din birou pt ca asa nu mai deranjezi pe nimeni: nici patronii de localuri nici cei de la magazine. Oare de ce?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.