Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

Repolitizarea şcolilor din Satu Mare. Sezonul “concursurilor”, după sezonul numirilor

Repolitizarea şcolilor din Satu Mare. Bătălia politică de la nivelul marilor partide se resimte din nou. Un număr de 17 directori din cei 40 de directori de grădiniţe şi şcoli din municipiul Satu Mare au fost schimbaţi din funcţie în ultimul an. În mod oficial, mandatele unor directori au expirat, astfel că au fost numiţi noi directori care au “binecuvântarea” partidului de guvernământ.

În mod oficial oamenii politici nu prea recunosc că ar fi vorba despre schimbări politice, însă cine stă să caute numele foştilor directori şi ai celor noi îşi poate da seama de apropierea faţă de un partid sau altul. Desigur că în interiorul partidelor se discută numele viitorilor directori.

Director schimbat la LPS. Colectiv profesoral mirat

Singurul care a arătat în mod public că schimbările sunt politice este primarul Kereskényi Gábor. El s-a arătat revoltat pe modul în care inspectorului școlar general, Anișoara Boitor, a făcut numiri de directori la școlile din oraș şi i-a transmis ,,Să ia mâna de pe învățământul sătmărean”.

Concret, primarul Kereskényi Gábor a declarat că în mai multe unități de învățământ au fost schimbați directorii strict pe criterii politice. Edilul a venit și cu un exemplu, prezentând o scrisoare din partea colectivului de la Liceul cu Program Sportiv, unde directorul a fost schimbat.

,,Aceste proceduri de numiri de directori sunt bazate pe criterii care nu țin de procesul educational. Poate sunt criterii politice, poate sunt alte criterii, dar mai puțin criterii profesionale, iar acest lucru a fost cel mai accentuat în acest an. Nu mi se pare normal, ca printr-o simplă decizie a inspectorului școlar general să se schimbe directori pe criterii politice. Astăzi am primit o sesizare din partea colectivului profesoral de la Liceul cu Program Sportiv, unde și eu am aflat cu mare mirare că fostul director a fost schimbat. Un manager care a avut rezultate profesionale și a îndeplinit toate criteriile de performanță a fost înlăturat în condiții dubioase”, a declarat Kereskenyi Gabor.

Edilul a transmis și un avertisment inspectorului școlar general, precizând, de asemenea, că va solicita modificarea legislației.

,,Vreau să formulez un mesaj foarte clar către doamna inspector școlar general: Să ia mâna de pe învățământul sătmărean pentru că nu putem să ne jucăm cu viitorul copiilor noștri, nu putem promova persoane care nu au nici vechime în funcții de conducere și sunt cu pregătire profesională dubioasă, pusă sub semnul întrebării. De asemenea, nu mi se pare normal ca unitățile administrative-teritoriale să nu fie consultate, nici măcar informal în această procedură de numire, drept pentru care voi solicita, nu numai grupului parlamentar UDMR, ci voi solicita și de la ceilalți parlamentari, să opereze o modificare legislativă în acest sens”, a mai spus primarul municipiului Satu Mare.

Inspectoratul Şcolar se apără cu informaţii parţiale

De cealaltă parte, Inspectoratul Şcolar Judeţean susţine, într-un comunicat de presă, că s-au schimbat doar doi directori. A omis să spună că de la începutul anului s-au schimbat 17 din cei 40.

Poziţia IŞJ:

Având în vedere faptul că în spațiul public s-au erijat diverse voci ale aparatului administrativ județean sătmărean care acuză inspectorul școlar general din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare în privința unor posibile ingerințe politice în ceea ce privește numirea unor directori din instituțiile de învățământ preuniversitar din Satu Mare, vă facem cunoscute următoarele aspecte:

  1. La nivelul municipiului Satu Mare, au expirat contractele de management ale directorilor care au promovat concursul în 2017, dar și detașarea în interesul învățământului pentru toți directorii numiți în ianuarie 2021. În aceste condiții, au beneficiat de continuitate pe funcție 38 de directori și au fost 2 numiri noi, pentru două instituții de învățământ, din considerente obiective.
  2. În conformitate cu art. 27 din Metodologia privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar din 30.05.2017, aprobată prin OMEN 3969/2017, directorii sunt numiți prin decizia inspectorului școlar general, însă cu avizul consiliului de administrație al inspectoratului școlar și cu acordul scris al persoanei solicitate.

3.Toți directorii sunt numiți, prin detașare în interesul învățământului, pentru o perioadă determinată, și anume până la finalul anului școlar în curs sau până la organizarea concursului pentru ocuparea funcției de director, iar inspectorul școlar general își rezervă dreptul de a dispune încetarea acestor detașări în afara datelor prevăzute mai sus.

Prin urmare, acuzațiile invocate în spațiul public sunt total nefondate, toate deciziile inspectorului școlar general respectă întocmai legislația în vigoare, iar criteriile care stau la baza acestor numiri au în vedere performanța managerială, etica și deontologia profesională, dar și continuitatea unor proiecte de anvergură la nivelul acestor instituții.

Situaţia reală

Potrivit unei situaţii obţinută de reporterii PortalSM, sezonul schimbărilor a început în septembrie 2020 şi va continua în această toamnă. În luna ianuarie au fost schimbaţi cei mai mulţi directori. Este adevărat că printre ei s-au aflat şi persoane care s-au pensionat. Statistica arată că în acest an au fost schimbaţi 17 din cei 40 de directori de şcoli şi grădiniţe. Schimbări au avut loc şi în toamna anului trecut.

Partea şi mai interesantă însă de abia acum începe. Inspectoratul Şcolar a anunţat că încep concursurile pentru ocuparea funcţiilor de directori în 126 de şcoli şi grădiniţe din judeţ, în multe din ele fiind scoase la concurs posturi şi pentru directori adjuncţi iar de pe acum se pot face previziuni cu privire la partidele din care fac parte câştigătorii.

Ataşat puteţi găsi lista posturilor scoase la concurs: ANUNȚ_Funcții vacante director, director adjunct_2021

5 comentarii

  1. radical2 Răspunde

    Foarte bun Titlul. Asa a fost mereu si nu cred ca se va schimba.

  2. George Răspunde

    Oare cum ar fi daca s-ar lua aceste posturi pe merit, pe competente si cand intr-devar este nevoie? Tot noi tragem scurta, si copiii nostri. Scapa cine poate!

  3. Cetățeanul turmentat Răspunde

    Oh da, cand era PSD numirile erau numai pe competenta. 🙂
    Chiar si in 2016, cand a fost concurs, cei neagreati politic, dar care au luat o nota mare la proba scrisa, erau picati la interviu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.