Ultima actualizare: azi, 11:21

Locale

FOTOGALERIE. Mai mulți tineri sătmăreni învață arta meșteșugurilor! Tradiția merge mai departe

Mai mulți tineri sătmăreni, învățați arta meșteșugurilor! Un număr de 12 tineri sătmăreni, cu vârste cuprinse între 11 și 23 de ani, care vor să devină meșteri populari, au participat la una dintre cele mai dure și exigente evaluări organizate la noi în țară, obținând rezultate remarcabile. Este vorba despre evaluarea organizată de Fundația Casa Tradițiilor Ardelenești, juriul fiind format din meșteșugari și specialiști cu mulți ani de studiu în domeniu.

Cei doisprezece tineri au fost pregătiți de meșterii Asociației Borókagyökér și au participat cu produse care au reprezentat cu cinste meșteșuguri precum: pictat pe lemn, olărit, împletit de nuiele, cioplit în lemn, încondeierea ouălor și realizarea portului tradițional.

În cadrul evaluării, produsele meșteșugărești au fost atent analizate după o serie de criterii, dintre care amintim: prezența elementelor decorative specifice regiunii etnografice, fabricarea produselor din materiale naturale, precum și respectarea tehnicii tradiționale.

,,Meșteșugurile tradiționale pot fi revitalizate numai prin implicarea tinerilor și stimularea lor, astfel încât aceștia să vadă că pot avea rezultate concrete și că munca lor este apreciată. Noi ne-am propus să încurajăm orice fel de inițiativă sau proiect care să pună în valoare munca meșterilor și să promovăm cât mai mult arta meșteșugurilor în rândul tinerilor, de accea am decis să le ofer un premiu și din partea Asociației pentru Dezvoltarea Rurală Sătmăreană. Prin proiectul Produs Sătmărean am reușit să creăm o comunitate de oameni dedicați și harnici, meșteri care ne fac cinste și mă bucur să văd că această comunitate va avea viitor prin noile generații care își doresc să învețe arta meșteșugurilor!”, a declarat deputatul Magyar Lóránd, inițiatorul proiectului Produs Sătmărean.

Având în vedere punctajele remarcabile obținute, cele mai bune produse realizate de tinerii sătmăreni vor fi prezentate în cadrul unei expoziții importante din Ungaria, care va fi vizitată de oameni din întreaga lume.

Asociația pentru Dezvoltarea Rurală Sătmăreană le mulțumește pe această cale și producătorilor sătmăreni care au contribuit la cadourile pe care cei 12 tineri le-au primit din partea Asociației, în semn de apreciere pentru rezultatele remarcabile obținute în toți anii de studiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.