Ultima actualizare: azi, 14:10

Locale

Ministrul Educației: „Părinții care au o frică foarte mare pot face ceva foarte util, să se vaccineze”

Ministrul Educației: „Părinții care au o foarte frică mare pot face ceva foarte util, să se vaccineze”. Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a vorbit duminică seara, la Digi24, despre părinții care se tem să-și lase copiii la școală în localitățile unde rata de infectare este mare, dar școlile rămân totuși deschise. „Nu poți condamna un părinte pentru că este temător în raport cu starea de sănătate a propriului copil. Poți să înțelegi această teamă, dar poți să-i explici încă o dată, că nu copiii sunt cei care trebuie să plătească costurile unei atitudini generalizate în rândul întregii populații a României”, spune Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: Aș vrea să vă spun că regula de bază în legea Educației Naționale este prezența fizică la școală. Atât pentru învățământul de zi, cât și pentru învățământul seral.

Pe perioada stării de alertă și pe perioada stării de urgență se face o excepție. Această excepție nu beneficiază de o reglementare la nivel de lege. Pentru că o reglementare în lege, poate veni doar în urma evaluării, mai apoi autorizării, mai apoi acreditării formei de învățământ online.

Nu a existat niciodată în România evaluare și nici autorizare, nici acreditare pentru învățământ online. Este o situație de excepție pentru a nu induce blocaje în sistemul de educație.

Condițiile de protecție sanitară trebuie să fie respectate. Vom intesifica acțiunile de verificare în toate școlile din România. Numărul de copii în clase este mai mic decât era anul trecut. A intrat în vigoare legea prin care numărul maxim de copii în învățământul primar este de 25, în învățământul gimnazial – 29 în clasă, în învățământul liceal – 33 în clasă.

În școală se respectă regulile de distanțare mai bine decât în multe alte spații.

Nu putem spune că există o situație ideală, perfectă în orice școală. Dar trebuie să facem eforturi pentru ca această situație să fie cât mai bună în interesul stării de sănătate a elevilor și a cadrelor didactice.

Cîmpeanu: Acei părinți care au o frică foarte mare pot face ceva extrem de util pentru copii: să se vaccineze. Și ei, și bunicii.

În ceea ce privește controalele, există sancțiuni legale care merg până la acele sancțiuni pentru zădărnicirea combaterii virusului, pentru punerea în situație de pericol a semenilor, indiferent de statutul acestora, indiferent că sunt elevi, cadre didactice sau alți angajați.

Fac apel încă o dată la înțelegere din partea profesorilor, dar și din partea părinților, pentru ca acest proces educațional să continue.

Repet, pierderile au fost foarte mari. Le plătesc întâi elevii, le vom plăti noi, întreaga societate.

Nu poți condamna un părinte pentru că este temător în raport cu starea de sănătate a propriului copil. Poți să înțelegi această teamă, dar poți să-i explici încă o dată, că nu copiii sunt cei care trebuie să plătească costurile unei atitudini generalizate în rândul întregii populații a României.

Nu copiii sunt responsabili pentru starea de sănătate a părinților și bunicilor, ci invers. Copiii au nevoie de educație.

Acei părinți care au o frică foarte mare pot face ceva extrem de util pentru copii: să se vaccineze. Și ei, și bunicii. Fac un apel ca părinții să nu își trimită copiii la școală, dacă au simptome specifice.

Sursa: Digi24

3 comentarii

  1. om Răspunde

    Exact asa au spus si cu spitalele, ca toate sunt dotate, pregatite, igieninazate. Ca toate sunt sub control si pana la urma erau pline de bacterii nosocomiale. Ne-au luat tot ce au putut si si-au batut joc de noi cum au vrut, dar daca vor face asta si cu copii nostri, atunci nu va mai ramane un politicean viu in tara asta.

    • ... Răspunde

      @om, cum se mai spune “operația a reușit, pacientul a decedat”. Cazul clasic -România. Nu sunt sigur dacă nu asta s-a și vrut. Cazul clasic – București post-congresul PNL. Mai e puțin și pică recordul mondial la incidență. Dar nu congresul e de vină pentru asta, nuuuu!’!? Antivaxerii sunt !!!🤔😱😲🥴🤮😯💩

  2. Soso Răspunde

    Da ..de asta mor cei cu Covid ,se duc pe picioare iau te miri ce bacterii si ajung in saci. Mai bine cu banii de loterie ar pune la punct sistemul de sanatate. Din ce bani sunt castigurile la loteria vaccinatilor? Din banii contribuabililor?Atunci cei nevaccinati sa nu mai plateasca taxe si impozite!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.