Ultima actualizare: ieri, 20:44

Locale

Restricții aprobate de CNSU: Carantină de noapte, certificat verde, magazine închise la ora 21

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat, vineri, noile restricții pentru limitarea răspândirii infectărilor cu noul coronavirus, discutate în urma numărului tot mai mare de cazuri care se înregistrează în ultima perioadă.

Printre măsurile adoptate se numără obligativitatea purtării măștii în toate spațiile, interdicția circulației pe timp de noapte, cu excepția vaccinaților sau a celor care au trecut prin boală, interzicerea nunților și a altor evenimente private sau participarea la activități doar pe baza certificatului verde. Majoritatea măsurilor se aplică pentru o perioada de 30 de zile.

Noile măsuri sunt cuprinse în Hotărârea 91 a CNSU și trebuie aprobate prin hotărâre de guvern. Președintele Klaus Iohannis anunța în urmă cu câteva zile că restricțiile vor intra în vigoare de luni.

Restricțiile aprobate de CNSU:

  • interzicerea, pentru o perioadă de 30 zile, circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22,00-05,00, cu anumite excepții;
  • interzicerea, pentru o perioadă de 30 zile, desfășurării activității operatorilor economici care activează în domeniul comerțului/prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise, în intervalul orar 21,00-05,00;
  • activitatea restaurantelor, cafenelelor etc. în interiorul clădirilor și la terase să fie permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 05,00-21,00;
  • interzicerea activității în baruri, cluburi și discoteci pentru o perioadă de 30 zile, precum și organizarea și desfășurarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive etc.), a concertelor și spectacolelor;
  • interzicerea participării spectatorilor la competițiile sportive;
  • accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în perioada de 30 de zile conform prezentei hotărâri, să fie permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală;
  • organizarea programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați;
  • accesul vizitatorilor în toate instituțiile publice centrale și locale, operatorilor economici, care funcționează în clădiri de birouri private, să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării;
  • abilitarea Ministerul Educației în vederea emiterii ordinului de ministru privind modificarea structurii anului școlar 2021-2022;
  • instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.

Cine va putea circula noaptea

Este permisă:

  • deplasarea persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
  • deplasarea persoanelor în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi.
  • deplasarea persoanelor pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente.
  • deplasarea în afara localităților pentru persoanele care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei.
  • deplasarea persoanelor din motive justificate, precum vaccinarea, îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.

Persoanele vaccinate trebuie să prezinte certificatul verde, pe hârtie sau în format electronic.

Sursa: Digi24

21 comentarii

  1. ... Răspunde

    Am înțeles că doar cam 40% din cadrele MAI sunt vaccinate. Se pune întrebarea cine va verifica măsurile impuse cu forța luate de către un guvern practic inexistent? Mai sunt legi în țara asta sau numai atunci se aplică când ne convin? Să nu mă înțelegeți greșit. Nu sunt împotriva măsurilor dar cum vine ca un nevaccinat să stea acasă iar cadrele MAI nevaccinate să umble noapte pe stradă și să dea amendă pentru populația civilă și fără ochi albaștri? Din ce citesc multe măsuri în situația concretă, reală a județului nostru sunt absolut inutile și exagerate. În schimb eu puneam de mult lacăt pe toată zona Ilfov. De ce nu se lasă ca acele comitete județene să judece după ce este necesar pe plan local? Bine că nu avem interdicție expres să ieșim la pescuit pe brațul Sulina ori Chilia sau să urcăm pe vârful Moldoveanu! Aceste măsuri sunt perfecte să le arătăm către Bruxelles și WHO că ne prefacem cu succes că suntem îngrijorați! Vara trebuia să fim așa când venea puhoiul de oameni acasă fără nici un control! Oare atunci de ce s-a dormit în papuci și izmene? Nu credeți că cineva trebuia de mult demis dacă tot nu vrea să demisioneze?

    • Mr Gut Răspunde

      Ai inteles gresit.

      • ... Răspunde

        @Mr Gut. Adică ce am înțeles greșit?😱😲🤔
        Nu așa este cum spun? Ce rol mai au comitetele județene dacă București decide peste capul nostru? Și mai ales că nu la noi bate 20 la mie incidența! Unde este cazul să-i bage la coteț pe oameni de mine să pună pe ei o tonă de săpun și furtunul cu apă dacă nu știu să se spele! Dar ce treabă avem noi unde nici nu se compară treaba cu ce e prin alte părți! Important să ne vaccinăm, să fluturăm voioși zapisca verde? Când zilnic 10% din cei decedați sunt cu vaccin complet și totuși răspândesc și se îmbolnăvesc dar de testat nu se mai testează? Mulți nici masca nu mai poartă de când se cred nemuritori? Hârtia verde este ca și în China lui Mao doar că acolo era roșie? Mă mir că nu au reinventat declarațiile ale că s-au lămurit de inutilitatea lor. Nu mai vreți să cazați/gazați la grămadă toți bătrânii de peste 65 de ani ca acum un an? Ia cereți ceva marfă de la Cîțu și după două shooturi poate vă vin niște idei năstrușnice iar! Ne jucăm fără cap de-a combaterea, asta e acum.

  2. Satmarean 1 Răspunde

    Ce bine ar fi daca fiecare ar respecta acele reguli care se impun si nu ne- am uita tot timpul in curtea vecinului.

    • Altu Răspunde

      @sm 1, lasă tu curtea vecinului, dacă e lege să fie pt toți. Pt nunta din Târșolț ce v-.ați scandalizat,dar pt Congres nu. Apropo, incidența la oșeni este zero, ciudată chestie.

      • ... Răspunde

        S-au cărat înapoi, satele îs goale. Cine să se mai testeze acum? Normal că incidența e zero. Înainte de aia era mare incidența că tot neamul oșenesc se testa de zor că altfel nu putea merge cu avionul sau erau întorși la granița din țara respectivă. Dar sunt curios dacă se repetă faza cu venitul necontrolat în ajun de Crăciun pentru că atunci eu personal dau în judecată guvernul și poliția de frontieră pentru zădărnicire. Pentru că dacă se repetă atunci e clar făcătură intenționată din partea lor.

        • Crack Răspunde

          “eu personal dau în judecată guvernul și poliția de frontieră pentru zădărnicire”
          Sper sa faci ce zici….dar daca nu faci, sa nu te superi pe mine sau altii care iti zic ca vorbesti mult si prost. Pace.

      • Mirela Răspunde

        Un preot de 46 de ani și soția lui, nevaccinați, au murit de COVID. Doi copii au rămas orfani.

  3. Hitler Răspunde

    tara de 2 bani :)))) iohannis e cel mai retardat presedinte din istoria romaniei. de guvern nici nu mai vorbesc….

  4. Rom ulus Răspunde

    Romanii fack ca Decebal,: decat sa se vaccineze, mai bine se sinucid cu covid.

  5. cizmaru Răspunde

    Ore dece nu aduc medicamente ci reclama numai la vacin

  6. cizmaru Răspunde

    Ore dece in alte tari sint mai multe medicamente un exemplu paracetamol in alte state este de 1 gram la noi spun ca nu exista asa ceva

    • Farmacia Răspunde

      Doza mare, sau mai mica luata mai mult timp de Paracetamol duce la distrugerea ficatului in asa hal, ca e nevoie de transplant. Nu gasesti donor pt ficat asa usor, e aproape de imposibil.

  7. cizmaru Răspunde

    Si cind am demonstrat ca este au zis ca nui adevarat ei nau crezut ca exista asaceva

    • Glumetul Răspunde

      Pe net exista orice, chiar si pilule de la care in 2 saptamani creste scula cu 12 cm!
      Pacat ca nu sunt si pirule antiprostie.

  8. cizmaru Răspunde

    Glumetul nu depe net vorbesc ci am fost tratat in stainatate

  9. Semmikozodhozza Răspunde

    Este un exemplu bun cum se face diferente intre om si om.Mie mi-ar fi rusine sa introduc asemeni legi.Nici in Ungaria,Spania si alte tari de U.E nu este asa ceva.
    RUSINE SA VA FIE.SCUIPATI VA IN FATA

  10. noname Răspunde

    ALOOO INCALCATI DREPTURILE OMENESTI SI CONSTITUTIONALE.
    PENTRU ASTA O SA RASPUNDETI PENAL ODATA IN FATA LEGI!!!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.