Ultima actualizare: azi, 16:15

Locale

Magyar Lóránd: Investițiile agricole pot primi mai repede și mai ieftin undă verde

În calitate de cameră decizională, Camera Deputaților a votat marți, 16 noiembrie, un proiect de lege de importanță majoră pentru investițiile agricole. Potrivit legii, de acum înainte, se vor putea înființa exploatații agricole și pe terenurile de la marginea localităților, fără a fi nevoie ca acestea să fie declarate, cu documentație urbanistică la zi, intravilane. Noua lege va simplifica mult birocrația din domeniu, respectiv va contribui la o dezvoltare mult mai accelerată a agriculturii.

Printre inițiatorii proiectului elaborat de Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaților s-au numărat doi politicieni UDMR, în persoana lui Magyar Lóránd, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură, respectiv Könczei Csaba, membru al Comisiei.

„Conform reglementărilor anterioare, investițiile agricole, inclusiv cele legate de construcția de grajduri sau sere, au putut fi realizate numai într-o zonă intabulată intravilan. Acest lucru însemna că, dacă fermierul și-a propus realizarea unor astfel de îmbunătățiri, a fost obligat să solicite întabularea terenului respectiv ca zonă intravilan. Acest lucru a necesitat elaborarea unui PUZ, cererea trebuind aprobată, apoi, de Consiliul local al localității respective. Proiectul recent adoptat va economisi timp și bani fermierilor, deoarece întocmirea documentației pentru planul de amenajare a teritoriului ar costa aproximativ 5 000 de euro, iar întreaga procedură de rezonare a terenurilor se putea prelungi chiar și pe o perioadă de șase luni.” – a specificat Magyar Lóránd, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaților.

Proiectul votat ajută, de asemenea, și la depunerea proiectelor de finanțare agricole lansate de Uniunea Europeană.

Până în prezent, sistemul birocratic a fost complicat și mai mult de procedura de schimbare a statutului terenurilor, solicitantul pierzând mult timp, uneori fermierii pierzând chiar și importante sume provenite din finanțări, tocmai din cauza procedurilor extrem lente.

Proiectul votat va fi anunțat în scurt timp de șeful statului, ridicându-l la statut de lege, un moment  mult așteptat de cei care lucrează în sectorul agricol.

Un comentariu

  1. Norick Răspunde

    Cotizeaza IUDEMEREU seros la voi ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.