Ultima actualizare: azi, 16:16
Locale

FOTO/VIDEO. Imagini din noul sediu al Bibliotecii Județene. Va fi inaugurat anul acesta

Construcția din municipiul Satu Mare cunoscută drept „primul mall” din oraș, de pe Strada Iuliu Maniu Nr. 2, a devenit acum sediul Bibliotecii Județene. Imobilul a fost achiziționat de către Consiliul Județean Satu Mare, cu sume alocate de Guvernul României, valoarea la care a fost achiziționată clădirea apropiindu-se de 12 milioane de lei.

Actualul sediu oferă un spațiu mult mai generos, respectiv 7.840 mp suprafața totală desfășurată, față de cei circa 1.150 mp din vechiul sediu. Este situat într-o zonă centrală, în imediata proximitate a unor instituții de învățământ și a majorității instituțiilor de cultură, foarte aproape de instituțiile administrației publice locale ori de cele ale administrației fiscale.

„Arhitectura și structura clădirii, generozitatea și dispunerea spațiilor interioare, unele dotări și facilități pe care le are conferă acestui imobil calitatea de a fi provocator și ofertant. Cu toate aceste facilități și calități, clădirea are și unele neajunsuri care rezultă din faptul că nu a fost proiectată și realizată pentru a întruni toate cerințele funcționale pentru o bibliotecă publică de rang județean, ci pentru a servi utilităliății pentru care a fost regândită și apoi repusă în valoare de către foștii proprietari, adică de centru comercial, de divertisment și de petrecere a timpului liber. De aceea, odată cu reatribuirea utilității, de a servi drept sediu pentru Biblioteca Județeană Satu Mare, a fost necesară și obligatorie o regândire a spațiilor, bazată pe o nouă viziune și o nouă abordare din perspectiva specificului unei instituții publice care trebuie să ofere acces facil întregii comunități deservite, dar cu condiția respectării anumitor obligații legale cu privire la prezervarea, conservarea, tezaurizarea ori securitatea colecțiilor. Astfel că unele spații de la parterul clădirii au fost recompartimentate și redimensionate prin înlăturarea pereților de rigips pentru a crea încăperi mai mari și mai luminoase în care urmează să fie organizate compartimentele și secțiile ce vor furniza serviciile de împrumut la domiciliu (Secțiile de împrumut, Centrul de înscriere și infodesk, garderobă, precum și noua secție multiculturală) ”, declară Paula Horotan, director adjunct al Bibliotecii Județene Satu Mare

Tot la parter este și cinematograful care își va păstra aceeași funcționalitate. Zona de fast food va fi transformată într-o „biblio-cafenea”, un loc de socializare care va oferi cititorilor posibilitatea de a servi o cafea sau un ceai. La etajul clădirii vor fi organizate compartimentele și secțiile destinate lecturii, studiului și cercetării, două săli de lectură, Compartimentul colecții speciale și fond de patrimoniu, incluzând Atelierul memorial „Nae Antonescu”, dar și două săli de conferințe .

Spațiile de la mansarda clădirii sunt și ele parțial utilate și funcționale, fiind destinate compartimentelor tehnice și tesa. Subsolul imobilului este destinat exclusiv pentru a organiza depozitele colecțiilor, pe gestiuni și adresabilitate. Depozitul de publicații periodice este utilat cu rafturi metalice aduse din vechiul sediu, colecțiile fiind în mare parte organizate. Publicațiile aparținătoare colecțiilor de bază (sala de lectură) și celor uzuale (împrumut la domiciliu) sunt încă depozitate în cutii.

Reporterii PortalSM au discutat cu directorul adjunct al Bibliotecii Județene Satu Mare, Paula Horotan, care a vorbit despre procesul de mutare a colecțiilor și a întregului patrimoniu mobil deținut de bibliotecă, dar și despre cum instituția va funcționa atât ca centru de informare și centru cultural, cât și ca un spațiu de socializare și de petrecere a timpului liber. De asemenea, reprezentanta Bibliotecii Județene ne-a spus când va avea loc inaugurarea noului sediu.

Reporter PortalSM: Când se preconizează că va avea loc mutarea sediului?

,,Procesul de mutare a colecțiilor și a întregului patrimoniu mobil deținut de Biblioteca Județeană Satu Mare a început la data de 9 august 2021, iar termenul la care ar fi trebuit să fie finalizată mutarea a fost stabilit pentru data de 31 decembrie. Am rămas restanți cu mutarea a circa 80% din totalul colecțiilor gestionate de Compartimentul Fond de patrimoniu, carte rară, cercetare, conservare. Practic, până la 1 noiembrie au fost mutate toate colecțiile de bază și cele destinate împrumutului la domiciliu care însumează aproape 380.000 de publicații, măsoară aproape 8.000 de metri liniari de carte și cântăresc aproximativ 191 de tone. Rafturile metalice au fost demontate, redimensionate și transportate în noul sediu, mare parte din acestea fiind deja montate  în depozitele de la subsol și în spațiul ce va servi depozitării colecțiilor speciale. Atelierul memorial „Nae Antonescu” este reamenajat în procent de 90%, compartimentele tehnice, tesa și de întreținere sunt funcționale.

În paralel cu activitățile de mutare, s-au realizat lucrări de rețelistică, lucrări pe partea de încălzire și climatizare, lucrări de recompartimentare, zidărie, grupuri sanitare, zugrăvire și igienizare. Totodată au fost îndepărtate anumite pardoseli care prezentau un grad ridicat de uzură, inestetice și neutilizabile, urmând a fi montate altele noi.

În toată această perioadă, am beneficiat de sprijinul și implicarea comunității sătmărene. Timpul scurt în care a trebuit să se desfășoare procesul de mutare a pus o presiune foarte mare pe toți factorii implicați. Foarte mulți sătmăreni au răspuns apelului nostru și timp de trei săptămâni au avut posibilitatea să se înscrie la bibliotecă pentru ca mai apoi să împrumute cât mai multe publicații, urmând a le restitui la noul sediu, în perioada imediat următoare datei la care vom redeschide secțiile pentru public. Pe durata campaniei, au fost înregistrate peste 7.200 de împrumuturi, față de 3.800 din perioada similară a anului precedent. Apoi am beneficiat de implicarea tinerilor voluntari de la Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare și a unor studenți în activitatea de împachetare a cărților în cutii. Mulți sătmăreni dar și firme care dețin camionete ori alte autoturisme destinate transportului de marfă ne-au sprijinit enorm de mult prin faptul că ne-au pus la dispoziție aceste mașini, pentru un timp mai scurt sau mai îndelungat. O seamă de companii, supermarketuri, magazine dar și persoane fizice ne-au donat cutii de carton sau de plastic, atât de necesare în vederea împachetării și transportului colecțiilor de la un sediu la altul. Am avut plăcuta surpriză să primim, prin sponsorizare, diferite materiale și produse precum bandă adezivă pentru a lipi cutiile de carton, vopsele, cuiere etc.

Atât Consiliul Județean Satu Mare cât și alte instituții subordonate (DGASPC, Muzeul Județean) ne-au oferit sprijin constant și ne-au pus la dispoziție microbuze pentru asigurarea transportului peroanelor private de libertate care au prestat muncă la ambele sedii, șoferi profesioniști, personal calificat în zidărie, personal de întreținere. În situațiile în care a fost nevoie să transportăm obiecte mai grele și mai voluminoase precum rafturi și mobilier de bibliotecă, am apelat și la sprijinul Inspectoratului Județean de Jandarmi Satu Mare și al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Someș” Satu Mare care ne-au pus la dispoziție mijloace de transport de mare capacitate.

Cert este că în urma apelului nostru comunitatea sătmăreană s-a mobilizat exemplar, semn că instituția cărții se bucură de respect și apreciere. De aceea, le transmitem sătmărenilor mulțumiri și pe această cale!”

Reporter PortalSM: Știm că deja trebuia să fie mutată în noul sediu, de ce s-a întârziat?

,,Motivele care au determinat neîncadrarea în termenul stabilit inițial sunt cât se poate de obiective și țin strict de condițiile legale ce trebuie îndeplinite atât în ceea ce privește transportul, cât și depozitarea, conservarea și securitatea acestor cărți. A fost nevoie să se realizeze unele intervenții majore asupra spațiului ales pentru cartea veche și pentru cea de patrimoniu: anularea sistemului antiincendiu, bazat pe apă, din tavanul fals; proiectarea și executarea unor lucrări ce permit asigurarea unui sistem de încălzire individual, astfel ca parametri de temperatură și umiditate să poată fi controlați și menținuți în anumite valori specifice conservării acestor tipuri de publicații; spațiul a fost securizat atât prin montarea unor uși de înaltă siguranță cât și prin realizarea unui sistem de supraveghere și alarmare propriu. Evident, au fost realizate și pentru acest spațiu lucrări de cablare, zugrăvire, igienizare, zidărie, montare și fixare a rafturilor. Toate aceste intervenții au presupus timp și o mulțime de activități de ordin birocratic, de la simplele referate de necesitate, la proiecte tehnice complexe. În altă ordine de idei, în situația în care au fost executate lucrări de zidărie și zugrăvire, trebuie să se se scurgă o perioadă minimă de timp cuprinsă între trei și șase luni pentru ca umiditatea rezultată prin efectuarea acestor lucrări să se elimine. În caz contrar, atât hârtia pe care este imprimat textul cărților, cât și cerneala tipografică poate fi afectată în mod iremediabil. Demn de precizat este și faptul că normele privind protejarea patrimoniului cultural național mobil nu permit ca aceste documente să fie depozitate, nici măcar pentru scurte perioade de timp, în cutii de carton. Ele trebuie așezate pe rafturi imediat după transportul lor de la vechiul sediu, iar microclimatul noilor spații de depozitare trebuie să se încadreze în valorile înregistrate în actualele depozite, astfel încât bunurile de patrimoniu să nu sufere degradări ireversibile datorate variației bruște a valorilor de microclimat.

Nici condițiile meteorologice de la finalul anului 2021 nu ne-au fost favorabile pentru transportul acestor valori bibliofile”.

Reporter PortalSM: Când se inaugurează?

,,Momentul inaugural se va petrece în a doua jumătate a anului 2022. Mai avem nevoie de timp pentru a finaliza toate lucrările previzionate legate de zugrăvire, igienizare, montarea pardoselilor etc. Apoi, mai trebuie derulată procedura de achiziție a unor rafturi de bibliotecă–cu prioritate spre a servi secțiilor și compartimentelor ce furnizează servicii pentru public, cu acces direct. Se are în vedere dotarea acestor secții cu sisteme de rafturi fixe, moderne, cu polițe reglabile, proiectate la standardele actuale, în acord cu cerințele funcționale ale unei biblioteci publice de secol XXI. În paralel va fi declanșată și procedura de achiziție a altor obiecte de mobilier.

Cert este faptul că secțiile ce deservesc publicul sătmărean se vor deschide etapizat, pe măsură ce vor fi întrunite toate condițiile legale de funcționare, aspect ce presupune obținerea, în prealabil, a mai multor avize din partea instituțiilor abilitate.

Noul sediu al Bibliotecii Județene Satu Mare deschide pentru instituția cărții noi oportunități de relansare, dezvoltare și diversificare a activităților și serviciilor de bibliotecă. Aceste servicii și facilități vor fi furnizate publicului sătmărean, în completarea celor derulate de către compartimentele tradiționale, și prin intermediul unei secții multiculturale, al unei ludoteci, al unei secții destinate adolescenților și tinerilor, al sălii de cinematograf, al celor două săli de conferințe și al unei generoase săli pentru evenimente culturale. Se are în vedere organizarea unui serviciu prin care să se asigure acces gratuit la tehnologie IT și Internet, precum și modernizarea Centrului metodologic și de formare profesională prin care să fie posibilă organizarea și furnizarea unor cursuri gratuite atât pentru bibliotecarii din sistemul bibliotecilor publice din județ, cât și pentru comunitate.

Sala de cinema își va păstra aceeași funcționalitate, vor fi organizate proiecții de filme de animație pentru copii, filme documentare, biografice și de artă, ecranizări ale operelor literare studiate în școală, fără a fi percepute taxe, dar cu condiția respectării prevederilor Legii nr. 8 din 1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, republicată. În temeiul prevederilor legale, operele cinematografice, precum şi orice alte opere audiovizuale intră sub incidența acestei legi, iar autorii sunt în drept să autorizeze ori să interzică comunicarea publică acestora”.

Astfel, Biblioteca Județeană Satu Mare va deveni centru local de informare, centru cultural, centru educational, centru local de tehnologie a informaţiei şi comunicaţiilor și spaţiu public de socializare şi petrecere a timpului liber. Larga paletă de servicii și activități va conduce la recâștigarea prestigiului și reașezarea Bibliotecii Județene Satu Mare pe una dintre cele mai onorante poziții în topul preferințelor sătmărenilor consumatori de cultură.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.