Ultima actualizare: ieri, 22:11
Locale

Interviu cu sătmăreanul care transformă o fostă ruină în cel mai verde cartier al Sătmarului

O fostă ruină și pată neagră pe imaginea orașului, IFET-ul, va deveni începând din acest an un cartier al orașului Satu Mare, după ce un investitor local a cumpărat toată locația, a curățat-o și va începe în următoarele luni construcția celui mai verde cartier din oraș. Este vorba de un complex de case cu un design unic și cu multă verdeață. Sorin Gogan, investitorul care ridică acest cartier a acordat un interviu despre ce va însemna „Green by Gogan” pentru municipiul Satu Mare

Sorin, de ce un cartier de locuințe în Satu Mare?

Piata de locuințe din Satu Mare este într-o continuă dezvoltare,  nu e saturată cum ar crede unii, dar am descoperit un segment care nu a fost atins până acum. Cel al caselor în care iubim să trăim, nu doar locuim și nu e doar un loc unde ajungem după muncă. Vedeți voi, trăim într-o lume extrem de agitată și cu mult stres, indiferent ce faci și unde muncești. Mi-am dorit să ofer sătmărenilor posibilitatea să aibă niște case unde să se simtă ca într-un sat de vacanță, ca într-un resort, să se simtă speciali și să iubească să vină acasă. Știți cum e când termini munca și te gândești că mergi acasă și te mai așteaptă alte lucruri de făcut. Ei bine cei care vor deține case în cartierul „Green by Gogan” vor aștepta să ajungă acasă pentru fiecare zi acasă va fi ca o ieșire la iarbă verde.

Ce aduce acest cartier în plus față de ceea ce s-a construit în ultimii ani în municipiul Satu Mare?

Cartierul nu presupune doar niște locuințe și atât. Cartierul în sine este o stare de bine iar noi, ca și dezvoltatori ne-am îngrijit ca acesta să aibă  mult spațiu verde și multă vegetație. Asta în primul rând. Mai apoi vorbim de designul caselor, care este unul diferit, poate mai îndrăznet, cu multă sticlă, cu spații aerisite. Fiecare casă va avea o curte generoasă iar tranziția interior-exterior va fi dată de pereți întregi de sticlă.

De asemenea mai vorbim de un cartier prin care nu se va face tranzit auto, va fi un cartier rezidențial cu acces pentru cei care stau în zonă. Nu vor trece mașini pe acolo pentru a ajunge în alte zone din oraș, ceea ce va însemna liniște și siguranță pentru familiile cu copii.

Noi îi spunem cartier, dar ca să înțeleagă lumea, spune-ne câte locuințe înseamnă acest cartier?

Cartierul va cuprinde 51 de case. În prima etapă se vor realiza 12 case, respectiv o stradă, la un preț special. Casele nu sunt neapărat cele mai ieftine, dar calitatea oferită este superioară, atât la nivelul materialelor cât și la cel al condițiilor de trai.

Vor fi construcții de la 125 până la 200 de metri pătrați. Am pregătit 8 modele de case, 8 proiecte diferite, din care 7 sunt case pe un singur nivel iar una este casă cu etaj. Cei care își doresc o casă în acest cartier ne sună, ne întâlnim cu ei, le prezentăm proiectele, își aleg dimensiunea terenului și noi le construim pentru ei.

O decizie care naște discuții este cea de a nu exista garduri la case. De ce? Unde ai vazut acest stil care te-a convins să îl practici și la Satu Mare?

Da, este un design exterior și public mai puțin întâlnit în România. Eu l-am văzut în America și La Fontana în Austria și mi-a plăcut extrem de mult. Are un aer modern, dar dincolo de asta, e un design care ajută la formarea unei comunități, a unui grup sudat. Oamenii nu-și mai vorbesc de dincolo de garduri, sunt mai apropiați, se rup barierele.

Cum se transpune în practică acest „green”, cât spațiu verde va exista?

Va exista mult spațiu verde, asta e ideea cartierului. Pe lângă spațiul verde pe care în vom amenaja noi în zona publică vorbim de curți mari. Dimensiunea aferentă construcțiilor începe de la aproximativ 700 de metri pătrați, cea mai mare care e în plan este de 1300 metri pătrați. Vorbim de multă verdeață, vorbim de garduri vii. Va fi ceva cu adevarăt verde, vom avea acolo un plămân al orașului.

Pe când primele case? 

Noi începem construcția anul acesta, imediat ce ne permite vremea. Avem deja primii clienți care și-au ales modelele de case și când vremea ne permite să lucrăm în condiții optime pentru tot ceea ce înseamnă construcții, începem. Dar estimăm că primele familii se vor muta pe prima stradă din cartier în 2023. De ce 2023 când știm că o casă se poate construi în câteva luni?

Pentru că noi nu construim doar case la „Green by Gogan” ci construim un cartier, iar locuințele se predau proprietarilor când avem pe stradă asfalt, trotuare și spațiul verde. Iar aceste lucruri nu sunt doar așa, vorbe pentru a atrage lumea, ci sunt mențiuni trecute în contract.

Casele au fost deja scoase la vânzare. Puteți să consultați proiectele, machetele și turul virtual pe site-ul: greenbygogan.ro