Ultima actualizare: azi, 21:59

carantina
Locale

Municipiul Satu Mare, în scenariul galben. Rata de infectare se apropie de 3 la mie

Satu Mare a ajuns în scenariul galben. Rata de infectare la nivelul municipiului se apropie de 3 la mia de locuitori.

Astăzi, luni, 10 ianuarie, rata de infectare în municipiul Satu Mare este de 2,74 la mia de locuitori. Dacă incidența va continua să crească, Satu Mare se va îndrepta spre scenariul roșu.

Reamintim că starea de alertă în România a fost prelungită cu încă 30 de zile, iar de de sâmbătă au intrat în vigoare noi măsuri, în contextul valului 5 al pandemiei.

Principalele modificări:

– Purtarea măștii de tip medical sau FFP2 în toate spațiile închise și deschise. FFP înseamnă „piesă facială filtrantă” și este un standard european pentru eficiența măștii. Acest tip de mască filtrează cel puțin 94% din toți aerosolii, inclusiv virusurile din aer precum SARS-CoV-2, precizează autoritățile.

Fac excepție de la purtarea măștii de tip medical sau FFP2:

  • Copiii cu vârsta mai mica de 5 ani;
  • Persoanele care sunt singure în birou;
  • Prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • Reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • Vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare dintre celelalte persoane din public;
  • Persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperature ridicate, umiditate crescută etc) sau activități sportive.
Alte reglementări:
  • Menținerea măsurilor în vigoare referitoare la participarea persoanelor la activități până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori;
  • Participarea persoanelor în limita a 30% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori.
  • De la această regulă sunt exceptați operatorii economici a căror activitate de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase, unde este permisă participarea până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
  • Acești operatori economici sunt restricționați la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în situația în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Aceeași măsură se aplică și în ceea ce privește activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora.

Magazinele și restaurantele pot rămâne în continuare deschise până la ora 22.00.

Concertele și festivalurile în aer liber se pot desfășura cu cel mult 500 de spectatori, iar la mitinguri pot participa doar 100 de persoane.

6 comentarii

  1. USR PLUS (căcat) Răspunde

    Voi încă mai credeți în raportările astea de căcat?câți infectați câți vindecați și câți infectații nedepistate…. Gunoaie gunoaie de la presa la conducere tari și ale locale…. Cum cădeau chinezi pe străzi de COVID la început de așa zisa pandemie…?

    • Golf Răspunde

      Aici nu merge pe încredere ci pe știute.

      Dacă ai puțină gândire critică, acel filtru al minții, știi că transnaționalele, mass media corporatistă și autoritățile mint, îți vor răul, nu ți-au vrut binele niciodată.

      La ce este bun un om sănătos pentru o transnațională pharma? Ar intra în faliment cu oamenii sănătoși, motiv pentru care vor face orice să te bage în boli, mai ales boli cronice, împreună cu transnaționalele din industria alimentară.

  2. Deejay ☠️☠️☠️ Răspunde

    De ce va mirati? Toatã lumea se kakã pe restrictii! Ati vazut ce avfost la CAPRICI de revelion? Unul peste altul! Cicã 30-50% din vapacitatea restaurantului poate fi ocupat 😂😂 Vrãjeli.!! Numai nu stiu ce verificã politia? Aaaa nimic! Cã il pupã pe Fusle în fund ☠️☠️☠️

  3. Pipo Răspunde

    Și dacă stăteau acasă tot aia era. În rest să auzim de bine.

  4. Interesant Răspunde

    3 la mie. Când o sa fie 6 la mie o sa fie haos. O sa moara 0,008% . Iar o sa se ascundă sub pat câțiva speriați

    • Dikma Răspunde

      Si spitalele vor fi pline… Scuze , secțiile ATI vor fi pline, alea cu 12 paturi sau cate or fi. Restul secțiilor vor fi goale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.