Ultima actualizare: azi, 10:34

Locale

Noi reguli cu privire la certificatul verde. Este valabil maxim 9 luni fără booster

Noi norme pentru certificatul digital al UE privind Covid, intră în vigoare din data de 1 febriarie. Comisia Europeană a adoptat pe 21 decembrie ca certificatul verde european să aibă o perioadă de valabilitate de maxim nouă luni dacă persoana nu are doza de rapel. Astfel, statele membre vor trebui să se conformeze cu aceste reguli pentru a permite călătoriile fără restricții în cadrul UE. Perioada de valabilitate se calculează de la ultima doză de vaccin. Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat, azi, 31 ianuarie, că acest lucru urmează să fie reglementat și în România, conform Digi24.

După ședința de Guvern, Raed Arafat a afirmat faptul că de mâine celor cu a doua doză de vaccin făcută de nouă sau mai multe luni, nu li se mai recunoaște certificatul verde doar dacă fac cea de-a treia doză și că acest lucru urmează să fie reglementat de curând și în Româina.

„La noi încă este certificatul pe două doze, dar urmează să fie reglementat și acest aspect, să intre în concordanță cu regulile europene. Mâine intră persoana respectivă (cu prima schemă de vaccinare – n.red.), dar în curând normal trebuie să ne aliniem și regulilor europene. La un moment dat, cei care au peste 9 luni de la a doua doză și n-au făcut a treia doză vor trebui să aibă test”, a declarat Raed Arafat.

Până la o nouă reglementare legislativă, deocamdată, certificatul digital este valabil în România şi pentru cei care au depăşit 9 luni de la a doua doză de vaccin anti-COVID, iar acest document poate fi folosit în continuare pentru intrarea în magazine, restaurante sau teatre, a mai spus Arafat, conform Digi24.

“Certificatul digital în România va trebui să fie adaptat regulilor UE printr-un act normativ, lucru care urmează să se facă. În momentul în care se face se va aplica regula europeană generală, care este două doze, 9 luni de la ultima doză, sau dacă au trecut 9 luni va trebui să fie făcută a treia doză”, a mărturisit Raed Arafat.

13 comentarii

  1. H&R Răspunde

    Adică Boosterul se naște la 9 luni. Perfect!

  2. Josef Mengele Răspunde

    Să vă fută dumnezeu cu booster cu tot ?!?!?!?

  3. Maci Laci Răspunde

    Cei ce au DUSTER nu trebuie sa facă.. Sunt scutiți!!!!

    • ... Răspunde

      @MaciLaci. ……. și cei cu zoster.🤔😱😮🤪😪🤫
      Deja e de plâns. Multe țări abandonează ideea dar la noi vestea încă nu a ajuns. Nu montează careva pro bono ceva internet superrapid la Guvern? Că poate așa află aproape în timp real informațiile! Ca să nu mai spun că față de noi ei pot să-și sune omologii din alte țări pentru lămuriri. Sau poate nu-i interesează și mai bine dăm cu capul de păretye?

      • Gogu Răspunde

        Multe tari abandoneaza idea pe motiv ca au atins max posibil de vaccinati, pentru care omicron are efecte minore. Asa este Danemarca, unde se renunta la tot. La noi nu e cazul, numarul de decedati este in crestere, s-a dublat, la fel si numarul de infectari creste si proportional si la ATI, sunt spitale fara locuri disponibile.

  4. Lili Răspunde

    D-lui Rafila si d-lui Prim ministru:
    Care sunt cheltuielile pe o zi suportate d8n buget, pt. campania de vaccinare devenita intre timp, de nevaccinare??

    • ... Răspunde

      @Lili, localitatea cea mai vaccinată din mediul rural (undeva la 65%) are și cea mai mare incidență – localitatea Dumbrăvița, județul Timiș. Luni era 47,43 la mie, ieri 50,52 la mie. Poți verifica și tu. Sunt curios cât va fi azi. Acum numai nu știu cum funcționează vaccinul dacă generează astfel de cifre? Pe bune. Degeaba îmi veniși să spuneși că da că nu sunt cazuri grave! Tot ce se poate! Dar atunci în zonele nevaccinate sau mai puțin vaccinate de ce sunt infinit mult mai puține cazuri pozitive?
      https://www.graphs.ro/incidenta_romania_localitati.php?localitate_id=2811

      • Statistics Răspunde

        Se pare ca esti prost din moment ce ti-am mai scris asta de 2 x…
        Peste tot se zice ca vaccinul nu te apara de infectia cu Omicron dar reduce drastic numarul celor care fac forme grave, ajung in spital, ATI, sau decedeaza!

        • ... Răspunde

          Prost esti tu si cel care te-a facut! Aceasi situatie este si in zone mai putin vaccinate! Adica unde sunt putini vaccinati procentul care se interneaza sau ajunge la ATI este la fel! Dar eu zic ca ar trebui odata sa te hotarasti cum te numesti, @Statistics, @Dr, @Asistenta dar mai sunt cateva! oricum masurile de restrictie avand in vedere ca e cam gol la spitale nu se mai justifica.

  5. Artefact Răspunde

    Da sa bage buster lunar ce ne tot ca cam atata pe noi. Ce rost are sa o mai lungim? Bratari la picior si taxe 90% pe venit. Si neaparat benzina 10 euro litrul. Suntem un neam de prosti ca platim in continuare taxe. O luna nu ar trebui sa platim sa vedeti cum s-ar cumintii toti “conducatorii” astia ce isi bat joc de populatie…

  6. x-ulescu Răspunde

    sa adapteze o masina de cusut ,pentru vaccinare in ritmul cerut

  7. ... Răspunde

    Azi incidența în Dumbrăvița jud. Timiș este de 54,18 la mie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.