Ultima actualizare: azi, 17:36

Locale

A început cea de a doua zi de război. Kievul este invadat de ruși

Se duc lupte grele după ce prima zi a invaziei a avut un bilanț tragic, cu morți și răniți, iar mai multe orașe importante printre care Kiev, Harkov, Mariupol sau Odesa au fost atacate cu rachete. Vineri dimineață s-au auzit explozii puternice în Kiev, iar forțele ucrainene au doborât un avion rusesc. Ucrainenii din capitală și din al doilea cel mai mare oraș, Harkov, s-au adăpostit la metrou.

Președintele țării, Volodimir Zelensky a anunțat mobilizare generală. „În această dimineață ne apărăm singuri țara”, a spus Zelensky, într-o declarație la televiziunea publică. Occidentul a anunțat noi sancțiuni dure pentru Rusia, condamnând atacul asupra Ucrainei. În Rusia, mii de oameni au fost arestați după ce au iești pe străzile marilor orașe pentru a protesta împotriva invaziei în Ucraina.

Rușii au intrat în Kiev

Potrivit Digi24, forțele ruse au intrat în districtul Obolon din Kiev, unde armata ucraineană se luptă în prezent cu ele, relatează presă ucraineană. Ministerul Apărării al Ucrainei le cere locuitorilor să nu părăsească casa. Districtul este la aproximativ 10 km de centrul Kievului.

Armata ucraineană spune că forțele armate sunt angajate în lupte la periferia capitalei Kiev, în Dymer și Ivankiv, unde au avansat un număr mare de vehicule blindate rusești.

O postare pe pagina oficială de Facebook a forțelor armate ucrainene spunea că forțele „au continuat să reziste” forțelor ruse la nord-vest de capitală.

Postarea a adăugat că trupele au distrus un pod de la granița râului Teteriv pentru a împiedica avansarea în continuare a forțelor ruse.

Acesta a adăugat că trupele mențin încă controlul aerodromului de la marginea orașului – care ar putea deveni un loc pentru debarcarea armatei ruse la Kiev, dacă trupele ruse l-ar ocupa.

Planul final al lui Putin ar fi împărţirea Ucrainei în două state

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar urmări să împartă Ucraina în două, după deja cunoscutul model al Germaniei de Vest şi de Est sau al Coreei, de Nord şi de Sud, relatează vineri presa ucraineană.

Totodată, un alt obiectiv al operaţiunii militare declanşate cu o zi în urmă de Rusia împotriva Ucrainei este de a captura actuala conducere ucraineană şi, prin şantaj, de a o obliga să semneze acorduri de capitulare în condiţiile Rusiei, relatează vineri agenţia de presă Unian, citând serviciile secrete ucrainene.

Ucraina spune că fosta centrală nucleară de la Cernobîl nu a fost afectată

Centralele nucleare operaţionale din Ucraina funcţionează în siguranţă şi nu au avut loc „distrugeri” la facilităţile de la fosta centrala nucleară de la Cernobîl, a anunţat joi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, citând o notificare trimisă de Autoritatea pentru reglementare a energiei nucleare din Ucraina, transmite Reuters.

Facilităţile de la fosta centrală nucleară de la Cernobîl au fost capturate joi de forţele ruseşti, după ce Moscova a lansat o invazie de amploare a Ucrainei, a declarat un consilier al preşedintelui ucrainean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.