Ultima actualizare: azi, 22:26

Locale

Deputatul Magyar Lóránd: Fermierii au înțeles utilitatea asocierii

În 2021, numărul cooperativelor agricole nou înființate în România a atins un nivel record. Potrivit datelor publicate de Ziarul Financiar, anul trecut au fost înființate în total 787 de cooperative, ceea ce reprezintă un record absolut.

În ultimii zece ani, cel mai productiv an în acest sens a fost 2018, când s-au format în total 286 de cooperative. Cel mai slab a fost, fără îndoială, anul 2014, când fermierii au decis să adere la sindicat în doar 72 de cazuri.

„În ce ne privește, subliniem de mult timp faptul că cooperativele agricole sunt utile și benefice pentru fermieri. În prezent, numărul cooperativelor atinge cifra de 4041, adică cu mult peste numărul cooperativelor existente în perioada comunistă. Este adevărat că mulți oameni sunt sceptici în legătură cu acest subiect tocmai datorită experiențelor de dinainte de 1989, dar toată lumea trebuie să înțeleagă că acum asocierea fermierilor prezintă doar avantaje”, a declarat deputatul sătmărean Magyar Lóránd, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputațior.

Timp de cinci ani de la data înființării, cooperativele primesc scutire de impozit și pot primi o subvenții mult mai mari decât dacă ar aplica individual. De asemenea, trebuie știut și faptul că  cooperativele reprezintă o prioritate în cazul aplicării la subvenții. Mai mult, membrii cooperativelor sunt scutiți de obligația de a plăti impozitul pe proprietate în cazul în care clădirile și terenurile deservesc producția.

Prin crearea unei comunități, fermierii pot lucra împreună pentru a atinge obiectivele stabilite. Împreună, ei pot cumpăra utilaje agricole care sunt imposibil de achiziționat individual, după care le pot folosi împreună. De asemenea, asociațiile negociază mai ușor cu lanțurile comerciale, deoarece dispunând de cantități mari, iar în cazul în care se ajunge la negociere au șansa de a nu își vinde produsele sub suma convenabilă lor.

 

3 comentarii

  1. Fiteg Răspunde

    Asta-i echivalentu lu Cazma pe partea udemereu?

  2. Logofăt Răspunde

    Adica ne intoarcem la CAP-uri? V-ati dat seama dupa 30+ ani ca ce a fost inainte a functionat? Oare stia ceva Tovarasu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.