Ultima actualizare: azi, 15:55

Externe

FOTO. A început războiul în Ucraina! Militarii ruşi au intrat în ţară. Explozii în Kiev, Harkov sau Odesa

A început războiul în Ucraina!  Președintele Vladimir Putin a anunțat, joi dimineața, o operațiune militară specială în Donabs. Imediat după anunțul său, mai multe explozii au început să se audă în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, precum și în estul țării. Operațiunea militară a Rusiei este una complexă, cu atacuri de artilerie, aeriene și de pe mare, anunţă CNN.

O coloană de vehicule militare a trecut granița din Belarus și înaintează spre Kiev. În capitală sunt auzite sirenele antiaeriene

Poliția de frontieră ucraineană informează că punctele de frontieră au fost atacate, iar CNN a difuzat un videoclip care pare a arăta o coloană de blindate și vehicule militare care intră în Ucraina din Belarus, pe la Senkivka, 230 de kilometri la nord de Kiev. Distanța pe șosea de capitala Ucrainei este de doar trei ore, iar coloana a fost văzută intrând în Ucraina în jurul orei 6:48 a.m., ora locală (care este și ora României).

Ucraina a fost atacată prin mai multe granițe, a anunțat serviciul de frontieră de stat ucrainean

„În jurul orei 5:00, granița de stat a Ucrainei în zona cu Federația Rusă și Republica Belarus a fost atacată de trupele ruse sprijinite de Belarus”, a spus serviciul.

Acesta a adăugat că au loc atacuri în regiunile Lugansk, Sumi, Harkov, Cernihiv și Jytomyr – zone de la granițele de est și de nord ale Ucrainei. Atacurile vizează unități de frontieră, patrule de frontieră și puncte de control care folosesc artilerie, echipamente grele și arme de calibru mic, a spus serviciul de frontieră.

„În plus, atacul are loc din partea Republicii Autonome Crimeea”, a spus serviciul, citat de CNN.

Ucraina respinge: a adăugat că polițiștii de frontieră, împreună cu Forțele Armate și Garda Națională a Ucrainei, „trag în inamic”, în funcție de situația de la frontieră.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dimitri Kuleba, a cerut lumii să „acționeze imediat” ca răspuns la operațiunea militară a Rusiei în țară. „Lumea trebuie să acționeze imediat. Viitorul Europei și al lumii este în joc, a scris Kuleba într-un mesaj postat joi dimineață pe Twitter.

Putin a anunţat că a început operaţiuni militare

Război în Ucraina. Vladimir Putin a anunțat, la ora 5 dimineața (ora României), începerea unei operațiuni militare pentru “demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei.

Președintele rus a anunțat joi dimineață o operațiune militară în Ucraina, într-o alocuție televizată. Putin a spus că acțiunea a venit ca răspuns la amenințările venite din Ucraina.

La scurt timp după aceea, reporterii CNN, BBC și Reuters au raportat explozii în Donbass (în partea controlată de armata ucraineană) și în Harkov. Presa ucraineană relatează că au fost auzite explozii lângă Kiev, dar nu în oraș, ci din direcția aeroportului, aflat la est de capitală. De asemenea, deasupra părții ucrainene a Donbassului sunt raportate raiduri aeriene.

Putin a cerut armatei Ucrainei să “depună armele”. A declarat că intenționează denazificarea și demilitarizarea Ucrainei, dar că planurile Rusiei nu includ ocuparea Ucrainei. “Rusia nu poate accepta o amenințare constantă din partea Kievului”.

“Circumstanțele ne impun să luăm măsuri decisive și imediate. Republicile Populare Donbass s-au adresat Rusiei cu o cerere de ajutor. În acest sens, în conformitate cu articolul 51, Partea 7 din Carta ONU, cu sancțiunea Consiliului Federației și în temeiul tratatelor de prietenie ratificate de Adunarea Federală și a asistenței reciproce cu DPR și LPR, am decis să conduc o operațiune militară specială”, a spus Putin într-o alocuțiune televizată către ruși.

“Acțiunile noastre sunt de autoapărare împotriva amenințărilor care ni se adresează și față de un dezastru și mai mare decât cel care se întâmplă astăzi. Rusia modernă, chiar și după prăbușirea URSS și pierderea unei părți semnificative a potențialului său nuclear, este astăzi una dintre cele mai puternice puteri nucleare. În acest sens, nimeni nu ar trebui să aibă dubii că un atac direct asupra Rusiei va duce la înfrângerea agresorului și la consecințe grave pentru acesta”, a mai spus Putin.

“Planurile noastre nu includ ocuparea teritoriilor ucrainene, nu vom impune nimănui nimic prin forță”, a spus Putin, fără a face însă o distincție clară între ocuparea întregii țări, o invazie, care presupune o incursiune militară temporară și ocuparea unei părți din teritoriu.

În același timp, el a reamintit dreptul națiunilor la autodeterminare. “Nici în timpul creării URSS, nici după cel de-al Doilea Război Mondial, pe oamenii care trăiesc în anumite teritorii care fac parte din Ucraina modernă, nu i-a întrebat nimeni cum vor ei înșiși să trăiască. Libertatea este în centrul politicii noastre, dar este vorba despre libertatea tuturor de a-și determina în mod independent propriul viitor și viitorul copiilor lor. Considerăm că este important ca acest drept – dreptul de a alege – să poată fi folosit de toate popoarele care trăiesc pe teritoriul Ucrainei de astăzi”, a mai spus liderul rus.

La o jumătate de oră după aceea, Casa Albă a transmis un comunicat al președintelui Joe Biden:

“Rugăciunile lumii întregi sunt alături de poporul Ucrainei în această seară, deoarece suferă un atac neprovocat și nejustificat al forțelor militare ruse. Președintele Putin a ales un război premeditat care va aduce o pierdere catastrofală de vieți omenești și suferință umană. Doar Rusia este responsabilă pentru moartea și distrugerea pe care le va aduce acest atac, iar Statele Unite și Aliații și partenerii săi vor răspunde într-un mod unit și decisiv. Lumea va trage Rusia la răspundere.

Voi monitoriza situația de la Casa Albă în această seară și voi continua să primesc actualizări regulate de la echipa mea de securitate națională. Mâine, mă voi întâlni cu omologii mei G7, dimineața și apoi mă voi adresa poporului american pentru a anunța consecințele ulterioare pe care Statele Unite și aliații și partenerii noștri le vor impune Rusiei pentru acest act inutil de agresiune împotriva Ucrainei și a păcii și securității globale. De asemenea, ne vom coordona cu aliații noștri NATO pentru a asigura un răspuns puternic, unit, care descurajează orice agresiune împotriva Alianței. În această seară, Jill și cu mine ne rugăm pentru oamenii curajoși și mândri din Ucraina.”

 

5 comentarii

  1. De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

    Tot ce s-a realizat cu chiu cu vai în ultimii 30 de ani s-a năruit într-o clipă. Nu e de bine, vă spun eu.

    • ... Răspunde

      Daca ne spui tu te cred. Si cu covidu ai avut dreptate.

      • ... Răspunde

        Joacă-te cu știi tu ce în nisip falsule! Ai tu chef de glume dar se te văd grozav când ești chemat! Cred că vei fi ascuns bine de tot atunci! Cu așa ceva nu e de glumit, inconștientule.

  2. Satmarean Răspunde

    Unde s-a realizat? La noi?. Aci numa s-o distrus si ce -o fo bun !!!

    • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

      Ăla puțin, niște realizări prăpădite. Așa că putem pune cruce pe tot. De aici nu văd cum vom avea vreodată o țară ca afară. Cred că niciodată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.