Ultima actualizare: ieri, 22:15

Locale

FOTO. Șansă la o nouă viață. Transplantul miraculos care a salvat o sătmăreancă

După chinuri ce au durat mai bine de cinci ani, o femeie de 58 de ani din Satu Mare a primit un rinichi. Era singura ei speranță la o viață normală, titrează știrileprotv.ro.

Vineri noapte, un accident cardio-vascular a curmat viața unui bărbat de 68 de ani din Oradea. Deși erau copleșite de durere, rudele s-au gândit la alți semeni în suferință. Prin gestul lor au oferit o șansă unor oameni care așteptau de ani de zile un organ cu ajutorul căruia să poată duce o viață normală. De la bărbatul decedat au fost prelevate trei organe: ficatul și cei doi rinichi.

Rinichii au ajuns la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca și au salvat viața a doi bolnavi: o femeie din Satu Mare, care făcea dializă de mai bine de cinci ani, și un bărbat din Timiș. Ambele intervenții au fost un succes, iar acum pacienți sunt ținuți sub supraveghere.

,,La Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, în zorii zilei de sâmbătă, s-a încheiat o intervenție de prelevare de organe de la un pacient de 68 de ani, aflat în moarte cerebrală, a cărui familie a ales să dăruiască o şansă unor semeni necunoscuţi şi au fost de acord să doneze organele rudei lor. Sincere condoleanţe, mulţumiri şi profund respect familiei pentru gestul neprețuit’’, se arată pe pagina de Facebook a Agenției Naționale de Transplant.

La sfârșitul anului 2020 erau peste 5.000 de pacienți pe listele de așteptare pentru un transplant. Cei mai mulți aveau nevoie de un rinichi, conform datelor Agenției Naționale de Transplant.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.