Ultima actualizare: azi, 16:16
Locale

INTERVIU. Piaţa imobiliară din Satu Mare. Ce preferă sătmărenii şi cum evoluează preţurile

Scumpirile din ultima vreme se resimt şi în preţurile imobiliarelor. Reporterii PortalSM au discutat cu reprezentantul celei mai puternice agenţii imobiliare din judeţ, REMAX GOLD, Ştefan Csordas, care explică unde se situează piaţa imobiliară astăzi şi care sunt tendinţele.

„După părerea mea, orașul nostru are prețuri cam ridicate. E cam cel mai scump din zonă, raportat la condițiile și la stadiul în care se află acum municipiul sau chiar județul. Prețurile ridicate din Satu Mare este posibil să se datoreze și faptului că multe persoane își dorec să fie proprietari, mulți dintre ei lucrează înafara țării, iar de obicei când vin în țară se simte în domeniul imobiliar. Vara sau iarna de sărbători, când vin acasă, vânzările se triplează chiar. Mulți din Țara Oașului vin încoace, Odoreu, Medieș, Apa se cam umple de oameni din zona Oașului” precizează Ștefan Csordas, agent imobiliar din Satu Mare.

În interviul acordat PortalSM, Ștefan Csordas spus care sunt cele mai bune zone ale Sătmarului și ce se dorește când vine vorba de domeniul imobiliarelor, dar și cum și-a făcut simțită prezența pandemia de Coronavirus.

El a subliniat că un foarte mare accent se pune pe terenurile arabile, însă acestea nu sunt văzute neapărat ca investiţii pentru producţie agricolă.

“Lucrăm acum foarte mult cu terenurile arabile, sunt foarte mulți investitori care caută să facă instalații electrice, fotovoltaice, sunt foarte căutate terenurile agricole. Îmi pare rău că nu sunt căutate pentru a face ceva productiv agricol, toată lumea e cu fotovoltaice, cu fonduri europene, dar oricum e ceva bun”, a spus Csordas.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Pandemia de Coronavirus a influențat domeniul imobiliar?

La început a influențat foarte tare doar că am început să ne adaptăm din mers. Când stăteam în casă, nu puteam să mergem să arătăm proprietățile și am avut noroc cu această tehnologie avansată, am luat drone și le teleghidam prin casă, le arătam pe platformele online clienților.

Comparativ cu anii antepandemici, nu se simte o mare diferență când vine vorba de investiții, nu știu dacă e o schimbare în modul de a cumpăra, poate că lumea care lucra în occident și a venit acasă a influențat un pic piața, sunt mai multe tranzacții parcă, se pare că vor românii să vină acasă. Au crescut puțin și prețurile, cam în doi ani de zile, de când a început pandemia, aproximativ până la 5-10%.  Sunt anumite case care au crescut, casele noi sunt foarte căutate, apartamentele noi, însă la apartamenele vechi, creșterea nu a fost atât de spectaculoasă, toate scumpirile din ultima perioadă au ridicat prețurile.

Sătmărenii preferă apartamentele noi sau cele vechi pe care ulterior să le poată reabilita după bunul plac?

Aici este vorba doar de bani, o persoană cu bani care își permite un apartament nou, mai repede investește în acesta, dar în mare parte, contează foarte mult și zona. Aici e foarte mare problemă, nu poți spune că e un standard, dacă e o zonă centrală și sunt apartamente noi, găsești un petic de teren un pic mai central, să faci ceva, sunt mult mai scumpe, decât un apartament prin spate, prin Micro 16 sau prin alte cartiere mărginașe, unde probabil e mai ieftin un apartament nou decât unul vechi. Sunt prețuri foarte bune la apartamente, depinde și de metri pătrați, se cumpără mult apartamentele foarte mici, acum și casele încep să se cumpere mici, nu le mai trebuie etaje, sunt mai mult căutate doar cele cu parter. Acuma dacă ai un copil și stă la etaj, poate nu îl mai vezi toată ziua, stă pe calculator, tabletă. Deci probabil o casă mică e mai confortabilă, stai în salon până îți vine somnul și una, două fugi în camera de lângă.

Ce părere aveți despre garsoniera de 11mp din Cluj-Napoca?

E jucăria internetului acum, am înțeles că s-a și închiriat, era și bătaie pe ea, o voiau mai mulți, cam asta reprezintă acum piața din România. Tot ce e mic, tot ce e ieftin, trece foarte rapid.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră un agent imobiliar bun?

În primul rând să îi placă ce face, să aibă capacitatea de a cunoaște cât mai mulți oameni, de a se face cât mai tare cunoscut, să știe fiecare om ce meserie are, ce face, ca să vină spre el cu proprietăți. Pentru el, cel mai important lucru e să aducă cât mai multe prorietăți în portofoliul lui, case, apartamente, terenuri, spații de închiriat, orice, ca să aibă ce vinde. Dacă ai marfă vinzi, dacă nu ai marfă nu vinzi.

În Satu Mare, e mai dificil să vinzi sau să cumperi?

Depinde, sunt foarte mulți cumpărători în Satu Mare, doar că piața trebuie să fie educată, dacă nu e educată în sensul de a înțelege că pe piață sunt anumite prețuri și trebuie să le respecți. Bineînțeles că unul care vrea să își vândă un apartament care face 50 de mii, el ar vrea 70 de mii și atunci pune anunț că vinde cu 70 de mii de euro și atunci nu îl vinde niciodată, stă doi, trei ani după care vine să îl ajutăm. Trebuie să înțeleagă că proprietatea lui trebuie dusă la prețul pieței, nici mai sus nici mai jos și atunci se vinde ușor. În Satu Mare, se fac pe lună între 700 și 1.000 de tranzacții, deci cumpărători sunt foarte mulți. Vindem foarte mult și foarte bine la Satu Mare.

Scumpirile din ultima perioadă se reflectă și în imobiliare?

Bineînteles, scumpirile s-au făcut și toată lumea vorbește de vreo o lună, două de chestia asta, la materiale și atunci înainte dacă o casă o construiai cu 70-80 de mii de euro, acum o construiești la 110 mii de euro, vorbim de aceași casă. Unele materiale chiar s-au triplat, iar acest lucru automat duce la scumpirea proprietăților.

Care sunt cele mai căutate zone din Satu Mare? Dar cele mai slab căutate?

Dintre cartiere, la noi cel mai căutat este Micro 16, după care urmează Micro 17, Carpați 2, iar cel mai slab cartier de apartamente vechi este Micro 14 sau Solidarității. Dacă vine vorba de case, rămâne cea mai bună zonă Păulești și Mărtinești, cele două sunt cele mai scumpe zone din oraș. Cea mai liniștită zonă continuă să fie Titulescu, unde vin oameni mai în vârsta care caută case pentru un ambient mai plăcut ca liniște, dar în general în Satu Mare nu e prea mare gălăgia, e un oraș micuț, pe placul tuturor.

Ce preferă sătmărenii, case sau apartamente?

Cei mai mulți tineri căsătoriți caută apartamente, pe motivul că banca le aprobă în jur de 50-60 de mii de euro la un salar normal, iar în suma asta poți să îți iei un apartament cu maxim trei camere undeva spre periferie. Bineînțeles, sunt și oameni care construiesc foarte mult, care caută și case. Cu pandemia, mulți voiau să scape de apartamente și să meargă la case doar pentru ca să nu fie blocați în apartament în cazul unui nou lockdown, dar acum s-a echilibrat treaba, pot să zic că vindem orice, nu pot să zic că ceva e cotat mai tare.

 

13 comentarii

  1. Alex Răspunde

    Futwu-va-ngwura de agenți imobiliari,voi ridicați preturile în oraș,asta nu spui,obezule? Raportat la calitatea vieții,salariile din ziua de azi și calitatea blocurilor comuniste care sunt deplorabile,neizolate,instalații electrice și sanitare depășite preturile sunt super exagerate,dar nah și romanu’ ii lacom,ar vrea duc căcat aur să iasă.
    Te apuca scârbă că i-ti vine să-i rupi gațu’ la cate un “ajent” imobiliar tinerel,cu sau fara liceu cu impresii de atotstiutor și i-ti spune că astea sunt preturile.

  2. damaigreu Răspunde

    Se pare ca satmarenii prefera Mc ….

  3. comentator Răspunde

    După ce că l-ați promovat mă gândesc contracost pe ăsta la greu (la propriu) în jumătate de an ce a trecut că e ba penelist, ba aurist dar nu i-a ieșit pasiența acum ziceți că extralarge ăsta a redescoperit vechea dragoste de a fraierii pe sătmăreni cu imobiliarele? Nu mai bine îi faceți un abonament la ceva doctor că se pare că e gravă nașpa cazul lui? Că mai e puțin și nici macaraua nu îl mai ridică dacă cade! Că văd că unii nu au bunul simț. Call Dr. Nowzaraddan!!!!🤔😱😱😱😩😖

  4. radical2 Răspunde

    Satu Mare e supraevaluat. La fel ca si Clujul. Oradea ce se mai apropie de realitate. Adica diferenta la preturil imobiliarelor intre SM si Oradea nu este asa mare precum este calitatea vietii. Probabil situatia e la fel si cu alte orase, dar nu cunosc atat de bine situatia. La noi oferta e foarte mica, de aceea preturile sunt mai mari decat ce ofera orsaul. Altfel spus, nu se merita sa cumperi locuinta in Satu Mare sau Cluj. Sigur, respectand proportiile 🙂

  5. Vanzator Răspunde

    Pentru ce naiba exista lipitorile astea? Eu, ca si vanzator, nu pot sa-mi vand singur apartamentul? Ce face asta in plus inafara de a-si pune si el o spaga, fara sa fi cheltuit macar un leu pe imobilul scos la vanzare. La fel postez si eu pe olx, pe facebook, unde posteaza si lipitorile astea. Nu poti sa mai vinzi nimic fara sa fi agasat in continuu de “agenti imobiliari”. Singurul lucru pe care il faceti e sa ridicati artificial preturile la niste nivele aberante. Si o spun asta din perspectiva unui vanzator, care la randul sau, urmeaza sa cumpere alta proprietate. Care e munca voastra? Cu ce va justificati existenta? Nu avem nevoie de voi. E absolut inundata piata de voi, lipitorilor. Prostiti oamenii ca le obtineti preturi mai mari, oamenii nerealizand ca apoi, cand vor cumpara alta proprietate, o vor lua tot la un pret umflat de parazitii astia.

    • radical2 Răspunde

      Ohoo , sa vezi cum e in CJ sau Bucuresti. Nimicurile astea castiga zeci de mi de euro din intermedierile astea. Urca astia pretul de rup. SI doar din pix. Dar intr-un fel ei profita de fraierii care dau mai mult si nu pentru asta ii condamn.

  6. Angel Răspunde

    In Timisoara, toate casele apartamentele, etc. sunt vandute in stadiu finisat. In cotetul asta de Satu Mare, toti vand “semifinisat” si nici macar nu sunt semifinisate. La banii cat iau un apartament “semifinisat” in Satu Mare si mai bag in el sa-l finisez, iau unul direct finisat in Timisoara, si nici nu-mi mai bat capul cu umblatura. Totul e mai scump in orasul asta cu toate ca nivelul e mult mai scazut decat tot ce inseamna partea de vest.

  7. Cristian Răspunde

    De vina sunteti voi botanistii care va lasati abordati de aceste personaje infecte si le dati pe tava posibilitatea de a unfla artificial preturile. Asa ca ciocu mic.

  8. Satmarean 1 Răspunde

    @Angel.In Timisoare poate, nu stiu,dar in Cluj un ap doua cam nefinisat(fara parchet, gresie,faianta ,prize etc) iti cere 75000 euro!!! si e gata anul viitor!!!!!

  9. Xpert68 Răspunde

    Prost e cel care da nu cel care cere!!!!!

  10. Mobilu Răspunde

    N-are nici o legatura Clujul cu SM…sau cu realitatea. Era acum cateva luni de vanzare un “penthouse” cu 2.5 milioane de euro. Iti iei vila pe malul marii in Grecia cu mai putin de jumate din banii aia. Cred ca unii nu realizeaza cata spalare de bani se face prin constructii cu ajutorul imobiliarilor in special si de aici preturile absolut ireale debitate de oameni cu creierul afectat de la prea multe droguri.

  11. Khm-khm Răspunde

    Khm, khm. Asta vrea să fie ceva reclamă obscură la ceva produs de slăbire???

  12. Ghe Răspunde

    Ca vânzător de imobil cea ce faci este ca semnezi un contract cu ăștia și cică nu ai dreptul de a-ți vinde tu productul, clientul pt casa ma lam găsit eu ,și ei au pretenția la 5% din valoarea casei ,și nu sau ocupat de nimic ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.