Pentru o pregătire coerentă a gestionării unui eventual val de refugiați dinspre Ucraina, prefectul Radu Roca a convocat, astăzi, două ședințe cu instituțiile și autoritățile responsabile în asemenea situații.
Prefectul a prezidat ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) alături de vicepreședinții Pataki Csaba – președintele Consiliului Județean Satu Mare și col. Nicolae Dima – inspector-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Someș” Satu Mare și de subprefecții Altfatter Tamas și Romeo Pop.
În continuarea ședinței a convocat o întâlnire de lucru cu autoritățile locale din zona de frontieră cu Ucraina, respectiv cu primarii din Micula, Halmeu, Porumbești, Turț, Bătarci, Tarna-Mare, Cămărzana, Bixad, Târșolț, Certeze și Negrești-Oaș, cu participarea conducerii și membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Fiecare din instituțiile membre ale Comitetului a prezentat competențele și principalele atribuții în situația necesității de a gestiona un val de refugiați.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Someș” Satu Mare (ISU) are în dotare o tabără mobilă pentru sinistrați care poate adăposti 200 de persoane și în acest moment este în plin proces de identificare a celei mai bune locații în care poate instala această facilitate. Baza mobilă va avea acces la apă curentă, grupuri sociale, evacuare ape uzate, bucătărie mobilă, asigurarea alimentelor și asistență medicală.
Conform celor prezentate de cms-șef de poliție Alin Pîrcălab, reprezentantul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, în raza de competență a căruia se găsește Sectorul Poliției de Frontieră Satu Mare, în acest moment situația operativă în Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu este calmă, nu există valori de trafic care să exceadă cele ale unei perioade normale. Cetățenii ucraineni care intră în România intră legal, nu au statut de refugiați și marea majoritate părăsesc țara noastră în aceeași zi spre Ungaria respectiv vestul Europei.
În cea de-a doua întâlnire, după ce reprezentantul ISU a trecut în revistă principalele atribuții ale Comitetelor locale pentru situații de urgență în situația necesității gestionării refugiaților, fiecare primar a prezentat stadiul în care se află în procesul de evaluare a posibilelor locații pentru amplasarea taberelor și de asigurare a utilităților și asistenței umanitare. Majoritatea primarilor au deja soluții pregătite, amplasarea bazelor temporare se va putea face în special pe terenuri libere, terenuri de sport, baze sportive, centre culturale. Toate au asigurate surse de apă și energie sau rețelele utilitare sunt accesibile la mică distanță.
Președintele Consiliului Județean Satu Mare, în numele instituției și al autorităților locale a dat asigurări de implicare maximă și de sprijinire a primăriilor care vor gestiona situația, inclusiv prin apelarea la fondul de rezervă.
Prefectul Radu Roca a solicitat tuturor persoanelor prezente la întâlnirile de lucru responsabilitate, conlucrare și colaborare dar și o legătură permanentă pentru ca în situația în care vor exista solicitări din partea cetățenilor ucraineni care se confruntă cu ororile războiului, să avem capacitate de reacție rapidă și să le putem oferi condiții decente pentru traversarea acestei situații excepționale.
No amu unde is aia cu vaxu. Unde is aia care ziceau ca musai vax si musai carantină ca la ucrainieni nici vax nici carantina cind intra in tara da noi rumanii ne trebe de amandoua. Pai ori suntem golani ori nu mai suntem.
@plugaru,nu mai este virus, l-au fugărit rușii. Dar parșivii de occidentali cum fac pe indignații acum,dar ei când au pornit jihadul împotriva nevaccinaților cum a fost. Oamenii care nu s-au supus au fost privați de drepturi elementare: la muncă,la sănătate,la viață normală. Sper să nu se oprească Puțin decât la Bruxelles. Decât dictatura globaliștilor m..UE mai bine cu rușii. Forza Puțin ,rupele fâșu la occidentali. PS: SUA mai bifează un război pierdut.
Muwistule care ceri atenție,sper să-ți bage Puthin pwula-n gat până te sufoci,ție și tot neamului tău de jegoși. Sa i-ti dau muwie ție și familiei tale,dar mai ales lu’matwa care a fa tat așa un bulangiwu
@Pop,un alt exemplu de vaccinat inteligent. Limbajul vă dă de gol, efectele adverse se văd,e doar începutul. RIP vaccinații.
Tot blocat la vaccin ai rămas?retardațule,cred ca ai sechele cu vaccinul tau cu tot.Saracie plictisita și ratată ce ești,gatu’mawtii de prostalau.
Nah da nu vrei tu mai bine sa ne întâlnim la un pahar de vorba să-mi explici teoriile tale? Mă deplasez oriunde in județ pt a te asculta.Nu vrei?
@popică, bravo,mi-ai zis-o. Dar știu că poți mai mult,hai ,dă-i înainte cu invectivele, că te pricepi. Nu vreau să mă întâlnesc cu tine , ești prea inteligent și nu mă voi descurca,ai un vocabular prea elevat.
Am râs bini di tăt. Când drona vede că nu îi răspunzi cu același venin, se enerveză și mai tare. Cât a reuțit să înjure în două fraze, măi eu am impresia că are mai mult de 3 doze, asta a fost și în locul altora, măcar de 10 se pune.
Scursuri umane, asta sunteți!
Scursuri umane, asta sunteți!
Mesajul este pentru Altu, Golf și …!
Cel mai prost! Eu nu te-am facut in nici un fel. Dar daca tu asa atunci iti spun ca la copiii. Cine spune ala e! In mod interesant nimeni nu mai numara covidul! Ca v-am spus asta acum o luna aia nu conteaza, he? Vezi-ti de treaba ta cat mai ai sansa.
Eu zic sa se faca taberele in zona strandurilor termale, pentru ca 1, poti folosi apa termala ca sursa de incalzire, 2 poti folosi apa termala si facilitatile create in jurul ei, pentru a le oferi oamenilor igiena( ofc shower inainte de intrare in bazin, si macar se mai pot si relaxa putin dupa atatea neplaceri.
Eu dupa logica mea, as socoti asa lucrurile. Acum daca e sa mai vorbim de tabere, in scoli/camine culturale/ cladiri nefolosite de statul roman si alte surse de cladiri, ar fi avantajat sa fie gandit paturi supra etajate, pentru ca ele ofera capacitate dubla, mai ales ca unele sali sunt foarte inalte/ Eu as cauta sa construiesc o platforma tip punte supra etajata cu lemn.
Apoi m-as gandi la nevoie de toaleta, pentru ca e nevoie de toalete, mai ales in centre, eventual si unele mobile sa suplineze nevoia. Al 2 lea lucru, este zona de mese si un program stabil prin care fiecare sa aibe acces facil la mancare, al 3 lucru, sa aibe dozatoare de apa, eventual sticle care sa le poata reumple si care sa le foloseasca pe timp de noapte in caz de sete. Al 4 lea lucru ceva sa treaca timpul filme proiectate/ access la wi-fi, bateri extensibile pentru telefoane.
Al 5 lea lucru, nevoia unor paturi de copiii, inclusiv de bebelusi + accesul la lapte pentru cei mici si eventual fructe.
Al 6 lea lucru, e nevoie de o spalatorie pentru rufe, saculeti de rufe cu coduri. Zone pentru bagajele celor veniti, camera unde acestia sa se schimbe, halate de noapte si papuci de interior, pentru evitarea mizeriei in interior si necesitati de a face curat. ( sau folosirea de botosei, de tipul celor folositi in cabinetele medicinale.
As mai adauga nevoie de a avea eventual un consult medical, pentru cei mici, daca sunt oameni raciti, ar trebui izolati ca ceilalti sa nu se raceasca, eventual prescriere de medicamente si tratament.