Ultima actualizare: azi, 16:16
Locale

Copiii cu autism din Ucraina găsesc sprijin gratuit la Castelul Erhard din Satu Mare

Castelul Erhard, asociație sătmăreană înființată în decembrie 2016 și care are în prezent 28 de familii cu copii și tineri din spectrul TSA, se oferă să ajute familiile de refugiați care au copii ce suferă de autism.

„Suntem ca și o familie mare și frumoasă. Și ne străduim să ne ajutăm reciproc. Am ales să ajutăm strict aceste familii deoarece acestea rezonează cu statutul nostru care cuprinde copii și tineri din spectrul TSA.” a afirmat președintele asociației, Edita Enciu, pentru PortalSM.

Asociația Castelul Erhard s-a înscris în baza de date guvernamentală pentru a le oferi sprijin, pentru a îndruma și a ajuta familiile cu copii cu TSA care intră în țară. Până în momentul de față, România s-a lovit de un singur astfel de caz, respectiv o singură mămică cu un băiețel, în tranzit sosiți în București. Aveau nevoie de tratament medicamentos.

La nivelului județelor Satu Mare și Maramureș nu au fost întâlnite astfel de cazuri.

„Aceste familii încă nu cred că au reușit să ajungă la graniță. În general familiile cu copii cu dizabilități nu au posibilitatea financiară sau mijloc de transport. Sunt mii de copii cu dizabilități în diverse centre sau în orfelinate, blocați în Ucraina din cauza birocrației și a lipsei de finanțe. Ei momentan stau ascunși în subsolul clădirilor”, a precizat Edita Enciu.

În Asociație există vorbitori de limba engleză, franceză și maghiară.

Potrivit informațiilor primite de la președintele asociației, au fost câteva tentative de trecere a graniței cu acești copii și tineri, dar au fost opriți și întorși din drum. Copiii din centrele de plasament se află sub jurisdicția autorităților ucrainene, cerându-li-se tot felul de documente ca să poată să treacă, documente care din cauza stării de război nu pot fi obținute. Așadar, ei vor rămâne acolo.

„Din ce am discutat cu celelalte asociații din țară care se ocupă de copiii din spectrul TSA, ne așteptăm că aceste familii să ajungă printre ultimele la graniță sau chiar să rămână în Ucraina. Așadar, așteptăm și sperăm din suflet să putem să îi ajutăm”, a adăugat Edita.

Autismul este un spectru larg, iar fiecare copil, tânăr ori adult, se manifestă diferit. În general sunt afectați de zgomotele puternice, dar nu numai. Schimbarea bruscă a rutinei zilnice sau a locației pot duce de asemenea la agitație psihomotorie.

„Copiii și tinerii din spectrul TSA, marea majoritate, sunt sensibili la zgomote. În momentul în care un copil, tânăr sau adult din spectrul TSA este supus în mod constant la un zgomot de genul rafalelor de mitralieră, alarme antiaeriene, sunete scoase de bombă, automat își duc mâinile la urechi, se ghemuiesc într-un colț și încep să se autostimuleze (se leagănă, repetă în mod obsesiv cuvinte, cântece care îi liniștesc). Este prima etapă de reacție la suprasolicitarea senzorială. Dacă aceste zgomote persistă, durează mai mult de 5-10 minute, intervine o stare cunoscută în TSA ca și Meltdown. Copiii, tinerii sau adulții din spectrul TSA pot să se manifeste aruncându-se de pământ, țipând sau scoțând zgomote ciudate. Aceștia pot fi calmați prin diverse tehnici predate și învățate de autocontrol, liniștire sau prin medicație. Mă repet TSA (autismul) este un spectru larg. Cum nu sunt doi adulți tipic la fel, nu există două persoane din acest spectru la fel. Reacțiile și formele de manifestare la anumiți stimuli senzoriali fiind diferită. La unii se pot observa manifestări simple la alții mai complexe, iar cea mai bună rezolvare a unei situații de agitație psihomotorie datorată zgomotelor este îndepărtarea imediată a acestora. Într-o țară aflată în război, acest lucru practic este imposibil”, a informat Edita Enciu, președinte al Asociației Castelul Erhard.

Ajutorul oferit de cei de la Asociația Castelul Erhard este, așadar, foarte binevenit. În caz de nevoie, ei oferă inclusiv cazare pentru o perioadă determinată.

Contact

Telefonic:

Președintele Asociației Castelul Erhard, Edita Enciu – 0741139346

Facebook:

Asociația Castelul Erhard

_________________

A fost creat un grup de Facebook unde se oferă sprijin familiilor din Ucraina refugiate care au copii care suferă de autism: Ukraine autism HELP

 

 

Un comentariu

  1. Joseph Goebbels Răspunde

    Pacat ca copii romani nu au aceleași facilitati pentru problemele grave precum autismul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.