Ultima actualizare: ieri, 22:25

Naţionale

Un avion de luptă și un elicopter al Armatei Române s-au prăbușit! Cinci militari au murit

ACTUALIZARE. Opt militari români au murit în noaptea de 2 martie 2022. Căpitanul Costinel Iosif Niță, pilotul avionului MiG-21 LanceR care survola în Constanța, preum și cei 7 militari care s-au prăbușit în timpul misiunii de căutare-salvare s-au stins din viață.

Toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional vor organiza joi ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru militarii căzuţi la datorie în tragedia din Dobrogea, unde un avion MiG-21 Lancer și un elucopter IAR-330 Puma s-au prăbușit miercuri seară, a anunţat Ministerul Apărării.

„Am pierdut, aseară, 8 români curajoși, 8 militari dedicați țării lor și misiunilor care le-au fost încredințate, 8 camarazi. În toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional au fost organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru cei opt militari căzuți la datorie”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a MApN.

Știrea inițială:

Dublă tragedie aviatică în România. Un MiG 21-Lancer românesc s-a prăbușit lângă localitatea Cogealac, din județul Constanța, după ce a dispărut de pe radare, titrează observatornews.ro.

Potrivit sursei citate, un elicopter IAR-330 Puma, care a decolat de urgență spre zona posibilului impact, a dispărut și el de pe radare. Pilotul elicopterului primise ordin să se întoarcă din cauza vremii nefavorabile. Ulterior, MApN a confirmat că și elicopterul s-a prăbușit, la Gura Dobrogei, iar cei 5 militari de la bord au murit.

Elicopterul IAR-330 Puma a fost găsit. Cei cinci militari de la bord nu au supraviețuit. Accidentul aviatic a avut loc în apropiere de Baza Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța, ceea ce duce cu gândul la posibilitatea unor accidente aviatice provocate de vreme.

Comunicatul MApN:

,,Elicopterul IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44. Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază. Ultima poziție cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din cinci militari, este zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Nu se cunoaște starea echipajului sau a aeronavei. Și în acest caz s-au declanșat operațiunile de căutare-salvare. Nu sunt încă informații certe, la acest moment, nici despre pilotul sau aeronava MiG 21 LanceR. Vom reveni cu detalii”.

5 comentarii

  1. Altu Răspunde

    Ăștia și pe timp de pace se prăbușesc. Dormiți liniștiți români, armata română vă veghează. Vai ,de capul nostru!

  2. Nimeni Răspunde

    Prin asta am demonstrat ca noi nu suntem o amenintare pentru Rusia si ca nu putem fi considerati o tinta a lor.

  3. Komaromi Adrian Răspunde

    Dar aparatele de zbor erau clasate in alte tari? Probabil le-am primit pe gratis!!!!

    • c-block Răspunde

      Pentru cultura ta generală MIG-ul este de fabricație sovietică/rusească deci cred că îți dai și tu seama că ce vechitură e. În paranteză era o problemă serioasă de ani buni lipsa orelor de zbor și de antrenament pentru piloții noștri din cauze financiare. Dacă eu știu îți dai seama că rușii știu și detalii. Ca să nu mai povestim despre faza cu 1 decembrie 2018 când acei F16 reșapați/revopsiți nu au decolat că erau vreo 0 grade și cică le era frig!?!? E mai mult decât penibil. Noroc că măcar au venit escadrilele NATO. În rest sunt de acord cu ce a scris @Nimeni. Suntem de tot râsul. Nu am vrut să jignesc pe nimeni. Dar pe vreme de pandemie noi am fost singura țară din UE care am reușit să ne dăm foc la propriu propriilor noștri pacienți de la ATI. Concluzia poate trage fiecare singur. Câteodată omul are impresia vagă că de fapt noi suntem proprii noștri dușmani. Mândrii dar pafariști.

  4. Horațiu Răspunde

    Mundrile țări…!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.