Ultima actualizare: azi, 22:15

Locale

Adrian Cozma (PNL) – Legea achizițiilor publice trebuie actualizată urgent

Deputatul PNL Adrian Cozma susține necesitatea actualizării unor plafoane și a unor prevederi din legislația națională care ghidează autoritățile publice în procedurile de achiziții publice, pentru actualul regim juridic a devenit deja o piedică în realizarea rapidă a proiectelor cu fonduri europene.

”Creșterile galopante de prețuri pentru carburanți, energie, gaze, materiale de construcții și alte produse industriale au crescut prețurile de execuție ale proiectelor de investiții și cu peste 70% numai în ultimele luni. La aceasta se adaugă și cursul de schimb mult mai mare. Ori, legislația în materia achizițiilor publice a rămas în urmă la prevederi și plafoane specifice anilor 2017-2018. Aproape toate autoritățile publice care au început proiecte de investiții anul trecut sunt în reală dificultate să le ducă până la capăt din cauza creșterii necontenite a prețurilor. Ne plângem mereu că în România proiectele sunt implementate de două-trei ori mai lent decât în celelalte state UE, însă problema este în legislația noastră, nu la Bruxelles.

De asemenea, toate autoritățile publice care au întocmit proiecte care se pot finanța prin PNRR sau din bugetul Uniunii Europene, află acum că din cauza majorării prețurilor trebuie să parcurgă proceduri de achiziții mult mai lungi, mult mai complicate, care pot să conducă la pierderea fondurilor europene pentru că nu se pot finaliza până la datele asumate de România.

Chiar în momentul în care doream să depun la Camera deputaților mai multe propuneri în acest sens, am aflat că mai mulți colegi parlamentari ai PNL au demarat deja proceduri și urmează să supună spre dezbaterea Parlamentului modificări consistente ale legislației privind cele trei legi ale achizițiilor.

Pachetul de măsuri va cuprinde actualizări ale plafoanelor pentru diferitele tipuri de achiziții în variantă simplificată și rapidă, în acord cu creșterile de prețuri pentru bunuri și servicii, precum și pentru lucrări de investiții, proceduri mai ușoare pentru urgentarea utilizării fondurilor europene nerambursabile. Avem o oportunitate istorică de a dezvolta România cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile. Sper că toți parlamentarii vor înțelege imperativul de a lua măsuri corecte, rapid, în avantajul tuturor românilor”

5 comentarii

  1. Tabu Răspunde

    Prin Seat se vind tigari din uk

  2. Mircea Răspunde

    A ieșit din schemă protectorul tau Câțu,tu urmezi Adisor,Ciucă nu te uită!!!😉

  3. radical2 Răspunde

    ce mai face echipa castigatoare? :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.