Ultima actualizare: ieri, 20:44

Locale

Fetiță de 11 ani abuzată de un educator, în județ. Nimeni nu a mers la Poliție!

O fetiţă instituţionalizată a fost abuzată, de la 11 ani, de un educator. Când a aflat, conducerea centrului din Halmeu nu a anunţat poliţia, informează Libertatea. „Toate lumea vorbea, dar nu am avut dovezi”, explică directoarea. Educatorul a demisionat, dar abuzul a continuat până când fata a ajuns la spital, unde a mărturisit agresiunea sexuală. Abuzatorul ei a fost trimis recent în judecată, însă nu pentru viol, ci pentru act sexual cu un minor, căci „nu au fost identificate strategii directe de constrângere”, explică DGASPC Satu Mare.

Iulia* (nu este numele real al fetiței) avea 9 ani, când statul a luat-o de acasă şi a internat-o într-un centru de plasament. Spre binele ei şi-n numele interesului superior al copilului invocat de lege, căci părinţii Iuliei, dependenţi de alcool, nu s-au dovedit în stare că pot să aibă grijă de ea. Fetiţa a ajuns în Halmeu, o comună aflată la graniţa cu Ucraina, într-un centru de plasament unde trăiau 40 de copii. În vara anului 2016, aici s-a angajat, ca educator, Adrian V.. Absolvent de liceu, avea 28 de ani, o soţie şi un copil. Imediat după ce bărbatul a ajuns în centru, viaţa Iuliei s-a schimbat.

La 11 ani, Iulia devenise „protejata” educatorului, fără ca ea măcar să poată bănui scopul ascuns al favorurilor lui. „Impresia ei”, notează procurorii în rechizitoriu, „era că ea a fost cuminte și a ascultat, astfel că i-a devenit dragă lui Adrian V, care s-a apropiat de ea și îi dădea sfaturi, despre cum să se comporte în viaţă”.

Dar nefireasca apropiere dintre educator şi fetiţa instituţionalizată a fost sesizată şi de angajaţii centrului. „Am fost foarte revoltată”, le-a mărturisit polițiștilor Margareta H., care era şi managerul de caz al fetiţei.

Conform documentelor din dosarul penal, conducerea centrului ar fi aflat despre ce i se întâmplă Iuliei abia în 2018, când pe telefonul fetiţei de 13 ani a fost găsită o conversație în care, potrivit rechizitoriului, „inculpatul V. Adrian i-a spus că este frumoasă și că se bucură că o are, ea răspunzându-i că îl iubește”.

Directoarea a vorbit atunci cu Iulia, care i-a mărturisit că ea îl consideră pe educator „ca pe un tată”. La rându-i, Adrian V. a negat că ar fi avut vreun comportament nepotrivit, dar „pe fondul discuțiilor contradictorii cu conducerea şi a suspiciunilor care existau deja în cadrul centrului de plasament”, notează procurorii, pe 13 septembrie 2018 educatorul şi-a dat demisia. Odată cu plecarea lui, cazul Iuliei a fost trecut sub tăcere. Nimeni din centru nu a mers la poliţie, pentru a sesiza faptele. Iar abuzul a continuat.

Fata a spus, conform datelor din dosarul penal, că ar fi întreţinut un singur raport sexual cu Adrian V.. A fost în 22 octombrie 2019, când ea avea 14 ani. O educatoare din centru a confirmat cu exactitate ziua, precizând că atunci, după ce a aşteptat-o zadarnic pe Iulia să apară de la şcoală, a plecat în căutarea ei şi a găsit-o în scara blocului unde domicilia Adrian V..

Educatorul a negat iniţial totul, dar apoi, după ce a picat testul poligraf, iar în telefonul Iuliei au fost găsite conversaţii ce descriau explicit acte sexuale, bărbatul a recunoscut că ar fi întreţinut un raport sexual cu fetiţa, în 2019.

Cercetat în stare de libertate, Adrian V. a fost trimis în judecată în februarie 2022, după doi ani şi jumătate de anchetă. Nu a fost acuzat de viol, ci de act sexual cu un minor, pentru că raportul de evaluare a fetiţei, întocmit de DGASPC Satu Mare abia în decembrie 2021, concluziona că „nu au fost identificate strategii directe de constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra sau de a-şi exprima consimţământul”.

Toate detaliile, pe Libertatea.

2 comentarii

  1. Ph Răspunde

    https://recorder.ro/conjuratia-minciunii-cum-acopera-scoala-romaneasca-un-profesor-care-si-corupe-sexual-elevele-minore/ ce bine seamănă poveștile.
    “raportul de evaluare a fetiţei, întocmit de DGASPC Satu Mare abia în decembrie 2021, concluziona că „nu au fost identificate strategii directe de constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra sau de a-şi exprima consimţământul”. Vă rog, dacă sunteți jurnaliști, adresați niște întrebări deștepților de la dgaspc cum se poate apăra un copil de 9-10 ani și ce înseamnă consimțământ pt același copil. Ce scârbe.
    Din articolul recorder: „Cele mai multe abuzuri sexuale împotriva minorilor sunt comise de figuri de încredere, persoane care pot manipula copilul foarte ușor. Profesorul este o figură de încredere, își poate manifesta disponibilitatea afectivă față de elev, o disponibilitate chiar mai mare decât au avut copiii în familiile de origine, se poate poziționa ca prieten apropiat sau chiar ca figură paternă, mai ales că are și o poziție de autoritate prin poziția de profesor. El apare ca un mentor și ca un protector și de sub această umbrelă are acces rapid la încrederea lor și ajunge să le ceară să facă anumite lucruri pentru el. Odată ce aceste fete au ieșit din mediul lor, de unde le cunoaște toată lumea, lui îi e foarte ușor să le influențeze. Nu le știe nimeni, sunt plecate din orașul lor. Totodată, fiind plecate de acasă au nevoie de o figură de încredere și astfel abuzatorul are acces ușor la ele.“
    Direcția de protecția pedofililor știe asta?

    • România reală Răspunde

      @Ph, nu te inflama. Pe ei pur și simplu aceste aspecte îi lasă rece. E o mare mașină de tocat bani tot sistemul ăsta care nu reușește să scape de metehne. Poți să îți dau multe exemple cu copiii care au scăpat prin înfierile astea internaționale și și-au croit un rost în viață. Dacă rămâneau aici cred că știi ce era de ei. Niciodată să nu crezi când apar pe sticlă sau în mass media cu diverse declarații lacrimogene că vai ce și cum se agită ei pentru copilași. Alea cu ajutoarele venite și dijmuite e nimica față de restul. Dar cred se știe asta bine. Numai că acești copiii sunt ai nimănui și nu se pot apăra. Mai ții minte copilul handicapat care s-a înțepenit acum vreo 2-3 sau 4 ani la Carei și nimeni dar absolut nimeni nu a auzit că zbiară și a murit degerat înțepenit între gratiile de fier de la poarta de intrare!? Cam asta este nivelul cu rare excepții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.