Ultima actualizare: azi, 16:16
Locale

Muncitorii străini opresc criza forței de muncă din România

Criza forței de muncă este o problemă din ce în ce mai mare pentru România, iar odată cu ridicarea restricțiilor pare să se agraveze și mai mult. Deși majoritatea afacerilor încep să se redeschidă încet, încet, angajatorii se plâng că nu reușesc să acopere locurile de muncă disponibile, oricât ar încerca.

Principalele cauze ale acestui deficit de pe piața muncii sunt constituite de criza demografică cu care se confruntă țara noastră, dată de scăderea numărului de nașteri și de plecările din ce în ce mai numeroase ale românilor în alte țări.

Soluția guvernului pentru a combate această criză este de a permite firmelor să angajeze de patru ori mai mulți muncitori străini, în comparație cu anii trecuți, numărul total ridicându-se în acest moment la un total de 100.000 de muncitori străini pentru anul 2022.

Principalele domenii de activitate pentru care s-au eliberat adeverințe în vederea ocupării locurilor de muncă vacante ce nu au putut fi ocupate deoarece nu a existat forță de muncă disponibilă, în perioada ianuarie – august 2021 (conform datelor oferite de către Ministerul Muncii):

  1. Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale – 22.812;
  2. Restaurante – 5.324;
  3. lucrări de construcții a altor proiecte inginerești n.c.a. – 3.887;
  4. Activități de contractare, pe baze temporare,a personalului – 3.505;
  5. Transporturi rutiere de mărfuri – 2.408;
  6. Activități ale agențiilor de plasare a forței de muncă – 2.376;
  7. Lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor – 1.919;
  8. Hoteluri și alte facilități de cazare similare – 1.772;
  9. Întreținerea și repararea autovehiculelor – 1.651;
  10. Fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie – 1.282.

Datorită acestei soluții oferite de către Guvern, o mare parte din industria ospitalității și a construcțiilor au fost și sunt salvate de forța de muncă asiatică. Dacă și tu te afli în această situație, dar nu ești decis dacă să apelezi la muncitori India, Filipine sau alte țări asiatice, iată o parte dintre avantajele angajării acestora:

  1. Salariile acceptate de către aceștia sunt mult mai mici decât cele cerute de către un muncitor calificat român. Spre exemplu, salariul unui muncitor din Sri Lanka venit în România se ridică în medie, la 500 de euro net pe lună;
  2. Personalul asiatic este foarte bine pregătit și serios;
  3. Aceștia lucrează foarte rapid și eficient;
  4. Asiaticii sunt productivi, se adaptează rapid la locul de muncă și îl tratează cu foarte mare responsabilitate;
  5. Majoritatea sunt vorbitori de limba engleză,  fapt ce ușurează comunicare între ei și angajator/colegi.

16 comentarii

  1. Daniel Răspunde

    Foarte interesant! Eu nu câștig 500 de euro pe lună. Eu câștig salariul minim pe economie. Mai e cineva în situația asta sau eu sunt singurul fraier din România?

    • Bo$$ Răspunde

      Daniel, când ți-au spus părinții să înveți, trebuia să-i asculți!
      Cine are carte are parte, eu așa am fost crescut, nu câștig mult, doar 1700 euro pe lună, dar ăștia în mână, lunar!✌️

      • . Răspunde

        Mda… eu nu am carte dar fac pe saptamana cat faci tu pe luna. Asta parinti tai nu aveau cum sa iti transmita, e chestia de ADN.
        Sa stii ca inteligenta e mai indicata decat cartea pentru a face bani.

  2. Cetateanul Răspunde

    Pentru a fi sef trebuie sa ai calitati umane deosebite . Seful vine primul, pleaca ultimul, lucreaza nonstop pentru binele oamenilor din firma, nu-si cumpara masini de prost gust si nici nu risipeste averi pe concedii in timp ce angajatii traiesc de pe o luna pe alta, nici nu o sa aiba genul asta de oameni angajati seriosi vreodata, problema e la ei dar sunt prea nesimtiti ca sa-si dea seama .

    • România reală Răspunde

      @Cetateanul, șeful ăla cred că încă nu s-a născut despre care pomeneai. Apoi să vezi ce se plâng că ce rău le mai merge !?!? Știu de doi care pe vreme de pandemie și-au tras încă o mașină brusc cum au primit banii ăia de la guvern că au trebuit să închidă temporar biznisul. Bineînțeles mașini de mașini! Săracii, ambii au câte 4 mașini!😱🤮😤 Probabil acum transpiră că nu știu cum depun hârtiile cerute de guvern cu care justifică cheltuiala. Am citit prin ziare că sunt vreo 7000 de firme (cam jumătate din cei care au primit fonduri UE) care sunt în offsaid pe tema asta și riscă să trebuiască să dea banii înapoi. Se comportă ca și moșuerul de pe plantația de bumbac sau de trestie de zahăr.

      • Cetateanul Răspunde

        Exista destui, dar deoarece nu au anunturi de “angajare” nonstop, adica angajare cu lichidare dupa bine o denumeste un bun prieten ei isi vad de treaba cu aceasi oameni, cu deceniile . Desigur, de multe ori o sa-i vezi cu o masina fabricata acum 20 de ani … sau cu masini mai noi dar modeste, pentru oamenii obisnuiti cu picioarele pe pamant …
        Am fost odata la unul la “interviu”, personal mi-a spus ca a cumparat pana acum, pentru el, 16 masini, toate noi … am ramas SOCAT ! Socant este ca si acum are anunt de “angajare” dupa mai bine de doi ani … angajeaza, isi bate joc de oameni si angajeaza altii … cu asta se ocupa, banii sunt BONUS !
        Nu sunt toti la fel, fiecare om investeste in ceea ce crede ca este mai important, ca cei mai multi sunt cum sunt e alta poveste …

    • Bo$$ Răspunde

      Ne cunoaștem? Tocmai ce m-ai descris 😜

  3. Beny Kira Răspunde

    Muncitorii romani sunt leneși și vor salarii mari. Muncitorii străini muncesc 12 ore pe zi și vor doar sa fie plătiți pentru cat merita munca lor

    • Ceteanul Răspunde

      Muncitorii romani sunt lenesi deoarece sunt constienti ca nu pot sa munceasca 30 de ani la ritmul si cerintele impuse. Lucruri marunte precum sanatatea si familia ii impiedica sa se lase exploatati in mod barbar .
      Daca tot mergi sa muncesti pe branci mergi dincolo si in 5 ani castigi cat faci aici in 30 . Numai ca iti mai raman cateva decenii de viata activa cu o sanatate buna, timp pentru familie SI BANi !

    • Altu Răspunde

      Muncitorii români nu sunt leneși ci nesimțiți, că nu muncesc gratis și nu aduc bani de acasă pt bunăstarea patronului. Plătesc oamenii cu 1500 Ron și plâng că nu au angajați. Lucrați voi pt banii ăia loazelor. Patronul fără muncitori nu poate fi patron.

      • foame mare Răspunde

        Hai să-ți spun un banc! Dar e cât se poate de serioasă treaba.

        “Doi patroni vorbesc între ei.
        -Măi tu îți mai plătești angajații?
        -De vreo 3 luni nu prea. Și tu?
        -Nici eu de vreo 2 luni.
        -Și ai tăi mai vin la lucru?
        -Mai vin.
        -Auzi tu, de mâine când vor să intre ar trebuie să-i punem să plătească bilet de intrare!!!”

        Cam asta e mentalitatea multora. Fără să dau exemple față de mulți proprietarul de sclavi era mai uman. De aia lucrez eu ca și P.F.A. Și când știu când am de-a face cu unul de teapa ăstora îl taxez triplu.

  4. Cetatean Răspunde

    Muncitorul roman trebuie sa înțeleagă ceva. Nu sunteți obligativitate lucrati pt un salar mic. Dacă nu va convine pkecati în alta parte unde câștigați mai bine. Dar nu mai huliți patronii. Dacă știți asa de bine ca ei nu fac nimic numai va oropsiți pe voi de ce nu va deschudeyi voi firme ? Nimeni nu va oprește sa fiți patroni. Toti numai criticați. Știți cât impozit ia statul roman ? Stiti cat plătește lunar la stat patronul? Stiti si cate alte probleme și cheltuieli are ? Cat costa întreținerea mașinilor și utilajelor cu care lucrează? Stiti cati bani ds lunar pe combustibil și consumabile.? Nu stiti numai ss va plângeți. Un muncitor BUN castiga bine. Dar voi sunteți niște necalificați care vreți doar bani deși nu aveti habar sa faceți nimic. Face-ti-va patroni !!!! Syiti cat investește un patron cand deschide o firma ? Cat costa chiria pe spațiul unde o deschide ?? Nesimțiți ce sunteti !! Plecati unde sunteți plătiți Dar nu mai criticați fără sa aveti habar ce alte cheltuieli are omul ala de facut. Nimeni nu va retine.

  5. Cetatean Răspunde

    Si inca ceva. Legea în acessta tara nu-i apara deloc pe patroni de nesimtirile angajaților
    Vine muncitorul (.în cazul ca vine) si-ti spune ca el pleca. Ii spui ca ok după preaviz. El zice ca -si da demisia ” la zi”. La zi poti numai dacă e de acord și patronul. Degeaba ii explici asta. El știe legea mai bine ca tine ca doar e deștept. Si nu mai vine la lucru. Ce faci ? Poți sa-l dai în judecata dacă ai nervi , timp și bani ca să o faci sau ramai cu ochii în soare. Legea nu-ti da nici o pârghie doar judecata. Sau dacă vin băuți si-i dai afara se supara și nu ești om ca doar pt o bere l-ai lăsat pe drumuri. Ei nu stiu cum te pureci pe tine protecția muncii dacă se intampla ceva. Ei știu doar ca au drepturi și vor cati mai mulți bani pt cat mai putina munca. Si mai vin si-ti spun ca ei iti fac banii. Nu se întreba nimeni cum faci tu ss ai contracte ca ss le poți da de lucru. Nu știu cât trebuie sa lupti si de multe ori ss dai pt aceste contracte. Nu au habar de nimic și nici nu-i interesează ce probleme au patronii. Ei vad doar ca patronul are masina tare . Sigur ca sunt și patroni nesimțiți. Dar majoritatea sunt ok și au mult mai multe cheltuieli și probleme decât se vede sin afara.

  6. Satmarean1 Răspunde

    Daca le este asa greu cum de majoritatea sunt bogati si muncitorii saraci? Numai prin munca lor? La un salar minim pe economie un angajator plateste 57 lei ,iar angajatul restul contributiilor. Mare efort

  7. Norick Răspunde

    NU TREBUIE SĂ FI ȘEF CA SĂ CÂȘTIGI 2000 DE EURO ÎN MÂNĂ… TREBUIE DOAR SĂ IMPUI GUNOAIELOR DE AUTORITĂȚI DE LA NIVEL LOCAL ȘI NAȚIONAL SĂ DEA SALARII DECENTE OAME;ILOR!!!!

  8. Unu Răspunde

    La cât de scumpe sunt materialele de construcții vor rămâne fără loc de munca și străinii care vin, iar patronii vor rămâne cu banii cheltuiți sa ii aduca in țara și se cheltuie câteva mii de euro sa ii aduci!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.