Ultima actualizare: azi, 11:07

Locale

Dorolțul, sufocat de TIR-urile care merg spre Petea. Se cer măsuri urgente

La solicitarea primarului comunei Dorolț, Mihai Găman, prefectul Radu Roca a convocat o întâlnire cu șeful Serviciului Teritorial Satu Mare al Poliției de Frontieră, comisar-șef de poliție Alin Pîrcălab, cu șeful Inspectoratului de Poliție Județean, chestor de poliție Sorin Stan, cu șeful Secției Satu Mare a Drumurilor Naționale, Ardelean Petru și cu participarea subprefectului Altfatter Tamas și a directorului cancelariei, Radu Iancu. Problema reclamată de primarul comunei de la frontiera cu Ungaria este cea a staționării pe o perioadă îndelungată a auto-marfarelor cu destinația Ungaria de-a lungul drumului național pe raza comunei, datorată restricționării temporare a circulației tuturor categoriilor de autovehicule cu o capacitate mai mare de 7,5 tone pe teritoriul statului vecin în zilele de sfârșit de săptămână și pe perioada sărbătorilor legale.

Coloana de mașini grele produce un disconfort major cetățenilor și reprezintă un risc mare pentru circulația rutieră în zonă, atât pentru celelalte autovehicule cât și pentru pietoni.

Cu toate că autoritățile române întreprind toate demersurile pentru fluidizarea accesului prin Punctul de Trecere a Frontierei Petea, din cauza regulilor proprii ale autorităților maghiare privind accesul auto-marfarelor și cântărirea obligatorie, capacitatea de tranzit este mult diminuată. Există promisiunea că în scurt timp partea maghiară va amplasa și opera un al doilea cântar pentru autotrenuri, ceea ce va duce la fluidizarea traficului în zilele lucrătoare.

Până atunci, ținând cont și de apropierea Rusaliilor (3 zile nelucrătoare), prefectul a solicitat soluții punctuale care să atenueze din disconfortul creat comunității din Dorolț. Astfel, Poliția de Frontieră, la sesizarea creșterii timpilor de tranzit, va institui un punct mobil la intrarea în Dorolț și nu va permite accesul autotrenurilor decât în momentul eliberării benzilor din punctul de frontieră. De asemenea, Poliția Rutieră va asigura patrularea zonei pentru prevenirea accidentelor de circulație.

,,Cu toate că noul punct de trecere a frontierei de la Oar va reduce mult presiunea pe punctul Petea, nu putem să așteptăm anul 2024. Cetățenii din Dorolț nu trebuie să mai sufere din acest motiv. Soluțiile adoptate de noi vor duce la reducerea poluării în zonă, a disconfortului și a pericolului reprezentat de aceste coloane de mașini grele. Cu sprijinul colegilor din serviciile Ministerului Afacerilor Interne, al autorităților locale și cu un flux de comunicare interinstituțională pus la punct putem contribui la refacerea calității vieții semenilor noștri din comuna Dorolț”, a declarat prefectul Radu Roca.

Sursa: Instituția Prefectului Satu Mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.