Ultima actualizare: azi, 14:48
Locale

Mediu educațional modern la Negrești. Proiect pentru zeci de copii și părinți la noua creșă din oraș

Astăzi, la noua creșă ”Castelul piticilor” din Negrești, cea mai modernă din județul Satu Mare, a avut loc conferința de lansare a proiectului “Dezvoltarea serviciilor de educație antepreșcolară în orașul Negrești-Oaș”. Obiectivul acestui proiect este creșterea participării la învățământul ante-preșcolar pentru un număr de 73 de copii din orașul Negrești-Oaș.

Primul pas a fost făcut odată cu construirea noii creșe din Negrești-Oaș, o instituție de învățământ ante-preșcolar care oferă servicii de îngrijire și educație timpurie de calitate și supraveghere. Acest al doilea proiect, și anume “Dezvoltarea serviciilor de educație antepreșcolară în orașul Negrești-Oaș”, se adresează și părinților, care vor putea să-și dezvolte competențele parentale și încrederea în capacitatea lor de a-și crește și educa copilul.

Astfel, creșa va fi un centru de informare – formare pentru creșterea competențelor parentale ale unor familii tinere din comunitate care au sau urmează să aibă un copil, dar și o resursa de informare semnalând problemele cu care se confruntă familiile, situațiile de risc, de criză, existența unor cazuri de neglijare sau abuz.

Prin acest proiect vor fi achiziționate dotări precum saltele și lenjerii de pat, echipamente, dotări IT, până la centre de joacă pentru exterior și diverse jocuri de îndemânare, care au ca scop dezvoltarea creativității și autonomiei personale a copiilor.

Prin implementarea acestui proiect se dorește reducerea numărului de copii antepreșcolari ce aparțin familiilor vulnerabile, ce nu frecventează sistemul de învățământ timpuriu, dar și creșterea gradului de sensibilizare și de educație a părinților privind dezvoltarea armonioasă a copilului și importanța participării acestora la sistemul de învățământ încă din perioada timpurie.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea participării la învățământul ante-preșcolar pentru un număr de 73 de copii din orașul Negrești-Oaș și satele învecinate, în special a grupurilor de risc de părăsire a scolii, cu accent pe copiii aparținând minorității roma (minim 19 copii) și a celor din mediul rural (minim 12).

Obiective specifice:

  • Implicarea în actul educațional în vederea sprijinirii participării la învățământul antepreșcolar și dezvoltarea competențelor parentale pentru un număr de minim 80 de părinți/tutori/persoane care au în grijă copilul cu părinți plecați în străinătate prin programe de educație parentală și activități de consiliere și informare;
  • Îmbunătățirea/dezvoltarea competențelor unui numar de 16 angajați/personal din creșe (educatori, personal de sprjin/ingrijitori), prin programe de formare în vederea asigurării unor resurse umane calificate și de calitate în învățământul antepreșcolar;
  • Asigurarea, dezvoltarea și utilizarea de noi servicii și materiale de învățare pentru 73 de copii din învățământul antepreșcolar, în special pentru copiii de etnie romă (19) și cu accent pe cei din mediul rural (12) din orașul Negrești-Oaș și satele învecinate;
  • Sprijinirea participării la învățământul antepreșcolar și școlar a copiilor din Orașul Negrești-Oaș și satele învecinate (minim 73) prin campanie de informare și conștientizare și organizarea de 3 conferințe locale, privind importanța educației timpurii/educației timpurii incluzive (importanța primilor trei ani din viața unui copil).

Grupul țintă al proiectului este constituit din 73 copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 2 ani,  din care cel puțin 12 copii din mediul rural și 19 de etnie roma.

Rezultate preconizate: 73 copii antepreșcolari beneficiari ai serviciilor de creșă; 80 de părinți/tutori beneficiari de educație parentală;  16 educatori/personal de sprijin/ingrijitori pregătiți și instruiți;

Bugetul total al proiectului este de 2.708.871,01 lei, din care 2.302.540,38 lei finanțare nerambursabilă din FSE, 352.153,21 lei finanțare nerambursabilă din bugetul național și 54.177,4 lei valoarea cofinanţării eligibile a beneficiarului.

Perioada de implementare a proiectului este cuprinsă între 09.12.2020 și data 31.12.2023.


CITEȘTE ȘI:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.