Ultima actualizare: azi, 14:14

Locale

Terapie de grup pentru copii și adolescenți prin metoda psihodramei la Clinica Korall Satu Mare

Pentru a-i ajuta pe copii și adolescenți să devină mai siguri pe ei, să depășească blocajele sau să facă față cu succes provocărilor întâlnite, Clinica Korall din municipiul Satu Mare organizează ședințe de terapie prin metoda psihodramei.

Psihologul Natalia Silaghi din cadrul clinicii Korall precizează să psihodrama pentru copii este o metodă de psihoterapie de grup care ţine cont de caracteristicile dezvoltării psihice şi emoţionale ale copilului. Se bazează pe acţiune și pe capacitatea creativă de reprezentare a propriilor trăiri şi emoţii prin simboluri individuale, inedite. Ea are multiple specializări, de coach, psihoterapeut, hipnoterapeut, logoped, psihopedagog special, astfel că toţi copiii sunt pe mâini bune.

Scopul activităților este să ajute copiii:

• să devină mai siguri pe sine și în același timp mai cooperanți și mai flexibili

• să se integreze mai bine în diferite colectivităţi

• să depășească (eventualele) blocaje, frici, tristeți și alte probleme emoționale

• să facă faţă cu succes solicitărilor şi provocărilor întâlnite

• să-și utilizeze potențialul intelectual și emoțional la un nivel personal ridicat

Este recomandat în primul rând, dar nu numai, copiilor care se confruntă cu următoarele dificultăți: tulburări de comportament (hipermotilitate, agresivitate,  probleme de concentrare a atenţiei); inhibare, anxietate, fobii, frici, ticuri nervoase;  tulburări psihosomatice (enurezis, alergii, migrene);  situații de viață dificile (boli cronice, divorț, pierdere în familie etc.); anxietate de performanță; dificultăți de relaționare/ adaptare; etc

Activitățile se desfășoară (de cele mai multe ori) în grupuri alcătuite din 5-7 copii și sunt conduse de un terapeut. Au loc întâlniri săptămânale, de obicei de-a lungul unui an şcolar, iar durata unei întâlniri este o oră, o oră și jumătate.

În cadrul activităţii de grup se focalizează pe trăirile subiective ale copiilor, transpunându-le pe scenă, experienţele lor fiind prelucrate prin dramatizare. Astfel se oferă copiilor posibilitatea să retrăiască într-un mediu protejat şi să înţeleagă mai profund ceea ce se întâmplă cu ei în viaţa reală. Această reintegrare a experienţelor se desfăşoară pe un nivel inconştient, fără explicaţii raţionale.

Tot prin intermediul jocurilor dramatice se îmbogăţesc deprinderile copiilor, învaţă roluri şi comportamente noi, respectiv strategii alternative de rezolvare a conflictelor intrapsihice şi interpersonale, ceea ce îi ajută să facă faţă cu succes solicitărilor şi provocărilor întâlnite. Prin îmbunătăţirea abilităţilor de comunicare şi de relaţionare interpersonală ei reuşesc să se integreze mai bine în colectivitate şi în societate.

Etapele unei ședințe. Fiecare activitate de psihodramă are trei faze:

Prima fază este faza de încălzire a copiilor (warm-up). Este faza de tranziție din contextul de viață cotidian în lumea magică a jocului comun. De obicei fiecare grup își alcătuiește propriul ritual (se poate desena, modela, discuta, asculta muzică, mișca jucăuș etc.)

În a doua fază, numită faza de acţiune, copiii împreună cu terapeutul pun pe scenă şi vor interpreta o poveste scrisă şi adusă de unul dintre copii sau alcătuită împreună cu toţi copiii din grup sau vor pune in scena un joc de societate prezentat in prima faza de incalzire. Punerea pe scenă se poate face sub formă de teatru. Pentru această transpunere se folosesc costume, accesorii, marionete. În această fază copiii au ocazia să-şi exprime problema lor pe cale simbolică, prin intermediul poveştilor şi jocului, nefiind constrânşi să se confrunte cu ele conştient, în realitate. În acest fel pot prelucra într-o manieră profundă, dinamică dar în acelaşi timp plăcută experienţele anxiogene, problematice, elaborând propriile soluţii, alternative pentru a le depăşi.

A treia fază a activităţilor este numită faza cool-down. Este momentul de încheiere, al liniştirii emoţiilor, a reîntoarcerii în viaţa reală.

Ședințele sunt recomandate în primul rând copiilor care se confruntă cu următoarele dificultăți: tulburări de comportament (hipermotilitate, agresivitate, probleme de concentrare a atenţiei); inhibare, anxietate, fobii, frici, ticuri nervoase; tulburări psihosomatice (enurezis, alergii, migrene); situații de viață dificile (boli cronice, divorț, pierdere în familie etc.); anxietate de performanță; dificultăți de relaționare/ adaptare; etc.

Pentru programări și mai multe informații, sunați la 0361.412.037, 0361.800.820 sau 0772.054.033, sau vizitați personal Clinica Korall din municipiul Satu Mare, Piața Eroii Revoluției nr. 22.