Ultima actualizare: azi, 09:33

Locale

Un SPA al mafiei italiene scos la vânzare de o firmă de insolvenţă din Satu Mare

O firmă de insolvenţă, din Satu Mare, a scos la licitaţie centrul SPA ce i-a aparţinut afaceristului italian Nicola Inquieto, două blocuri şi un teren. Lichidatorul încearcă să recupereze din banii datoraţi de SC Daniela Construcţii, firma afaceristului condamnat în Italia, societatea fiind în insolvenţă. Cum procurorii italieni au pus sechestru pe toate aceste bunuri, nu sunt clienţi care să se înscrie la licitaţie. Singurii care au licitat au fost locatarii blocurilor, care au apucat să plătească înainte de arestarea lui Inquieto o mare parte din rate şi nu vor să îşi piardă locuinţele.

Conform Curierul Zilei, locatarii blocurilor scoase la licitaţie nu mai ştiu cum să rezolve problema. Oamenii se tem că îşi vor pierde casele şi trăiesc acest coşmar de la arestarea lui Nicola Inquieto. Cel care a construit un imperiu imobiliar a adus la disperare peste 100 de proprietari cărora le-a vândut apartamente în rate, direct de la dezvoltator. Cum locuinţele intrau în posesia lor abia la ultima plată, oamenii s-au trezit că au plăti zeci de mii de euro dar nu pot face acte de proprietate apartamentele fiind pe numele dezvoltatorului. Nicola Inquieto a fost condamnat la 14 ani de închisoare după ce instanţa a stabilit că spăla banii mafiei prin afacerile din judeţul nostru. Mai mult, s-a dispus confiscarea extinsă a tuturor proprietaăţile italianului, inclusiv a blocurilor vândute, care figurau în acte pe numele lui. Potrivit legii, confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei. Confiscarea extinsă poate fi dispusă şi asupra bunurilor transferate către alte persoane, dacă acestea ştiau sau ar fi trebuit să ştie că scopul transferului a fost evitarea confiscării. După confiscarea extinsă bunurile au fost puse sub sechestru iar locatarii apartamentului trebuie să dovedească faptul că nu au ştiut de afacerile ilegale ale italianului şi nu au avut nicio legătură cu el.

„Noi am achitat suma pe care o mai aveam de dat și am făcut un act de vânzare cumpărare. Este un act la notar. Suntem proprietari, plătitori de taxe! Pentru fiecare an pe care îl prelungeam plăteam o dobândă de 3.000 de euro anual. Am hotărât să facem un credit să achităm totul și avem o dobândă mai mică la bancă. Am plătit preţul din contract, dar fără dobândă. S-a făcut act de vânzare- cumpărare cu sechestru penal pus de autoritățile italiene. Am riscat. Până nu se rezolvă problema cu procesul din Italia nu se poate face un act. Absolut orice achiziție se face cu sechestru penal. Cu alte cuvinte sunt proprietar în acte, dar pot să îmi pierd casa dacă nu va fi ridicat sechestrul.” a declarat Elena Borovină locatară într-unul din blocurile pe care s-a pus sechestru.

Sursă foto – Curierul Zilei

Italienii nu i-au băgat în seamă pe locatari

Pe data de 13 iulie se va judeca la Curtea Supremă de Casaţie din Roma recursul intentat de Nicola Inquieto. Este ultima cale de atac. După decizia instanţei oamenii vor încerca să scape de sechestru. „În Italia nu ne-a băgat nimeni în seamă. Au fost trimise cărucioare întregi de doare, dacă voiau să vadă, vedeau. Nu i-am convins că noi suntem cumpărători de bună credinţă şi nu am fost pe mână cu Nicola. Sechestrul penal nu se va ridica! După ce se va judeca pe 13 iulie, probabil, va veni un ordin de punere în executare care se va judeca la o instanţă din Argeş. Singura noastră șansă este să găsim un judecător care să evalueze fiecare situație în parte și să nu accepte executarea. În principiu, procurorii antimafia au vrut să pună un administrator judiciar italian dar noi nu am acceptat, că atunci, clar, rămâneam fără case. ” a mai spus Elena Borovină.

Centrul SPA a fost evaluat la un milion de euro

Am luat legătura cu Gheorghiţă Nemţ, lichidatorul judiciar care a sco la licitaţie bunurile. Acesta a confirmat că deşi sub licitate propreităţile rămân sub sechestru. „Centrul SPA este format din sală de forță, fitness, judo, MMA, spa, 3 săli de masaj, sală kinetoterapie, vestiare. Prețul de pornire la licitația publică este de 911.677,60 euro + TVA. Până acum la centrul SPA nu s-a înscris nimeni. Licitaţia va fi organizată, săptămânal, în fiecare zi de joi. Se mai vând și două blocuri și un teren pe strada Țepeș Vodă (n.r. în Pitești). Se vând cu sechestru care este aplicat de autoritățile din Italia într-un proces de luptă antimafia, pe confiscare extinsă. În privința blocurilor, oamenii nu au de ce să își facă probleme. Vin şi plătesc diferenţa! La cei care și-au plătit și întrunesc condițiile, se finalizează actele la notar de către noi. Noi până la urmă ne ocupăm de bunurile falimentarei Daniela Construcţii (n.r societatea lui Nicola Inquieto) nu de bunurile lui, dar răspunderea este penală.”

La data la care a fost inaugurat ,în 2018, centrul SPA era cel mai modern din judeţ. Acum, în fotografiile de prezentare se observă că pereţii au început să se cojească iar luxul de la deschiderea oficială a rămas doar o amintire.

 

Un comentariu

  1. intrebare Răspunde

    si cu mafia din romanistan cum ramane? ne spala creierii si ne fura banii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.