Calul Cezar din județul Satu Mare a câștigat Premiul I în valoare de 3.000 de lei la ediția cu numărul patru al Expo-târgului de cai semigrei de la Marginea.
Premiul I, în valoare de 3.000 de lei, la proba de tracțiune simplu, a celei de-a VI-a ediții a Expo-târgului de cai semigrei de la Marginea a fost acordat calului Cezar, proprietar Sebi Vereș, din județul Satu Mare. Caii Cezar și Tarzan, ai aceluiași crescător, au câștigat locul I și la proba de tracțiune dublu, conform Monitorul de Suceava.
Premiul II, în valoare de 2.000 de lei, a fost câștigat de calul Dorin, al proprietarului Ciprian Ețcu, din comuna Sucevița, iar premiul III, de 1.000 de lei, a fost acordat pentru calul Igor, al proprietarului Dragoș Dumitrescu, din Teleorman.
Pentru proba de tracțiune simplu, departajarea s-a făcut în funcție de distanța parcursă în 3 minute de un cal care trage un buștean de 1,60 mc (1,4 tone). La proba de dublu s-a măsurat distanța parcursă în 3 minute de doi cai care tractează un buștean de 2,60 mc (2,10 tone). La secțiunea „Frumusețe” toți competitorii au primit diplome de participare.
În competiția care s-a desfășurat pe parcursul zilei de sâmbătă, la Marginea, au fost înscriși 210 cai semigrei: 150 de cai la proba de frumusețe și 60 de cai la probele de tracțiune. Au fost cai din 11 județe: Satu Mare, Brașov, Cluj, Maramureș, Alba, Covasna, Argeș, Bacău, Neamț, Giurgiu, Iași și Suceava. Potrivit primarului comunei, Gheorghe Lazăr, majoritatea crescătorilor au venit din afara județului; cei mai mulți proprietari din Marginea au fost implicați în organizarea târgului și nu și-au înscris caii în competiție.
Expo-târgul de cai este cea mai importantă manifestare organizată de Primăria și Consiliul Local Marginea, prin participarea a mii de iubitori de cai sau simpli amatori de o serbare câmpenească. Printre crescătorii din alte județe, care au venit sâmbătă la Marginea, la o rulotă cu cai i-am întâlnit pe Ștefan Pandole, din Râșnov și pe Ioan Olaru, din Întorsura Buzăului. Ambii au spus că au câte 5 cai semigrei acasă, pentru muncă și agrement, dar au venit fără ei, doar pentru bucuria spectacolului . „De la ediția a III-am am venit aici mereu, acum doi ani am și câștigat locul II. De dragul cailor vin”, a spus Ștefan. „Merg la toate concursurile de cai din țară. Nu puteam să-l ratez pe cel de la Marginea”, a afirmat Ioan.
Harnașamentele se confecționează acum cu piele de import, după ce toate tăbăcăriile din România au fost închise
Târgul a fost și un bun prilej de vânzare a accesoriilor necesare proprietarilor de cai, de la harnașamente până la potcoave, precum și pentru comercianții de preparate din carne la grătar și cei de bere. Ovidiu Crăciun, din Bilca, împreună cu fiul său, au venit cu hamuri, chimire, curele și alte produse de marochinărie. De 38 de ani confecționează harnașamente și merge la toate târgurile de profil din țară, dar cum pielea de vacă tăbăcită se găsește tot mai greu, a ajuns să facă hamuri din piele din import. „Pielea trebuie să fie bună, curățată bine. În România s-au închis toate tăbăcăriile, noi mai achiziționăm din Italia”, a spus Ovidiu. În funcție de calitatea pielii și de finețea lucrăturii, un ham a cărui confecționare durează aproximativ o săptămână costă între 1.000 și 2.500 de lei, în timp ce un ornament cu canafi din piele costă 100 de lei.
Aproape de taraba lui Ovidiu este cea a lui Simion Borodi, din Bistrița. El are hamuri și la 800 de lei. Un bici costă de la 30 la 150 de lei, un set de patru potcoave „de vară” este 80 de lei, în timp ce un set de potcoave cu plăcuțe widia (metal dur obținut din carburi de wolfram și titan), „potcoave de iarnă” sau „all season”, cum a glumit Simion, costă 120 de lei.
Numărul mare de participanți la ediția a VI-a a Expo-târgului de cai semigrei de la Marginea, atât în competiție, cât și ca public, l-a determinat pe primarul Lazăr să afirme că „a fost cea mai reușită ediție de până acum”.
Bugetul alocat de Consiliul Local Marginea pentru organizarea acestui eveniment a fost de 23.000 de lei.