Ultima actualizare: ieri, 21:59

Locale

FOTO. Miting de amploare la Bucureşti. Participă mai mulţi sătmăreni

Mai mulţi sătmăreni au pornit astăzi spre Bucureşti pentru a participa la un miting de amploare. Reprezentanţii Sanitas au plecat cu trenul la mitingul programat miercuri 15 iunie în capitală, unde sunt aşteptaţi peste 10.000 de participanţi.

Mitingul pentru susținerea revendicărilor Federației Sanitas va începe la ora 10.00, Piața Enescu, și va continua la ora 12.00, în Piața Victoriei, se precizează într-un comunicat de presă al organizației.

Revendicările Federației SANITAS sunt:

1. Aplicarea corecta și în totalitate a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toate drepturile salariale cuvenite angajatilor din Sănătate și din Asistența socială: creșterea salariilor de bază, aplicarea sporurilor și plata gărzilor la salariul de bază aflat în plată etc.;

2. Asigurarea finanțării voucherelor de vacanță de la bugetul de stat, pentru angajații din Sănătate;

3. Eliminarea din Legea-cadru nr. 153/2017 a plafonului de 30% care limitează acordarea sporurilor, compensațiilor, primelor, indemnizațiilor și a altor drepturi salariale, pentru angajații din Sănătate și Asistență socială;

4. Rediscutarea cu partenerii sociali a obiectivelor asumate de autorități prin PNRR în ceea ce privește buna guvernanță în sectorul public, cel putin cele referitoare la principiile care vor sta la baza reformei sistemului public de salarizare.

Programul protestului SANITAS:

10.00 – 11.00: adunare publică în Piața George Enescu

11.00: deplasarea coloanei de membri SANITAS până în Piața Victoriei

12.00 – 13.00: protest în Piața Victoriei, în fața Guvernului

“În ultimii doi ani, guvernele României au încălcat sistematic Legea salarizării prin blocarea creșterilor salariale. Decizia a lovit în categoriile de angajați cu cele mai mici salarii din sistem: infirmieri, brancardieri, îngrijitori, personal TESA , personal auxiliar, personal tehnic etc. De cel puțin patru ani, aceiași guvernanți alimentează inechitatea generată de calcularea sporurilor în sistemul de sanatate și în cel de asistență socială. Majoritatea categoriilor profesionale au sporul pentru condiții de muncă aplicat la salariul din 2018. Același mod de calcul se aplica și pentru celelalte tipuri de sporuri – cel pentru munca de noapte, pentru munca în zilele de sâmbătă, duminică și în sărbătorile legale, precum și pentru plata garzilor. Este o încălcare gravă a principiilor de drept al muncii. Dacă ai un salariu de bază în plată, toate celelalte drepturi salariale trebuie să se raporteze la el! Nu cerem nimic în plus față de ce prevede legea! Vrem ca oamenilor pe care îi reprezentăm să Ii se recunoască valoarea muncii și să fie tratați corect și echitabil din punct de vedere salariaf’, a declarat Leonard Bărăscu, președintele Federației SANITAS.

9 comentarii

  1. Altu Răspunde

    Sărăcuții de ei,merg la proteste. Ei cu salariile minime pe economie. Auzi la ei, vouchere de vacanță obligatoriu,dar privatul care vi le finanțează ce primești,p..a în brațe. Angajatorul lor, adică statul, să fie patron nu un intermediar care colectează banii de la cei care muncesc,cei din privat, și împarte cu generozitate la cerșetorii bugetari. Că, dacă ar fi plătiți după realizări cei din sănătate doar un parteneriat cu pompele funebre îi salvează din faliment. La ăia furnizează destui clienți.

  2. Bogdan Dumitras Răspunde

    Cozma participa? Sau el a ieftinit deja benzina acum 100 de zile?

  3. Valahu Răspunde

    Mama cata nesimtire la spagari!

  4. abc Răspunde

    Am urmărit puțin emisiunea de la nu mai știu care teve cu demonstranții care sosesc. O doamnă (și nu doctor!!!!) de la ceva spital din București a fost întrebată cât câștigă. A zis că 4500 lei pe lună și nu îi ajunge. Să nu mă credeți că o invidiez că dacă are treabă și trebuie făcută, dacă face chiar ce trebuie eu sincer nu aș face. Nu am stomac de așa ceva. Dar sunt sigur că nici ea nu ar face ce fac eu! 110% Dar hai să întrebăm pe restul care nu au poate nici jumate din cât are dânsa! Ei cum se descurcă oare? Ei de ce nu demonstrează? Ceva solidaritate socială nu s-ar putea totuși? Doi ani jumate toată țara a dansat cum ați cântat voi până să ne băgați apropape complet în faliment! Hoooo, mai opriți-vă odată! Că trăim teoretic în aceeași țară! Dar văd că unii trăiesc într-o realitate paralelă.

  5. abc Răspunde

    Și încă un lucru ce am remarcat! Unul nu țipă că vor spitale regionale ori spitalul ăla de aproape un deceniu promis pentru marii arși!!!!

  6. Fanica Răspunde

    Infirmierii si asistentele nici mana nu pune pe tine inainte sa dai spaguta de 30-50 ron in fiecare data cand vine la tine …….zilnic 3-4 ori

    Nu vă este destul salariul și spaga care o luați zilnic zi de zi ?
    Ametala sa va manance pe toti, jigodii ce sunteti !!!!!!!!!!!!!!

    • 🤔🤔🤔 Răspunde

      … deja demult afirmația că “vezi că te tratez conform protocolului, nimic mai mult” intră la categoria care aduce atingere integrității corporale similară cu amenințarea cu moartea. Deci protocolul să vă halească!!! Tare ați luat-o pe arătură specialilor că nu mai știți unde este limita!

  7. misi Răspunde

    Asta e salariul, plus sporuri, depinde de sectie.
    Ajunge la 55 sau 75%. La sectii cu covid aveai sporul de 2500 / luna. Daca ai lucrat la alta sectie si dupa test a iesit pozitiv , primeai in plus 300 lei/ zi. Lipsesc banii aia primiti degeaba. De doctori nu mai vorbim, ce salarii si poruri au. Salar de 10 000- 20 000 lei. La particulari ciuciu banana !!!!!

    • abc Răspunde

      Se știe prea bine din experiențele anterioare că măririle de salarii nu aduc automat după sine creșterea calității actului medical. Și în cazul bujetarilor de la județe și primării când li s-au dublat acum vrei 4-5 ani lefurile toate au rămas la fel dacă nu cumva au involuat în unele cazuri. Sac fără fund mai ales dacă nu sunt pretenții de muncă de calitate. Mai important e cine și cât de prompt lipește afișele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.