Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

Lideri de tineret din Satu Mare în proiectul “SEA – Social Entrepreneurship in Action” din Alpette, Italia

În perioada 4-10 iunie a avut loc Mobilitatea internațională de tineret “Antreprenoriat social în acțiune în Alpette, Italia, în cadrul proiectului SEA – Social Entrepreneurship in Action printr-un parteneriat transnațional format din 9 organizații non-guvernamentale din 11 țări (Italia, România, Letonia, Grecia, Irlanda, Marea Britanie, Croația, Ungaria, Portugalia, Bulgaria și Cipru). Proiectul a reunit 27 de tineri, printre care și România, reprezentată de Asociația Culturală DACIDAVA din Satu Mare, prin Cezara Darie (coordonator de proiect și lider de grup), și Oana Boroș, formator.

Organizația gazdă a evenimentului și liderul de proiect a fost Madiba Societa Cooperativa Sociale din Italia. Scopul proiectului a fost să creeze conștientizare cu privire la economia socială, să clarifice și să promoveze conceptul de antreprenoriat social și să aprofundeze înțelegerea participanților asupra modului în care acesta poate promova incluziunea sociala, prin inovare socială și metode de educație non-formală ca modalitate de a încuraja și a permite tinerilor să își dezvolte abilitățile lor antreprenoriale. Mai mult, SEA servește acum ca o platformă pentru dezvoltarea unei rețele de practicieni care lucrează folosind inovarea socială.

Programul a inclus sesiuni despre: principiile cheie ale antreprenoriatului social și beneficiile acestuia; importanța și punctele forte ale parteneriatelor internaționale durabile; sfaturi și idei despre cum să îmbunătățim managementul unui proiect, precum și cum să-i motivăm pe tineri să creeze schimbare la nivel local și internațional.

Pe parcursul cursului m-am familiarizat cu conceptul de antreprenoriat social și am înțeles mai bine influența sa directă asupra tinerilor și mi-am dezvoltat abilitățile și competențele antreprenoriale esențiale bazate pe cadrul de studiu EntreComp. Scopul antreprenoriatului social este soluționarea unor probleme sociale și creșterea gradului de ocupare a persoanelor aparținând grupurilor defavorizate. Antreprenoriatul social contribuie la creșterea incluziunii sociale, crearea de locuri de muncă, implicarea persoanelor aparținând grupurilor defavorizate în activități economice și facilitarea accesului acestora la resursele și serviciile sociale. “, ne-a relatat Oana Boroș.

Împreună cu liderii de grup și lucrătorii de tineret din țările participante, am reușit cu succes să învățăm unii de la ceilalți, să ne dezvoltăm și îmbunătățim competențele de antreprenoriat social, să îi motivăm pe liderii în devenire și să contribuim la creșterea nivelului de încredere și a dorinței de dezvoltare personală a celor cu care am interacționat. Dorim să atragem atenția și să aducem în discuție importanța întreprinderilor sociale în comunitățile din care facem parte atât la nivelul statelor, cât și la nivelul tinerilor. Calitatea antreprenorială se bazează pe creativitate. Nu numai că antreprenorii au o idee pe care trebuie să o pună în aplicare, ci știu și cum să o implementeze și sunt realiști în viziunea implementării acesteia“, ne-a împărtășit Cezara Darie, coordonatorul de proiect din partea României.

Erasmus+ este programul Uniunii Europene în domeniile educație, formare profesională, tineret și sport pentru perioada 2021-2027; acesta oferă oportunități de mobilitate și cooperare pentru toți actorii implicați activ în domeniile menționate, fie ca persoane sau ca instituții/organizații. Programul este un instrument-cheie care sprijină îndeplinirea obiectiveleor stabilite la nivel european prin Spațiul european al educației, Planul de acțiune pentru educația digitală (2021-2027), Strategia UE pentru tineret, Agenda pentru competențe în Europa și Planul de lucru al Uniunii Europene pentru sport.

Bugetul total pentru perioada 2021-2027 este de 26 de miliarde de Euro, aproape dublu față de perioada precedentă, 2014-2020. 70% din buget va sprijini oportunitățile de mobilitate, iar 30% va fi investit în proiecte de cooperare și în activități de elaborare a politicilor.

Bugetul României în 2021 a fost de aproximativ 90 de milioane de Euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.