Apariția și dezvoltarea continuă a platformelor de online dating influențează enorm felul în care oamenii se cunosc, comunică și trec de la stadiul de întâlniri la întemeierea unei relații.
Kaspersky a efectuat recent un studiu la care au luat parte 18.000 de oameni din 27 de țări. Obiectivul principal a fost să înțeleagă cât de mult au schimbat platformele de dating principiile comunicării pe internet și cât de populare sunt acestea în general.
Rezultatele dezvăluie următoarele aspecte:
- 84% au afirmat că au folosit cel puțin o dată în viață site-urile și aplicațiile de dating
- 37% le folosesc la momentul de față
- 54% au spus că aceste platforme simplifică întâlnirile din ziua de azi
- 33% folosesc aplicațiile de dating ca să-și facă prieteni noi, nu neapărat relații
- 48% vor să-și întâlnească potențiala pereche
- 72% sunt de părere că e necesar să vorbești cu cealaltă persoană la telefon sau prin video chat înainte de a vă întâlni în carne și oase pentru a-ți forma o părere mai completă
E interesant și faptul că pandemia de Covid-19 și-a lăsat amprenta pe lumea de online dating. Din ce în ce mai multe persoane acceptă să se întâlnească cu cineva doar dacă s-au vaccinat împotriva virusului. Multe aplicații și site-uri de întâlniri iau asta în considerare și afișează insigne speciale pe profilurile utilizatorilor vaccinați. Nu doar atât, ci și încurajează vaccinarea oferind extraopțiuni gratis acestora.
De ce suntem atât de avizi de site-urile de dating? Chiar ne ajută să ne găsim perechea? Din rezultatele studiului de mai sus reiese că 64% dintre participanți au încredere în abilitățile algoritmului de căutare și se așteaptă să primească recomandări interesante în funcție de preferințele lor. În același timp, 39% consideră că acești algoritmi nu au nicio latură umană, ci mai degrabă ne răpesc libertatea de alegere și ar trebui evitați. Ne putem baza cu adevărat pe algoritmi sau ne amăgim singuri? Hai să vedem!
Cum funcționează algoritmii de căutare de pe site-uri și aplicații de dating
Dezvoltatorii de aplicații de întâlniri vor ca acestea să ofere servicii unice și folosesc mai multe metode pentru a reuși asta, de la un design aparte până la tehnologii proprii și algoritmi exclusivi.
Mai jos vei găsi exemple clare ale principiilor de operare ale acestor algoritmi.
Tinder și aplicațiile asemănătoare — simplitatea, cheia succesului
Algoritmul de pe Tinder este destul de simplu și se bazează pe like-uri reciproce și geo locația utilizatorilor. Aplicația îți arată poze cu diferite persoane din apropiere iar tu glisezi la stânga sau la dreapta după cum îți place. Dacă like-ul este comun atunci aplicația vă dă posibilitatea să vorbiți pe chat.
Această simplitate și conveniență au transformat Tinder în una dintre cele mai populare aplicații de dating din lume. Deși algoritmul este clar și funcționează bine, ești totuși pregătit(ă) să te limitezi la căutarea dintr-o singură locație? De ce să nu cauți dragostea adevărată și în alte locuri? Oferă-ți mai multe libertate și nu le lăsa limitat(ă) pe mână platformelor precum Tinder.
OkCupid — psihologie și matematică
Dezvoltatorii OkCupid s-au axat pe o metodă mai complexă de algoritmi de potrivire ce are la bază principii de matematică. La început, utilizatorii aveau de răspuns la 350 de întrebări pentru ca sistemul să le găsească cele mai bune potriviri dar apoi numărul a fost redus la 150.
Această metodă este într-adevăr de lăudat iar din punct de vedere științific, OkCupid funcționează foarte bine. Cât despre latura umană, nu toată lumea are chef să răspundă la 150 de întrebări și mulți oameni se plictisesc și dau răspunsuri la nimereală. Ca urmare, algoritmii nu funcționează perfect. Dacă nu vrei să stai prea mult pe online dating, OkCupid și principiile sale de potrivire nu sunt varianta recomandată pentru tine.
Hinge — știința din spatele întâlnirilor
Hinge folosește algoritmul unic Gale-Shapley dezvoltat în anul 1962, câștigător al premiului Nobel. În mare, acesta are la bază principiul că un număr egal de bărbați și femei, oricare ar fi el, rezultă în găsirea persoanei potrivite pentru fiecare. Algoritmul are multe alte nuanțe și te sfătuim să le studiezi pentru a învăța totul despre el.
Faptul că Hinge folosește un algoritm demn de premiul Nobel nu garantează totuși succesul absolut, mai ales că acesta a fost dezvoltat cu foarte mult înainte de aplicațiile și site-urile de dating din ziua de azi. Tu decizi dacă vrei să te bazezi pe el.
Care sunt opțiunile celor care nu vor să se lase pe mâna algoritmilor robotici?
Bineînțeles că de multe ori algoritmii aplicațiilor de dating funcționează foarte bine. Mai mult, aceștia s-au dezvoltat rapid în ultimii ani. Ești totuși dispus(ă) să te lași 100% pe mâna unor algoritmi? La urma urmei, ei te privează de libertatea de alerege. Poate motivul pentru care nu îți găsești niciodată perechea pe aplicațiile de dating este din cauza răspunsului la o întrebare sau razei de căutare de 5 km — dacă jumătatea ta se află la 7 km distanță?
Câteodată este mai bine să abandonăm complet algoritmii și să ne lăsăm pe mâna sorții iar formatul de video chat unde putem comunica aleator cu persoane necunoscute ne vine în ajutor. Exemple clare — video chat-uri precum Chatroulette, Omegle, Videochat Romania, OmeTV și altele.
Un lucru important — aproape toate platformele de video chat din ziua de azi oferă câteva filtre de căutare, cum ar fi după sex, locație, hobby-uri și interese, limbă, etc. Acestea sunt însă doar filtre pe care le controlează utilizatorul, și nu algoritmi de operare pe care majoritate persoanelor nu-i înțeleg. Mai mult, dacă nu vrei să folosești niciun filtru te poți lăsa 100% pe mâna sorții.
Pe scurt: ce să așteptăm de la algoritmii de dating și dezvoltarea acestora în viitor
E foarte greu de prezis trendurile viitoare din industria dating-ului, mai ales că oamenii sunt acum foarte interesați de metaverse și asta poate influența sever viitorul.
În orice caz, suntem convinși că algoritmii de căutare a partenerilor vor continua să se dezvolte și să se îmbunătățească. Pe de-o parte este un lucru pozitiv deoarece asta te va ajuta să-ți găsești potriviri mai repede. Pe de altă parte, va continua să te priveze de libertatea de a alege sigur(ă) pe cineva. Probabil că într-o zi oamenii se vor sătura să accepte ca un program să le decidă soarta și vor vrea mai mult control.
Noi te sfătuim să nu te lași pe mâna acestor algoritmi și să lași și sorta să-și joace rolul. Pentru a cunoaște persoane noi în mod aleator ai nevoie de video chat, o super alternativă la aplicațiile de dating, unde tu decizi cu cine și despre ce vorbești, precum și dacă vrei să întâlnești acele persoane în carne și oase. N-ai nimic de pierdut dacă încerci, suntem singuri că o să-ți placă!
Siteurile de matrimoniale sunt niste vrajeli pentru copii. Mai ales Tinder. 98% din femei nu raspund la mesaje. Si alea cu care te potrivesti is gaini batrane :)))))
Așa cum vor fi tot timpul din ăia care cred în horoscop sau în vrăjitoare cam așa vor fi și amatori de așa ceva. Degeaba explici că răcești gura degeaba.
Cum a spus cineva mai în glumă mai în serios inteligența umană pe Pământ este constantă. Și cum populația tot crește îți dai seama ce se întâmplă. Adică inteligența disponibilă pe cap de locuitor scade tot timpul.🤔😱🤪😪🤫😨🥴
nu-ti raspund tie ca esti un lache
@X ……Si ma-ta te-o adoptat…..ca tatatau o fo poponar si nu i s-o sculat