Ultima actualizare: azi, 12:26

Locale

Ambrozia dă din nou bătăi de cap. Prefectul a băgat în ședință comisiile care nu și-au făcut treaba

Prefectul Radu Roca a convocat azi, 19 iulie 2022, o ședință cu factorii implicați în acțiunile de combatere și stârpire a buruienii ambrozia pe teritoriul județului Satu Mare.

Au participat la această întâlnire reprezentanții Direcției Agricole Județene, Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu și ai Direcției de Sănătate Publică, cei care fac parte din Comisiile mixte de control a respectării obligațiilor de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia la nivelul județului Satu Mare.

Prefectul Radu Roca s-a arătat nemulțumit de modul de implicare a instituțiilor nominalizate în aceste comisii precum și a unor primării din județ. Acesta a analizat stadiul activităților care ar fi trebuit realizate și finalizate  până acum, la nivelul autorităților locale.

De asemenea, prefectul Radu Roca a amintit că, din păcate, doar o parte dintre primăriile din județ au transmis stadiul activităților realizate către comisiile mixte de control. Acesta a decis ca în cursul zilei de azi să fie solicitate următoarele date:

  • centralizatoarele terenurilor pe care se regăsește buruiana ambrozia – actualizate;
  • amplasamentele acestora și  numărul de somații transmise deținătorilor terenurilor infestate cu buruiana ambrozia;
  • situația privind verificările efectuate;
  • numărul de amplasamente de pe care a fost distrusă buruiana ambrozia și numărul de avertismente transmise de la fiecare primărie.

,,Deoarece potențialul alergogen al ambroziei este foarte mare și poate afecta o mare parte din populație, este responsabilitatea fiecărui deținător de teren să o combată. Verificarea și identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a unităților administrativ teritoriale se efectuează de către autoritățile administrației publice locale, prin agenții agricoli angajați sau persoanele din cadrul acestora, desemnate prin dispoziție a primarului,” a transmis prefectul Radu Roca.

Important de reținut: deținătorii terenurilor pe care se semnalează apariția ambroziei vor fi somați privind obligația să aplice metode de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia și în cazul în care nu iau măsurile specifice de combatere vor fi sancționați cu „AVERTISMENT”.

Pentru nerespectarea somației/avertismentului primit, este posibilă aplicarea unor amenzi contravenționale în cuantum de la 1.000 la 5.000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 10.000 la 20.000 lei în cazul persoanelor juridice.

 


Sursa: Instituția Prefectului Satu Mare

3 comentarii

  1. ecologist resemnat Răspunde

    Spuneți asta de parcă ar interesa pe cineva din poze acțiunea. Că doar ei nu sunt alergici. E doar o altă acțiune cu inițiativa pornită de sus și trebuie bifat frumos. Că are ori ba efect asupra ambroziei nu mai contează. Fiecare va face frumos un raport la forul tutelar superior și șluspass! Că vorba aia morții se îngroapă cu pământ iar vii cu hârtie! Multă hârtie, cât mai multă! Asta ca să ne autojustificăm.😱😱😱😲😲😲🥴🥴😭😭

  2. Lili Răspunde

    Sedinta este “pedeapsa” celor care nu isi fac treaba?
    Bla, bla, bla ..

  3. ecologist resemnat Răspunde

    @Lili. Ce crezi tu? Nici nu știi ce te poți relaxa pe acolo în sala climatizată!? Pe căldurile astea e tocmai binevenită! Unii sunt deja profesioniști în a mima interesul.😱😲😤

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.