Ultima actualizare: azi, 14:14

Locale

Cum se alăptează corect bebelușul la sân?

Dacă eşti pe cale să devii mamă, este bine să ştii că laptele matern reprezintă cel mai important dar pe care îl poţi face micuţului tău, imediat după naştere. Cu cât îţi vei pune mai repede bebeluşul la sân, cu atât vă veţi bucura amândoi de o experiență unică, de conexiunea ce se creează și veți trăi senzațiile intense, ce cu greu pot fi descrise în cuvinte, oferite de procesul de alăptare.

De ce să alegi să îți alăptezi bebelușul?

Alăptarea reprezintă cel mai firesc şi natural  proces din lume. Alegând să îţi alăptezi bebeluşul,  îi asiguri acestuia o  sursă de hrană extrem de importantă. Laptele matern şi procesul de alăptare îl vor ajuta să se dezvolte echilibrat din punct de vedere fizic şi psihic. Laptele matern este cea mai sigură şi bogată sursă de nutrienţi necesară creşterii şi dezvoltării unui bebeluş. Studiile realizate de specialiștii în nutriție de la institute de cercetare specializate au confirmat faptul că laptele matern are proprietatea de a se adapta nevoilor nutritive ale copilului, fiind diferit în fiecare etapă de creştere.

Procesul de alaptare este unul intim, instinctiv și contribuie la crearea unei legături emoționale puternice între mama și bebelușul nou-născut. Conform specialiștilor mamele care alăptează sunt mai puțin predispuse să dezvolte depresie postnatală. Alaptatul are efecte benefice și asupra dezvoltării bebelușului. În timpul procesului cel mic este îmbrățișat, este foarte aproape de mama, fapt ce îi conferă senzație de protecție.

Beneficiile alăptării

Alăptarea prezintă beneficii atât pentru micuţ, cât şi pentru tine, astfel că este recomandat să alegi această formulă de hrană. Colostrul este primul lapte pe care glandele mamare îl produc imediat după naştere. Colostrul îi va asigura nou-născutului hrana potrivită acestei etape în care sistemul digestiv este încă nematurizat şi are nevoie de protecţie. Acest prim lapte matern oferă celui mic imunitate împotriva virusurilor şi bacteriilor. De asemenea, are rol laxativ, extrem de  important  în stabilizarea activităţii digestive. Colostrul va reduce şansele traversării unui icter prelungit.  Laptele matern  îţi va ajuta nou-născutul să traverseze firesc etapele de creştere, diminuând semnificativ riscul  de manifestare a anumitor contexte medicale, precum infecţiile respiratorii,  dereglarea  digestivă, afecţiunile la nivelul urechiuşelor sau alergiile. Prin alăptare, micuţul tău îşi va dezvolta muşchii faciali şi îşi va micşora deficitul de vitamina A. Alăptarea înseamnă şi echilibru emoţională, pe care îl vei asigura prin contactul fizic dintre tine şi bebeluş.

Cum se realizează o alăptare corectă?

Este foarte important ca mesele de alăptare să se desfăşoare corect, astfel încât atât tu, cât şi micuţul să le parcurgeţi cu plăcere. Pentru ca sânii să producă cantitatea de lapte necesară şi pentru ca micuţul să se sature, este recomandat ca acesta să sugă cu uşurinţă. Pentru un supt corect, este necesar să cunoști pozițiile de alăptare. Doar corect poziţionat, bebeluşul va putea prinde mamelonul în mod natural şi firesc, astfel încât să sugă bine şi să se stimuleze producerea laptelui. Este bine ca tu să te informezi temeinic, și ulterior, să adopţi cele mai bune pozitii de alaptat pentru micuţul tău.

Poziţia leagănului

Pentru această poziţie este necesar ca tu să stai pe un fotoliu sau balansoar, astfel încât braţul tău să fie sprijinit. Îţi va fi de folos o pernă pusă pe genunchi, poziţionând micuţul la nivelul sânilor. Capul copilului va fi aşezat în încheietura cotului tău, cu faţa către sân, suptul producându-se într-o poziţie foarte comodă.

Poziţia leagănului încrucişat

Pentru această poziţie de supt, vei sta tot pe un scaun sau un fotoliu, însă vei susţine bebeluşul cu mâna opusă sânului. Picioruşele lui vor fi la încheietura braţului tău, iar cu palma îi vei susţine capul. Perna de sprijin pentru corpul micuţului va fi de mare ajutor.

Poziţia sub braţ

Dacă ai născut prin operaţia de cezariană, această poziţie îţi va fi de ajutor. Tu vei sta în șezut, poziţionând copilul astfel încât picioruşele să fie la nivelul şoldului tău. Îi vei susţine căpuşorul cu palma, întregul corp fiind-i sprijinit pe o pernuţă.

Poziţia culcat

Această poziţie de alăptat este foarte comodă, în special pentru mesele de noapte. Vei pune bebeluşul pe pat, te vei întinde lângă el şi îi vei asigura un supt corect şi confortabil. Şi în această poziţie o pernă de supt va fi de folos, în special în primele luni.

2 comentarii

  1. alegător sictirit Răspunde

    Așteptăm părerea avizată a lui Cozma. Și neapărat al lui Panait.😱🤔😲🥴🤯

  2. H&R Răspunde

    Eu propun sa intrebati WHO-ul, nu cumva sa alaptati gresit. Ca in ultimii 5-8000 de ani alaptarea a fost efectuata gresit.
    Taiati o franja mica pe masca bebelusului, ca altfel nu o sa ajunga laptele in gura micutului, si moare de COVID.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.