Statuia vivantă din centrul orașului Satu Mare! O statuie vivantă făcea senzație pe străzile din municipiul Satu Mare, cu puțin timp în urmă. Preț de câteva ore, trecătorii, indiferent de vârstă, au fost fascinați de mișcările și alura statuii vivante. Pentru a înțelege cel mai bine ce necesită și ce reprezintă o statuie vivantă am discutat cu Anette Marka, tânăra ce s-a aflat în spatele „măștii” acestei statui.
Anette a absolvit facultatea de Teatru și Film, domeniu artele spectacolului- actorie, din Cluj Napoca. (2016-2019). Acum este actriță-colaboratoare la Teatrul de artă din Deva și la Teatrul de Nord din Satu Mare. A urmat multe workshop-uri legate de mișcare, teatru, voce, atât în anii facultății, cât și după terminarea ei, fapt ce a ajutat-o să se transforme acum atât de natural într-o statuie vivantă.
O statuie vivantă este o formă de artă urbană, mai precis artă stradală, care datează din perioada Renașterii. Dacă vă simțiți fascinați de prestația actorilor, înseamnă că reușiți să simțiți artă stradală, deoarece e uimitor faptul că prin niciun cuvânt și nicio mișcare să transmită atâta emoție. Această artă ad-hoc a reușit de fiecare dată să copleșească sufletele publicului, care a rămas să admire o statuie vivantă pentru câteva clipe de admirație și fascinație.
“Oamenii încercau să mă facă să râd, dar spre surprinderea mea nu au fost mulți de acest gen acolo. Îmi spuneau „hai mișcă-te” sau, pur și simplu, se băgau în seamă. Dar, oarecum, e și de înțeles pentru că, probabil, pentru ei era o chestie nemaiîntâlnită și interacționau și ei în felul lor cu statuia”, a spus Anette Marka.
În spatele unei astfel de prestații sunt adunate ore în șir de repetiție și de antrenare a echilibrului fizic. Actorii petrec timp pentru a-și constitui un machiaj impresionant, iar costumele devin o extensie a corpului. În orice caz, muncă depusă pentru a reprezenta o statuie vivantă este obositoare și copleșitoare pentru a ajunge la iluzia staticului.
“Nu există un anumit interval de timp, eu mi-am propus să stau 2 ore, dar a depins foarte mult. De exemplu, în prima zi am stat jumătate de oră și am simțit nevoia să iau o pauză. După prima, după a două zi am reușit să ajustez toate lucrurile și am reușit să stau mai mult”, a a explicat Anette Marka.