Ultima actualizare: azi, 16:16
Locale

Magyar Lóránd: Trebuie făcut un raport oficial cu privire la pagubele cauzate de secetă

Fermierii se confruntă cu mari probleme din cauza secetei din județul Satu Mare, un fenomen pe care culturile îl resimt puternic. Cu excepția unor ploi scurte și slabe, seceta face ravagii în județ de săptămâni întregi, așadar nu este de mirare că agricultorii se roagă pentru ploaie. În multe cazuri, irigarea fie nu este suficientă, fie nu este fezabilă. Agricultorii se tem că, deși au muncit și au îngrijit cu migală plantațiile, nu vor avea prea multe beneficii. Plantațiile de porumb, floarea-soarelui și soia sunt cele mai afectate.

Nu este pentru prima dată când județul Satu Mare este lovit de secetă, dar foarte puțini își amintesc de o secetă similară. Amploarea secetei este subliniată și de faptul că apa râului Someș este la un nivel scăzut record, iar lacul din Moftin este practic secat.

În aceste condiții, agricultorii ar salva ceea ce s-ar mai putea salva pentru a minimiza daunele, deși este imposibil să recupereze o mare parte din energia și banii investiți. În disperare de cauză, mai mulți fermieri din Satu Mare au apelat la deputatul Magyar Lóránd, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaților.

 „Primesc o mulțime de solicitări cu privire la problemele cu care agricutorii se confruntă din cauza secetei. O soluție viabilă ar fi declararea oficială a județului Satu Mare ca zonă afectată de secetă, după care agricultorii ar putea primi despăgubiri. Condiția este ca 30 la sută din suprafața cultivată de agricultorii din județ să fie declarată afectată de secetă, dar pe parcele mari de teren s-a început deja recoltarea orzului sau a grâului”, a adăugat Magyar Lóránd.

Cu toate acestea, potrivit deputatului, agricultorii trebuie să raporteze la primării, oficial, pagubele cauzate de secetă. Nu există un formular special pentru acest lucru, toată lumea trebuie să declare în scris daune provocate de secetă culturilor. Primarii vor transmite documentele către Prefectură, iar serviciilor de urgență va analiza rapoartele.

Poate mulți vor considera că nimic nu se va rezolva prin această metodă, este important să se știe că oricine va depune raportul va primi subvenția agricolă pe suprafață în același mod ca și cum producția ar fi demers în condiții optime – chiar dacă plantațiile s-au uscat. Pe de altă parte, agricultorii sunt, de asemenea, scutiți temporar de taxa forfetară care trebuie plătită lunar autorității fiscale și financiare. Aceasta este, de asemenea, o bună oportunitate de a reduce pierderile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.