Ultima actualizare: azi, 22:15

Locale

Medicii de la Spitalul Județean nu fac avorturi la cerere. Sătmărencele, nevoite să meargă în alt județ

Medicii de la Spitalul Județean nu fac avorturi la cerere, iar astfel sătmărencele sunt nevoite să meargă în alte județe. Accesul la întreruperile de sarcină în sistemul public din România scade de la an la an, arată date obținute de Libertatea de la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Potrivit jurnaliștilor de la Libertatea, Satu Mare este pe lista județelor în care, în 2021, nu a fost făcut niciun avort la cerere în spitalele publice.

În 2021 s-au făcut mai multe avorturi la cerere în sistemul privat decât în cel public, arată date de la INSP. Este prima dată când privatul depășește sistemul public din 2017 încoace, conform statisticii oficiale. În total, au fost efectuate 13.868 de întreruperi de sarcină la cerere în România anul trecut. 38% dintre acestea s-au făcut la public, 62% în sistemul privat. Există medici care refuză să facă avorturi în sistemul public, dar care o fac în cabinetele proprii sau în instituții private, arăta proiectul editorial Jurnalul Decretului anul trecut.

În 11 județe din România nu s-a făcut niciun avort la cerere în spitalele și cabinetele publice în 2021, conform datelor de la INSP. Acestea sunt: Arad, Bacău, Călărași, Iași, Mehedinți, Neamț, Olt, Satu Mare, Sălaj, Vaslui, Vâlcea.

Situația s-a menținut la zero și în primul trimestru din acest an, cu o singură excepție. În Mehedinți s-a făcut 1 avort la cerere în primele trei luni ale anului.

Fenomenul acesta le afectează, în primul rând, pe femeile cu venituri reduse, explică Andrada Cilibiu, de la Centrul Filia, un ONG care luptă pentru drepturile femeilor. „E o piedică foarte mare pentru ele din punct de vedere financiar. Un avort la privat costă mult mai mult decât unul la stat”, adaugă aceasta.

Datele arată că, deși avortul la cerere este legal în România, dacă vârsta sarcinii este mai mică sau egală cu 14 săptămâni, accesul la acest serviciu în sistemul public devine din ce în ce mai dificil.

Sursa: Libertatea

 

 

3 comentarii

  1. Maci Laci Răspunde

    CE SĂ FACI DACĂ LE MĂNÂNCĂ ÎN GAOZ???? EU AS INTERZICE COMPLET AVORTUL ÎN ROMÂNIA IAR CINE ÎL FACE SĂ FIE ACUZAȚI ȘI CONDAMNAȚI PENTRU CRIMĂ ȘI MEDICUL ȘI BENEFICIARA AVORTULUI!!!! “

    • Lili Răspunde

      Si daca este rezultatul unui viol tot asa ai spune daca ar fi nevasta, sora ta etc.??
      Eu cred ca dincolo de moralitate daca avortul la cerere este legal cadrul medical care il refuza sa mearga la alte sectii ca sunt destule sau in afara sistemului public.

  2. hakkate Răspunde

    @Lili, știrea se traduce pe românește așa. Medicii le refuză mai mukt ca sigur intenționat ca să le oblige să meargă la cabinetele lor private unde bineînțeles se execută intervenția contracost! Și câte astfel de cazuri sunt când bolnav fiind ești nevoit să plătești pentru că “nu sunt fonduri”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.