Ultima actualizare: ieri, 20:44

Locale

Restricții la utilizarea apei potabile: Chiar dacă ne pare rău pentru roșii, apa este scumpă

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a anunțat la finalul ședinței de Guvern de miercuri că și alte administraţii locale vor trebui să impună restricţii la utilizarea apei potabile, considerând că este o mare risipă ca cetăţenii să ude grădinile cu apă potabilă, “chiar dacă ne pare rău pentru roşii”.

,,Atenţionările şi apelurile vor veni în continuare, pentru că vor fi administraţii locale care vor trebui să ia măsuri pentru asigurarea apei potabile pentru toţi cetăţenii şi pentru asigurarea apei potabile pe termen mediu şi lung. Restricţiile dispuse pe plan local vin în sprijinul refacerii rezervelor pe timp de noapte sau refacerii rezervelor, în acele perioade în care se aplică restricţiile. Sunt foarte multe localităţi care au sisteme de alimentare cu apă potabilă construite pe un consum normal, fără a consuma apă potabilă pentru alte scopuri: irigare, industriale, bazine de înot, udatul grădinii sau a gazonului. Mai ales în această perioadă trebuie să fim responsabili şi să avem grijă de această resursă”, a spus Barna Tanczos la finalul şedinţei de guvern de miercuri.

Tanczos Barna a precizat că celula de criză de la Guvern se va ocupa de monitorizarea zonelor afectate de secetă şi de luarea de măsuri în localităţile unde se înregistrează deficienţe de alimentare cu apă potabilă.

,,Acolo, restricţiile pot viza domenii de activitate, dar analiza se face de la caz la caz. Nu putem generaliza. În localităţile unde nu există piscine şi nu există cluburi, acolo apa este probabil folosită pentru irigare în grădină. Este la fel de mare risipă şi acolo. Chiar dacă ne pare rău pentru roşiile pe care le-am pus, apa potabilă pentru băut şi pentru nevoile casnice este apă scumpă, apă tratată, trecută prin foarte multe procese de tratare şi filtrare, motiv pentru care trebuie să o folosim pentru ce trebuie”, a subliniat ministrul Mediului.

Sursa: Digi24


CITEȘTE ȘI:

8 comentarii

  1. Tibi Răspunde

    Am ce putin 3 vecini care-si uda gazonul cu apa potabila.
    Ghici unde-i doare de avertizarile ministrului?
    *Hint: ceva cu colo-rectal.
    Valahi.

    • România reală Răspunde

      @Tibi. Singura observație că la nivel de Satu Mare nu cred că sunt deocamdată probleme. De ani de zile era problema că producem mai multă apă decât se comercializează. Fabricile consumatoare de multă apă s-au închis toate. Nu compara Satu Mare cu Viile Satu Mare ori alte comune gen Orașu Nou unde sursa ca atare nu permite prelevarea unui volum suficient din subteran sau de exemplu Negrești-Oaș unde captarea de apă de suprafață sigur nu produce cât trebuie mai ales acum pe secetă. Și mai ales că oșenii acum vin acasă și foarte mulți au piscine. Deci trebuie judecat de la caz la caz și nu mers ca boul cu capul înainte fără discernământ cum se întâmplă de obicei.

  2. Tibi Răspunde

    Nu sunt specialist, dar nivelul precipitatiilor din ultima perioada si cota scazuta a Somesului ma impinge sa cred ca e, totusi, vorba de bun-simt 🙂

  3. Trol UDMR Răspunde

    Și de ce trebuia sa precizezi” valahi”?Uite in contra partida eu o sa spun ca ungurii put ,nu neaparat de la carnea de sub șa ci de la faptul ca nu se spală , sa nu consume apa, ca așa ii sfătuiește udemeristul Maro …E bine așa?Deci unguri…Hai, ii aștept pe ceilalți troli UDMR sa ma lămurească cum sta treaba cu valahii,ungurii și apa dansatorului😃😃😃

  4. România reală Răspunde

    @Tibi, nu intru în detalii dar crede-mă că e practic imposibil să avem astfel de probleme la nivel de municipiu. Rezerva de sub noi este imensă și s-a acumulat în foarte-foarte mulți ani. Seceta e fix vax pentru volumul de apă deja acumulat în subteran în mii și mii de ani și care are o răspândire mare, corpul de apă este imens iar alimentarea se face mai ales din munții din apropiere. Cu aia în schimb sunt și eu de acord că apa potabilă nu e de stropit pentru că potabilizarea costă mult.

    • Tibi Răspunde

      Te cred pe cuvant.
      Deci primul me comentariu nu-si mai are rostul. Merg sa-mi spal masina cu furtunul si sa inund nise galerii de cartita. 🙂

      • România reală Răspunde

        Cred că asta s-a vrut a fi un banc.
        Viteza de circulație pe orizontală în subteran a apei în zonă este de cca. 15 m/zi. Din care componenta pe verticală de infiltrare este infimă. Deci apei de precipitații infiltrate îi ia pe puțin mii de ani până să ajungă la 100 de metri adâncime unde sunt amplasate fiitrele puțurilor de apă de la frontul Mărtinești-Micula. Să spui că din cauza secetei astea de două luni nu avem apă în subteran mi se pare o glumă proastă. Dar da, Viile Satu Mare, Negrești sau alte localități cu alt tip de prelevare de apă (captare de apă de suprafață sau puțuri de mai mică adâncime) pot avea probleme serioase acum. La Negrești a fost show și anul trecut vara că nu era apă.
        Deci spor la stropit și la inundat galerii.🤪😜
        Totuși eu îți recomand să nu prea risipești apa pe așa activități că mai e puțin și metrul cub de apă de la noi va concura cu gramul de aur la bursa de la New York.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.