Ultima actualizare: ieri, 19:05
Locale

Suferința sufletească poate să se manifeste și cu semne fizice

Oamenii în general se decid mai greu să treacă pragul unui psihiatru. Nu doar pentru că se luptă cu vechile credinţe, dar și pentru că deseori ne dăm seama târziu că problemele fizice pot avea cauze sufletești, explică dr. Lavinia Drăgălău, psihiatru specializat pe patologia adulților din cadrul Centrului Medical „Hám János”.

Este destul de trist că în urma pandemiei a crescut semnificativ numărul îmbolnăvirilor psihiatrice. „Distanțarea socială, instabilitatea la locul de muncă, nesiguranța financiară, toate duc la cresterea numărului pacienților care suferă de depresie și atacuri de panică”, a vorbit despre experiențele sale medicul specialist. Totuși, este îmbucurător faptul că oamenii sunt mai deschiși, solicită cu mai multă încredere ajutor.

„Pacientul se plânge de diferite simptome organice, cum ar fi: cefalee, dureri gastrice, palpitații, greață, insomnie, probleme de concentrare. Frecvent, investigațiile medicale relevă faptul că nu are nicio suferință organică, iar atunci se sperie și mai mult. Aceasta se numește somatizare: când simptomele nu relevă și suferințe organice, deși simptomatologia duce cu gândul în această direcție. În asemenea momente trebuie noi să ne ocupăm mai mult de sufletul, de psihicul lui” prezintă cea mai frecventă situație dr. Drăgălău.

Această situație se poate întâlni cu precădere la cei de 30-40 de ani, care, având în vedere vârsta, nu ar trebui să se teamă de apariția unei suferințe organice” explică absolventa Facultății de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, care și-a obținut specializarea tot în orașul de pe Bega, în cadrul Clinicii de Psihiatrie „Eduard Pamfil”.

Specialistul Centrului Medical „Hám János” și al Secției de Psihiatrie Acuți din cadrul Spitalului Județean de Urgența Satu Mare, dr. Drăgălău atrage atenția asupra faptului că anumite cazuri de urgență pot fi tratate doar cu internare, însă în majoritatea covârșitoare a cazurilor se pot obține rezultate frumoase și cu tratament în ambulatoriu: să fie vorba despre depresie, depresie postnatală, probleme de concentrare, chiar și despre demență sau dependență …

„Odată cu creșterea speranței de viață, sunt tot mai mulți pacienți care suferă de demență. Cu un tratament adecvat, început la timp, procesul de degradare a stării cognitive poate fi încetinit, și poate fi întârziată apariția problemelor de atenție si memorie.

În ceea ce privește dependența, în zona noastră sunt specifice problemele cu consumul excesiv de alcool, dar tot mai frecvent întâlnim cazuri legate de consumul de droguri. „În cazuistică am întâlnit persoane dependente de jocurile de noroc, dar pot să apară si cazuri de dependență de telefon sau de jocurile pe calculator. Vorbim despre dependență când aceasta afectează relațiile sociale și cele de muncă. Aceste aspecte patologice sunt observate în primul rând de membrii de familie și de colegii de muncă ai persoanei respective.

„Pentru pacient este foarte dificil să recunoască problemele, să se privească în oglindă și să ajungă la o decizie de a apela la un specialist. Pentru suferințele sale pacientul dorește răspunsuri și soluții, critica directă în general agravează situația. Primul pas este să identificăm cauza suferinței, după care urmează tratamentul medicamentos sau psihoterapeutic. Medici, psihologi și psihiatri – formăm o echipă multidisciplinară, colaborarea noastră poate fi garantul succesului terapeutic”, spune dr. Drăgălău.

Doamna doctor vine și cu un îndemn: „Să ne preocupe mai mult sufletul, să ne ocupăm de noi înșine! Să nu ne pierdem identitatea, să ne facem timp să ne ocupăm de ceea ce ne place, ce ne provoacă bucurii”.
Din păcate, din cauza pandemiei s-a redus mult gradul de socializare, cu precădere în rândul tinerilor, pentru care mediile on-line sunt mult mai atractive, aspect la care trebuie să fim foarte atenți.

Dr. Lavinia Drăgălău poate fi găsită la noua și modernă clinică Hám János din Satu Mare, dotată cu aparatură de ultimă generație, situată pe strada Ștefan cel Mare nr. 13 (intrare de pe strada Ceahlăului). Programările se pot face personal la sediul clinicii, ori la numărul de telefon 0361.733.018.