Ultima actualizare: azi, 16:36

Locale

Fotograful care a surprins inundațiile și Revoluția, omagiat la 80 de ani

În organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, cunoscutul fotograf sătmărean, Gheorghe Iancu a fost sărbătorit cu prilejul împlinirii vârstei de 80 de ani.

Cu acest prilej, celui sărbătorit i s-a înmânat o Diplomă de Excelență din partea C.J.C.P.C.T., pentru contribuția esențială adusă la dezvoltarea spiritualității sătmărene, și s-a lansat albumul fotografic: „Satu Mare – fotografia unei lumi deschise” de Gheorghe Iancu.

Au luat cuvântul: Robert Laszlo – manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Felician Pop – președintele Asociației Scriitorilor de Nord Vest, scriitorul – Mihai Sas, jurnalistul Ioan Anițaș și Ludovic Gyure – fostul director a Casei de Cultură a Sindicatelor Satu Mare. Momentele artistice au fost susținute de către: Georgeta Govor și Adrian Lupescu.

Gheorghe Iancu s-a născut la 23 august 1942, în localitatea Necopoi, comuna Homoroade. Și-a descoperit pasiunea pentru fotografie la vârsta de 17 ani. Primul aparat de fotografiat și l-a cumpărat din Satu Mare și a fost un Smena II, care putea fotografia 36 de imagini. Inundațiile din 14 mai 1970, care au devastat orașul, au fost surprinse în aproximativ 400 de instantanee, multe dintre ele publicate în albumul „Epopeea pe Somes”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.