Ultima actualizare: azi, 15:17

Locale

Ziarul tipărit Friss Ujsag dispare. Unii jurnalişti trec pe online, alţii sunt concediaţi

Ziarul tipărit Friss Ujsag, aflat sub patronajul senatorului UDMR Turos Lorand, dispare începând cu 1 septembrie. Decizia a fost luată luni, iar unii oameni au fost informaţi că de miercuri nu vor mai avea loc de muncă, potrivit Transtelex.

Ultimul număr al ziarului tipărit va apărea miercuri 31 august, după care ştirile vor apărea doar în versiunea online a acestei publicaţii. Vestea i-a şocat pe mulţi angajaţi care s-au trezit peste noapte fără locuri de muncă.

Potrivit sursei citate, în ultima perioadă au fost mai multe probleme, dar cheltuielile cu hârtia şi de tipărire au crescut foarte mult şi ar mai urma să crească cu circa 20%. În plus, tipografia din Debrecen unde era tipărit ziarul se va închide tot din 1 septembrie. De asemenea, de la apariţia presei online tirajul ar fi scăzut la jumătate, la circa 4.000 de bucăţi pe zi. Astfel, patronajul a luat decizia de a închide ediţia print.

În aceste condiţii, nu este foarte clar ce se va întâmpla cu toţi angajaţii. Unii jurnalişti îşi vor continua munca la ediţia online, iar alţii, de care nu va mai fi nevoie, vor fi concediaţi.

Comunitatea maghiară din judeţ a avut ziar tipărit încă din 1968, iar după anii 2000 s-au schimbat mai mulţi proprietari.

17 comentarii

  1. 💩💩💩💩💩 Răspunde

    Greu fără fondurile “culturale” acordate de Viktor Orbán

    • Gogu Răspunde

      Nu are nici o legatura, oamenii mai in varsta nu au bani de ziare….. Tinerii nu vor stirile de ieri…
      Online e rapid, si pt cititor, gratis….. Mai tre sa dai la o parte, reclamele…

  2. Valahu Răspunde

    Pot s-a dispara toate ziarele satmarene ,paguba in ciuperci .

  3. Ghiuri Răspunde

    Nu știu de ce te bucuri pentru că așa e și la ziarele românești numai la altă scară. Bătrânii care sunt obișnuiți să citească un ziar în formă fizică, tipărită se împuținează, mor nu că nu ar avea bani de ziar (dealtfel și asta foarte plauzibil) asta ce zice @Gogu. Deci scade numărul care fac abonament la ziar. Asta pe lângă faptul că mulți nici nu mai citesc ziare, mai ales tineretul. Nu mă crezi, numai uită-te câți tineri votează.
    Plus există o boală la ziariștii maghiari, cel puțin la noi în județ. De pe timpul lui Ceașcă aveau obiceiul de a prelua știri din ziarele locale românești și le traduceau. Drept urmare apar articole tot timpul întârziate. Mai puțin acele “vizite de lucru” cum e acum cu cei trei miniștri UDMR la Satu Mare. Că atunci nu ai tu grijă că sunt prompți! Iar oamenii sunt sătuli de astea!
    Sau reluăm obiceiul de pe timpul lui Ceașcă că citim ultima pagină cu sportul eventual ne uităm cine a mai murit? Că atunci iese scump “afacerea”!

    • Unu' Răspunde

      Doar un om fără cultură se poate bucura de necazul altora!

      • c-block Răspunde

        Aici îți dau dreptate. Și niciodată nu știi ce îi rezervă viitorul. Așa că nu vă bucurați că știrea asta nu e ceva în ordine. Ca să nu mai povestesc că știu de bătrânei de la țară care au abonament achitat până la sfârșitul anului! Cum erau ei învățați. Parcă și văd pe moșul sau baba de 70 și de ani cum butonează pe android. Cum rămâne cu ziarul plătit în avans pe 4 luni
        În paranteză să nu cumva să credeți că ziarele românești ar sta ceva mai bine. Aici capacul cred că a fost pus de faptul că s-au trezit fără tipografie, că și aia se închide brusc din data de 5. Iar variantele probabil erau și mai scumpe.

    • Geci de turos, alchoolistul Răspunde

      Si ptr asta Cozma e de vina.
      Rákos geci Turos, alkesz ami vagy.
      Veled jártam egy iskolába 1998 ban.
      Szopadék ami vagy

  4. Observator Răspunde

    Atunci cum ramane cu numarul…. MARE de maghiari din judet si oras ? Gata cu fondurile ? Si sa nu-mi ziceti ca toti sunt in on-line , ca nu cred ! Aici ….miroase a altceva ; sa vedem cine ghiceste ?

  5. Iapa Răspunde

    Sa dispara de tot. Nu avem nevoie de ziare in liba cailor.

    • Peda Gogu Repetent Răspunde

      Pentru limba română la tine pe ce buton se tastează? Sau ești le autocorectare și merge automat? Că vezi că ai ceva lipsuri serioase rău de tăt!😱😱💩💩🤮

      • Peda Gogu Repetent Răspunde

        Am doua poze pe glinda din baie: gabor si orban. seara inainte de culcare ma dau cu crema pe mana si ma uit la pozele celor doi.

        • Peda Gogu Repetent Răspunde

          Nicidecum. Nu-l suport pe niciunul. Sau zici că @Iapa ce a debitat acolo a scris corect? Că atunci e bai și cu senzorii tăi. Că de ești mândru român măcar nu-ți măcelări propria limba maternă. Că de mori de grija altora e fix problema ta. Înțelegi copil prost? Sau să desenez?🤔😱😲💩

  6. 007 Răspunde

    Cand spuneam mai ieri ca aproape toti ungurii(majoritatea cu un IQ, cat gradele deafara)sunt,, AGATATI “, in cotidian doar prin dorința de răzbunare si umilire a romanilor, fara sa respecte o analiza corecta a etniei lor si/sau a alesilor lor/articol,recte -acuzatiile transpuse in media.Ungurii tot timpul folosesc o stratagemă de manipulare,desi in articol,fenomenul,fapta,neseriozitate si atitudinea de neam prost(de multe ori) este NUMAI despre unguri !
    P.S .Acest comentariu nu face referire la ungurii civilizati si destepti !

    • abc Răspunde

      Hai să nu-ți povestesc despre românii tăi civilizați care ne-au făcut de rușine de-a lungul și de-a latul mapamondului! Și ca să vezi asta nu se spune despre unguri! De ce? Pentru că dacă sunt undeva afară în altă țară își văd de treaba lor și nu îi mănâncă permanent undeva să se dea în stambă!
      Înainte de a te lua de mine să știi că sunt român, umblat mult pe afară și de multe ori mi-a fost rușine de spectacolele produse așa pe gratis de conaționalii noștri. Te rog, explică-le tu asta.

  7. Mongaria Răspunde

    Sa-l vanda in mongolia la rudele ungurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.