Ultima actualizare: ieri, 22:25

Locale

Cu câți bani crede statul că o familie poate trăi decent. Analiză: 11 lei pe zi pentru mâncare

Statul român estimează că o familie de la oraș, formată din doi adulți și doi copii, poate trăi rezonabil cu 3.300 de lei pe lună, informează Digi24. Analiza arată că se poate trăi decent cu 11 lei pe zi pentru mâncare și 2 lei pe zi pentru diverse produse și servicii. Specialiștii spun totuși că mai sunt câteva cheltuieli de luat în calcul, precum întreținere, costul locuinței și educație.

În contextul economic actual, în care inflația a depășit 15%, ratele aproape s-au dublat față de anul trecut, iar bugetele românilor devin tot mai subțiri, reperul de la care statul pornește în stabilirea multor politici publice arată că o familie poate duce un trai rezonabil, în oraș, cu aproximativ 3300 de lei: 1.400 pe mâncare, 175 pe haine, 500 pe facturi și 65 pentru diverse produse și servicii.

În opinia unor specialiști, analiza publicată de Comisia pentru Insolvență la Nivel Central este mult prea optimistă.

,,Mai ai și alte cheltuieli, copiii necesită și cheltuieli de angajament, de viitor, de educație, nu uitați că o casă cu doi copii are nevoie și de alte lucruri. Doar pentru cheltuielile curente pare rezonabilă, dar dacă luăm în calcul traiul unei familii moderne care dorește să dea o șansă copiilor trebuie să ne gândim la toate lucrurile astea”, a spus Adrian Mitroi, economist.

Andrei Perianu – analist financiar: ,,Fie că plătim o rată sau o chirie, dacă facem o medie din orașele României, la o familie cu doi copii plătim o rată de circa 2000 de lei lunar. Educația iar este foarte importantă și nu vorbim doar de educația formală care în general e gratuită în România, dar știm că sunt costuri asociate, copii fac activități sport, putem adăuga și aici 100 de lei pe lună”.

Sursa: Digi24

9 comentarii

  1. Glumetul Răspunde

    Ba traieste si una numeroasa….. de soareci…

  2. Cosmin Răspunde

    Asta arata cat de rupti de realitate sunt cei de sus … Sau cat de smecheri. Pentru ca parca salariul minim european trebuie sa asigure mai nou un trai decent . Asa ca au dat suma asta la cererea patronatelor ca sa se faca sa para un trai decent pe bani putini dar uita ca inainte de scumpiri erau necesare sune mai mari tot dupa parerea lor

  3. C4s Răspunde

    Da s-ar propune ca aleșii statului sa traiasca cu banii reieșiți din statistică,
    Cei cu doctorate sa plătească (in suma simbolică și nu să primească) și poate atunci ne-am putea baza pe sumele comunicate ca fiind reale!!!

  4. Gyuri Răspunde

    Nu este problemă.
    Tot cu pnl udmr psd, votează românul.

  5. remy martin Răspunde

    Mircea Diaconu, europarlamentar la vremea aceea, afirma că e exagerat să spui că trăiește bine dintr-un salariu de europarlamentar de 10.000 euro/lună. Mai potrivită ar fi afirmația că supraviețuiește dintr-un asemenea salariu.

  6. Puterea exemplului Răspunde

    Cine sincer crede asta nu are decât să ne demonstreze cum se poate! Și de aici se vede cât de rupți de realitate sunt “guvernanții”. Sunt sigur habar nu au cât e kilul de cartof la piață sau altele. După ce au încercat o lună mai discutăm. Până atunci nu au decât să tacă!

  7. Xxxx Răspunde

    Statul român estimează că o familie de la oraș, formată din doi adulți și doi copii, poate trăi rezonabil cu 3.300 de lei pe lună…
    Celor care au estimat aceasta sumă de bani pentru un trai ,, rezonabil “ al unei familii formată din 4 persoane, eu le doresc să-și îngroape copiii cu atâția bani.
    Niciunul să nu își vadă copilul adult !!!!

  8. H&R Răspunde

    Din 3300 lei se poate trăi pe lună, dar nu și pe pământ. Lună=lună, Pământ=pământ. 😳

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.