Ultima actualizare: ieri, 22:30
Locale

Electrolux concediază 4.000 de persoane. Vânzările au scăzut mult

Grupul suedez de electrocasnice Electrolux, care a suferit pierderi mari în trimestrul al treilea, intenționează să reducă până la 4.000 de locuri de muncă, potrivit raportului financiar publicat vineri, afectat de plecarea din Rusia, de cererea slabă și de problemele de aprovizionare. Deocamdată nu se ştie ce se va întâmpla cu fabrica din Satu Mare.

Cu pierderi nete de 605 milioane de coroane (55,3 milioane de euro), dar cu o creștere a cifrei de afaceri la 35,24 miliarde de coroane (+14% față de anul precedent), datorită creșterii prețurilor, grupul și-a detaliat programul de reducere a costurilor anunțat în septembrie.

Programul, care se referă în principal la America de Nord, unde a suferit o pierdere de 1,2 miliarde de coroane în ultimul trimestru, ar trebui să ducă la o taxă de restructurare de până la 1,5 miliarde de coroane în trimestrul al patrulea.

“Majoritatea reducerilor de costuri vizate vor fi realizate în zona de afaceri din America de Nord”, a precizat Electrolux într-un comunicat, adăugând că “3.500 până la 4.000 de posturi (vor fi) afectate”, adică aproape 8% din cele aproximativ 52.000 de posturi ale grupului la nivel mondial.

Slăbită de războiul din Ucraina

Pe lângă provizionul de 350 de milioane de coroane pentru retragerea finală din Rusia în urma războiului din Ucraina, Electrolux a suferit din cauza unui mediu de piață slab și a dezechilibrelor din lanțul de aprovizionare care au dus la creșteri semnificative ale costurilor, în special în America de Nord.

“Impactul încetinirii cererii de consum a fost amplificat de nivelul ridicat al stocurilor retailerilor”, a precizat directorul general al grupului, Jonas Samuelson, care se așteaptă la menținerea unei cereri slabe pentru 2023.

Rezultatele raportate sunt mai slabe decât se așteptau analiștii.

Pentru perioada iunie-septembrie, se așteptau la pierderi cuprinse între 14 și 30,5 milioane de coroane și la o cifră de afaceri cuprinsă între 32,52 și 32,71 miliarde de coroane.

Sursa: dcbusiness.ro

9 comentarii

  1. comentator Răspunde

    Spuneți și aia că exportul mergea preponderent de aici către spațiul exsovietic. Imediat aveți motivul, nu? Idem fabricile de mobilă de aia sunt în necaz mare. Asta în afară de cheltuielile amețitoare la utilități. Cei care făceau mobilă sculptată din lemn și nu lego de ăsta din PAL majoritatea se ducea în Ucraina, Rusia etc. Acuma ciuciu! Ajunge ca și motiv???

  2. Eu Răspunde

    Acum unde sunt Lideri de Sindicat? La căldurica? Haideți face-ți ceva? Din ce vom plati facturile?

  3. Criza Răspunde

    Deja se concediaza la greu si la firme din strainatate. Dar ca nu se mediatizeza, prefera astia sa la stiri sa dea selfiuri cu vloggerul actor zelenschi. Reactie in lant: aia-s dati afara, nu mai au bani, nu mai cheltuie. Nu mai cheltuie, alte firme nu mai fac bani, dau oameni afara. Urmeaza criza. Sper ca pana atunci toti astia cu specula imobiliara sa mai construiasca la greu .

    • comentator Răspunde

      Dar ai vezut ce fain o rezolvat Apaserv problema? A scumpit apa cu 25% plus rata inflației (ceea ce nu s-a vehiculat în public) și gata ches problema rezolvată! Că doar avem noi bani! Sau nu? Unii văd că trăiesc încă pe vremea comunismului și nu au aflat de economia de piață.

      • Gabor Răspunde

        Economia pluii. Iei bani imprumut, ii deviezi in buzunare private, prostimea plateste o parte, mai iei bani imprumut, si tot asa. Produci fix plua. Econmie bazata pe imprumut si consum, si iar imprumut, pana cand? Pana cand vine fmi si ia teriotoriul tarii? ca n-a mai ramas nimic. ce economia pluii e asta? In vremea socialismului se producea si exporta, acum plua-n brate. imprumut, import, consum, imprumut. atat.

  4. misi Răspunde

    si cand se termina razboiul vor muta fabrica in ucraina ca trebuie aia ajutati.

    • Dobi Răspunde

      Nu e logic? Ca doar sunt deja ucraineni care lucreaza aici, va fi simplu sa mute tot acolo din moment ce vor avea deja oameni care stiu ce si cum. Dar sa ii lingem in continuare in partea dorsala ca asa dicteaza sua.

  5. Ionel Marin Răspunde

    Facturi mai mici la utilitati cu electrocasnicele eficiente.

    Chiar și unele schimbări mici precum înlocuirea electrocasnicelor cu alternative ecologice pot avea un impact mare asupra facturii de curent electric și al amprentei de carbon. De exemplu, o friteuză cu aer cald consumă în jur de 1.5 kWh de curent electric ceea ce înseamnă aproximativ 1.2 lei, preț calculat la 0.8 lei/kW care este compensat în acest moment de către guvern pentru locuințele care se încadrează la un consum lunar de până la 300 kW. Acest aparat este cu mult mai eficient decât un cuptor electric care poate consuma chiar până la 5 kWh.

    https://www.rtzimobiliare.ro/b-facturi-mai-mici-la-utilitati-cu-electrocasnicele-eficiente

    • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

      Sau și mai simplu! În loc de mașina de spălat automată vom spăla iar cu mâna în lighean! Ce de evoluție spre involuție! Apoi dacă nici așa nu ne descurcăm cu factura ne mutăm înapoi în peșter! Numai să nu fie în Natura 2000 că încălțăm ceva amenzi iar! Sau ne pun ăștia să plătim chirie la urs! Ce de țară minunată, ce de conducători praf și pulbere!!! Ultimul care pleacă este rugat să stingă lumina!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.