Ultima actualizare: azi, 11:07

Locale

FOTO. Gemeni nou născuţi, în stop cardio-respirator! Salvaţi de paramedicii SMURD

Paramedicii SMURD au reuşit să salveze o mamă şi gemenii pe care i-a adus pe lume, aceştia aflându-se în stop-cardiorespirator. Intervenţia a avut loc în Târgu Mureș. Departamentul pentru Situații de Urgență a descris evenimentul petrecut în detalii şi modul în care au fost salvate cele trei vieţi.

“Pentru ca alții să trăiască!

În cursul zilei de ieri, un nou caz avea sa fie extrem de solicitant pentru 3 echipaje SMURD din Târgu Mureș, unde pompieri-paramedici, medici, asistenți și voluntari au luptat secundă de secundă pentru a salva 3 vieți.

Seara trecută, un echipaj format din doi medici, un asistent și un voluntar, care încadra o ambulanță de Terapie Intensivă Mobilă SMURD (TIM) a fost solicitat să vină în sprijinul colegilor lor paramedici în vederea asistării unei nașteri, o sarcină gemelară de 30 săptămâni.

La interval de câteva minute de la momentul solicitării, paramedicii care încadrau ambulanța SMURD de prim-ajutor (EPA) anunță că trebuie să se oprească deoarece pacienta se află pe punctul de a naște. Astfel, la sosirea ambulanței de terapie intensivă, primul nou-născut era deja expulzat și era în îngrijirea membrilor echipajului de prim ajutor, aplicând manevrele obișnuite de aspirare a căilor aeriene, stimulare tactilă etc.

În ciuda aplicarii corecte a protocolului, nou-născutul preluat deja de către medicii și asistenții SMURD de pe ambulanța de terapie intensivă începuse  să nu mai aibă  respirații spontane, devenise cianotic, fără tonus muscular, intrând, din păcate în stop cardio-respirator. Astfel, se inițiază imediat manevre de resuscitare neonatală, având răspuns pozitiv după aproximativ 3-4 minute. Concomitent, echipajele SMURD examinau și stabilizau proaspăta mămică.

După câteva minute, mama expulzează cel al doilea nou-născut, de asemenea aflându-se în stop cardio-respirator. Se inițiază manevrele de resuscitare neonatală cu succes, nou-nascutul reluând-și după câteva minute respirațiile spontane.

Ulterior resuscitării, ambii nou născuți au fost asistați și stabilizați de către echipajul medical de pe ambulanța de Terapie Intensivă Mobilă. De asemenea, s-a solicitat în sprijin autosanitara de Terapie Intensivă Mobilă Nou-născuți pentru transportul în siguranță și în condiții optime a micilor pacienți.

Amândoi nou-născuții și mama au ajuns bine și în siguranță la secția Neonatologie, respectiv Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu-Mureș.

Felicitări, dragi colegi! Datorită vouă, astăzi,  două suflete sunt în viață! Și tot datorită vouă, astăzi, o mamă poate privi către viitor cu speranță, încredere și iubire!

Echipaj TIM Mureș:

Dr. Vicaș Diana – Medic Specialist Medicină de Urgență

Dr. Modiga Andrei – Medic Rezident Medicină de Urgență

As. Vol. Szilágyi Annamária – Asistent Medical- student an 3 medicină generală)

Voluntar Moldovan Daiana

Plt. Adj. Burlacu Alexandru – Paramedic TIM

Plt. Adj. Prunea Petru – Paramedic TIM Neonat

EPA SMURD- Rîciu

Plt. Cocan Mihai

Sg. Maj Turc Dinu

Sg. Maj. Petra Razvan” aceasta este postarea de pe pagina Departamentul pentru Situații de Urgență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.