PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Proiectul parcării subterane, ”descusut” de Adrian Cozma: Moft costisitor și demonstrație de incompetență

Deputatul Adrian Cozma continuă tirada asupra primarului Kereskenyi Gabor și vine cu noi detalii despre proiectul parcării subterane din centrul municipiului Satu Mare, proiect pierdut de primărie. ”Un moft costisitor și o demonstrație de incompetență”, spune Cozma.

,,Parcurgerea documentație de atribuire a investiției ”parcare subterană în Piața Libertății” m-a făcut să observ că aceasta nu este doar un moft costisitor plătit de sătmăreni amicilor distinsului nostru edil ci și o demonstrație năucitoare de incompetență și abuzuri ale administrației locale”, își începe Adrian Cozma analiza.

Deputatul trece apoi la cifre: ,,Aproximativ 400.000 lei – 80.000 euro, a costat documentația pentru realizarea aventurii domnului primar și constă în următoarele contracte, atribuite, conform aplicației INDACO-Lege 5, societății ”9 Opțiune ”SRL”:

În continuare, redăm analiza completă făcută de deputatul Adrian Cozma privind proiectul parcării subterane:

,,Observați cât de lipsit de transparență este numele acestor achiziții? De ce aparatul de specialitate al primăriei încearcă să ne amețească cu denumiri de genul celor de mai sus, ce se ascunde în spatele acestor așa zise studii? În câte situații am fost păcăliți cu cheltuieli inutile, despre care nici distinșii noștri consilieri, pe care cetățenii i-au trimis acolo să vegheze la cheltuirea banilor, nu au aflat?

Când citesc, ”STUDII DE PROGNOZE IN ZONELE CONSTRUITE PROTEJATE”,  mă înfior și mă gândesc că domnul Barna Tanczos pregătește o ofensivă asupra ciorilor din Grădina Romei, dar nu, atunci când citim codul CPV, cu nr. 71621000-7, vedem că este vorba despre Servicii de analiză sau consultanţă tehnică. Ce ascunde aparatul primăriei cu această lipsă de transparență?

Cred că nicio secundă nu s-au gândit că ar fi putut folosi acești bani pentru dotarea cu calculatoare a două licee de top din municipiu, unul absolvit de distinsul domn viceprimar, că , de .., ne facem campanie cu educația și ne punem problema de ce nu se întorc tinerii în municipiu, … de greață!

Mergem mai departe cu parcurgerea documentației și observăm, sigur, din mișcare, că data emiterii documentațiilor pentru realizarea caietului de sarcini este anterioară achiziției pentru realizarea acestor expertize și studii, cel puțin așa reiese din documentele de atribuire identificate pe portalurile publice. Aici domnul primar a depășit orice așteptări. Dacă zilele trecute criticam lentoarea cu care se mișcă proiectele inițiate de primărie, astăzi trebuie să-l felicităm, mișcarea bate timpul!

Această situație ar putea părea chiar amuzantă, dacă nu ar fi pe banii sătmărenilor.

Ne punem o întrebare legitimă și în același timp atragem atenția asupra unei posibile probleme legale, cu consecințe deosebit de grave asupra sătmărenilor și a credibilității aparatului primăriei Satu Mare: dacă achiziția documentației pentru realizarea caietului de sarcini a concesionării parcării, s-a făcut în 2021, iar documentele au fost realizate în 2020, cine le-a plătit, pentru că acei specialiști au fost plătiți?

Răspunsul pare simplu, o firmă interesată să câștige licitația!

E greu de acceptat o astfel de situație, ar presupune complicitatea unui întreg aparat administrativ, ar presupune să acceptăm că este un mod de operare pentru toate achizițiile publice cu valoare mare și nu numai, ar presupune că, vorba unor clasici, deși vedem că suntem furați, credem în minciuni.

În final, voi mai lămuri și minciuna cu ”parcarea publică” pentru toate firmele și toți cetățenii. Parcarea este proiectată pentru a deservi preponderent și prioritar o singură societate, aspect ce poate fi demonstrat cu documentația de construire a imobilului, de unde rezultă construirea unui pasaj pe sub fundația Hotelului Dacia cu intrare în incinta lui.

Despre avizul dat de domnul Danciu de la Cultură, pentru intervenția la fundația unui monument de tip A, urmează să mai discutăm, cu altă ocazie”.


CITEȘTE ȘI: